Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

02.12.2021 | Yleinen

Tarja Virolainen

Kadulta labraan -hankkeessa kerätään ajankohtaista huumetietoa

A-klinikkasäätiö käynnistää ensi vuonna vuoteen 2024 kestävän Kadulta labraan -tutkimushankkeen. Siinä kerätään ajankohtaista huumetietoa. Hankkeeseen on saatu Koneen Säätiön apuraha.

Nykyiset tutkimusmenetelmät tuottavat hyvin tietoa huumemarkkinoiden kokonaistilanteesta, mutta uusia menetelmiä tarvitaan epätyypillisten erien, kuten vääränä aineena myytävien tai harvinaisempien aineiden, havaitsemiseen ja niistä varoittamiseen. Hankkeessa kehitetään uusia tutkimus- ja viestintämenetelmiä, jotka vastaavat tähän tarpeeseen.

Hankkeen taustalla on huumemyrkytyskuolemien, ja varsinkin nuorten kuolemien, määrän hälyttävä kasvu viime vuosina. Suomen huumemarkkinat ovat myös yhä nopeammassa liikkeessä ja levinneet salattuun verkkoon. Hanke jatkaa A-klinikkasäätiön Muunto-hankkeessa toteutetun Kadulta labraan -pilottitutkimuksen jalanjäljissä.

Tutkimuksen tuloksista viestitään myös suoraan päihdetyöntekijöille ja huumeita käyttäville ihmisille.

Tutkimuksessa kerätään ajankohtaista huumetietoa kolmella tavalla. Huumeita käyttäviltä ihmisiltä saatavia huumejäämiä (kuten tyhjiä huumeen säilyttämiseen käytettyjä pusseja) analysoidaan laboratoriossa. Lisäksi tietoa kootaan Tor-verkon osto- ja myyntifoorumien analyysilla ja anonyymilla internet-raportointityökalulla.

Saatua tietoa verrataan nykyisten menetelmien, kuten huumetakavarikoiden, ruiskujäämätutkimuksen ja huumerattijuopumus- ja vainajalöydösten, tuottamaan tietoon. Tuloksista viestitään paitsi tieteellisillä artikkeleilla, myös suoraan päihdetyöntekijöille ja huumeita käyttäville ihmisille.

Hankkeen yhteistyötahoina ovat Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tullilaboratorio ja Suomen rikostekninen laboratorio.

Lue lisää Kadulta labraan -hankkeesta.