Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

21.01.2022 | A-Blogi

Tarja Virolainen

Jokainen huumekuolema on turha ja yksikin kuolema liikaa

Me voisimme paljon paremmin auttaa riippuvuuksista kärsivää ihmistä yhteiskuntana, mutta toistaiseksi ei ole löytynyt uskallusta toimia. Keinoja ja mahdollisuuksia on.

Jos vuodessa kuolisi 76 alle 25-vuotiasta nuorta syystä, johon yhteiskunta pystyisi vaikuttamaan, puututtaisiinko siihen? Heräisikö mediassa huoli nuorten hyvinvoinnista? Ei puutu. Ei herää. Tämä on tilasto ja todellisuus vuodelta 2020. 

Nuoria kuolee huumemyrkytyksiin ja muihin huumausaineista johtuviin syihin jatkuvasti enemmän ja enemmän. Nuorten asunnottomuus ja rankka huumausaineiden käyttö näkyy jo Helsingin katukuvassa. Keskustelu käyttöhuoneista on nostanut päätään näin vaalien alla. Hoitoon ohjaamisen ja huumemyrkytysten ehkäisyn takia ne olisi otettava käyttöön mahdollisimman pian. Olisi oltava jo. 

Me emme aio unohtaa tai antaa asian olla.

Voimmeko unohtaa nämä nuoret? Me emme aio unohtaa tai antaa asian olla. Sen lisäksi, että nostamme aiheen paremmista palveluista keskusteluun, käärimme hihat ja tänä vuonna teemme kädet savessa töitä asian eteen. 

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön tuella tulemme näkymään ja kuulumaan Helsingin päättäjille ja toimijoille. Tästä tuesta olemme todella iloisia ja kiitollisia. Yhteiskunta ei saa sulkea silmiään. 

”Yksikin kuolema on liikaa” 

Apurahahakemuksen otsikkoa kirjoittaessa mietin, onko se liian raju tai liian provosoiva. Ei ole. Jokainen huumekuolema on turha. En halua elää maailmassa, jossa marginaalissa elävät heikoimmassa asemassa olevat nuoret jätetään yksin, koska emme pysty auttamaan tai emme osaa auttaa. 

Vaadimme rohkeutta päättäjiltä ja muilta toimijoilta antaa apua näille nuorille.

Me voisimme paljon paremmin auttaa riippuvuuksista kärsivää ihmistä yhteiskuntana, mutta toistaiseksi ei ole löytynyt uskallusta toimia. Keinoja ja mahdollisuuksia on. Tutkittua tietoa ja kokemusta muista maista on usealta vuodelta. On toimintatapoja, jotka olisivat otettavissa käyttöön myös Suomessa. Me vaadimme rohkeutta päättäjiltä ja muilta toimijoilta antaa apua näille nuorille. Haluamme yhteiskunnasta inhimillisemmän kaikille. 

Tavoitteenamme on rakentaa Helsinkiin todella matalan kynnyksen palvelu, jossa nuorille tarjotaan sosiaalista ja terveydellistä tukea kaikkiin haasteisiin turvallisesti ja luotettavasti. Palvelut tulisivat nuorten luokse eikä heidän tarvitse eksyä tukiviidakkoon. Nuoret eivät kuulu aikuisten päihteidenkäyttäjien palveluihin, vaan heille on oltava oma, turvallinen palvelupolku. 

Tähän tulemme haastamaan kaikki toimijat pääkaupunkiseudulla, joten nähdään ja kuullaan!  Apu kuuluu kaikille.