Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

11.05.2022 | Yleinen

Tarja Virolainen

Korona-aikana huolta herätti etenkin nuorten tilanne – A-klinikkasäätiön asiantuntijakeskustelu addiktioista sai Suomen dialogiteko 2021 -tunnustuksen 

Suomen dialogiteko -tunnustuksen A-klinikkasäätiölle myönsi Erätauko-säätiö. 

A-klinikkasäätiön järjestämässä Erätauko-keskustelussa eri addiktioiden asiantuntijat vaihtoivat mielipiteitä addiktioiden näkymisestä korona-aikana ja kuinka pandemia-aika on niihin vaikuttanut. Keskustelussa pohdittiin myös addiktioiden rajoja: milloin tavanomaisesta toiminnasta ja käyttäytymisestä tulee addiktio?  

A-klinikkasäätiö järjesti Erätauko-keskustelun joulukuussa 2021. Keskustelijoina olivat liikuntafysiologi Jukka Koskelo (kuntodoping), some-asiantuntija Helmi Korhonen (sosiaalisen median käyttö), pelitutkija Mikko Meriläinen (digipelaaminen) ja seksuaaliterapeutti Kirsi Paulin (seksiriippuvuus). Keskustelun vetäjänä toimi A-klinikkasäätiön kohtaavan työn päällikkö Annuska Dal Maso ja kirjaajana A-klinikkasäätiön hankepäällikkö Hanna Paikkala

Korona-ajan nähtiin vaikuttaneen riippuvuuksiin monin tavoin. Huolta herätti varsinkin nuorten tilanne: kun kasvokkainen apu loppui, nuoria katosi palvelujen piiristä. Tuki siirtyi digikanaviin. Koettiin sellainenkin paradoksaalinen tilanne, kun digipalveluja liikaa käyttäviä nuoria tuettiin eroon digistä etänä digikanavissa. 

”Keskustelun johtopäätökseksi tuli, että addiktioista on syytä puhua enemmän: addiktioita pitää arkipäiväistää ja kuitenkin pitää mielessä, ettei käsitettä tulee käyttää liian kevyesti. Kaikki mieliteot tai toistuva tekeminen eivät ole addiktioita”, kertoo A-klinikkasäätiön hankepäällikkö Hanna Paikkala. 

A-klinikkasäätiön järjestämä keskustelu liittyi Poikkeusajan dialogit -keskustelujen sarjaan. Dialogit toivat näkyväksi korona-ajan arkea, huolia ja toiveita. Keskustelusarja auttoi luomaan yhteistä ymmärrystä elämästä kriisin aikana ja tarjosi paikan yhteiskunnallisen osallisuuden vahvistamiseen. Kokemukset ja opit keskusteluista kerättiin Sitran julkaisemaan Poikkeusajan Dialogit -raporttiin. 

”Yhteisten näkemysten ja rajapintojen löytäminen keskustelun avulla on äärimmäisen hedelmällistä. Opin itsekin lisää addiktioiden moninaisuudesta ja addiktioita yhdistävistä asioista”, sanoo A-klinikkasäätiön kohtaavan työn päällikkö Annuska Dal Maso. 

Erätauko-menetelmä on kehitetty Sitrassa vuosina 2016–2019. Erätauko-säätiö järjestää yhteistyökumppanien kanssa dialogeja yhteiskunnallisesti tärkeistä aiheista ja kouluttaa eri toimijoita vuorovaikutus- ja dialogitaidoissa. Tavoitteena on vahvistaa demokratiaa, luottamusta ja yhteiskunnallista resilienssiä.  

Lisätietoa 
Annuska Dal Maso, kohtaavan työn päällikkö, A-klinikkasäätiö, 050 3566 207, annuska.dalmaso(at)a-klinikka.fi 
Laura Arikka, toimitusjohtaja, Erätauko-säätiö, 044 5792 686, laura.arikka(at)eratauko.fi 

A-klinikkasäätiö on addiktioiden asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihde- ja riippuvuushaittoja. Rakennamme inhimillisempää yhteiskuntaa ja keskitymme toiminnassamme etenkin kohtaavaan työhön, verkkoauttamiseen ja addiktiotutkimukseen. A-klinikkakonserniin kuuluu säätiön omistama A-klinikka Oy, joka tuottaa päihde- ja mielenterveyspalveluja. 

Erätauko-säätiön tehtävänä on vahvistaa demokratiaa, luottamusta ja yhteiskunnallista resilienssiä. Tätä tehtävää toteutamme yhdessä yhteistyökumppanien kanssa järjestämällä dialogeja yhteiskunnallisesti tärkeistä aiheista sekä kouluttamalla eri toimijoita vuorovaikutus- ja dialogitaidoissa. Erätauko-säätiö myöntää vuosittain Suomen dialogiteko -tunnustuksen jollekin toimijalle. Aiemmin tunnustus on myönnetty Miriam Attiakselle ja Lahden kaupungille sekä Sitran Erätauko-hankkeen aikana Mielellään-verkostolle. Lue lisää: www.eratauko.fi