Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

08.04.2024 | Tositarina

Hard to Break on rehellinen katsaus nuorten somen ja päihteiden värittämään elämään

”Kaiken kokemani ansiosta olen se, mitä olen”, sanoo parikymppinen, alkoholiriippuvuudesta kärsinyt Atte. Hän uskoo, että päihdevalistuksen sijaan nuoret tarvitsevat roolimalleja sekä vertaistukea.

Uutuusdokumentti Hard to Break kuvaa kaunistelematta 18-vuotiaan Aten ja 16-vuotiaan Jonsun elämää kolmen vuoden ajan. Nuoret ajautuvat vaikeuksien kierteeseen etsiessään hyväksyntää someseuraajiltaan sekä ikätovereiltaan.

Some lietsoi päihteidenkäyttöä

Aten lapsuus oli sirpaleinen ja alkoholinkäyttö tuli tutuksi jo perhepiirissä. Atte vietti seitsemän vuotta sijaiskodissa, ja sen jälkeen laitoksessa toisten samojen ongelmien kanssa kamppailevien nuorten kanssa. Heidän elämänsä roolimallit ohjasivat väärään suuntaan.

”Ihailin silloin rikollisuutta ja se vaikutti valintoihini. Nuoret katsovat nykyisin esimerkiksi sarjoja, joissa rikolliset esitetään hyvässä valossa ja jopa romantisoidaan. Nuori saattaa kokea, että saadakseen hyväksyntää hänen on oltava samanlainen”, Atte kertoo.*

Atte sai seuraajia sosiaalisessa mediassa kuvaamalla tyhmyyksiä, joita teki päihtyneenä. Pikkuhiljaa hän joutui kierteeseen, jossa käytti päihteitä saadakseen viihdyttävää sisältöä somekanavilleen ja samalla lisää seuraajia. Sosiaalisen median käyttö lietsoi päihderiippuvuutta.

Päihteiden kirjo oli laaja, mutta Atte ja hänen ystävänsä olivat tarkkoja siitä, etteivät he käyttäneet huumausaineita julkisilla paikoilla. ”Pidin omaa huumeidenkäyttöäni tiukassa kontrollissa ja asetin sille rajat.

Katso Hard to Break -elokuvan traileri.

Muutos käynnistyi ex-tyttöystävästä ja nettikommenteista

Läheisillä ja kavereilla on ollut Aten elämässä suuri merkitys. Vanhemmat tukivat poikaansa, vaikka välit isän kanssa viilenivät Aten käyttäessä ja myydessä kannabista. Myös kaverit olivat tukena ja kuuntelivat. Ex-tyttöystävällä puolestaan oli suuri vaikutus siihen, että Atte alkoi pikkuhiljaa muuttaa käytöstään.

”En ymmärtänyt, mitä olin tehnyt ansaitakseni tämän tytön. Paransin tapojani ihan vain sen takia, että olisin hänen arvoisensa.”

Yhtenä osatekijänä Aten muutokseen oli myös netissä käytävä keskustelu. Aten ja hänen kaveriporukkansa tekemisiä ruodittiin Jodelissa ja Redditissä. Atte tunnisti totuuden anonyymien kommenttien takana ja se sai hänet kyseenalaistamaan omaa käytöstään.

Valistamisen sijaan vertaistukea

Atella meni pitkään ymmärtää, että hän olisi kaivannut apua.

”En kokenut silloin, että minulla olisi ollut ongelmia. Minähän vain tein mitä halusin. Avun kysyminen ja vastaanottaminen on vaikeaa. Mutta se on ollut lopulta itsestä kiinni.”

Atte kokee, että neuvot ja apu olisivat saattaneet mennä paremmin perille, jos kertoja olisi ollut joku, joka on ollut samanlaisessa tilanteessa. Vertaistuki tai kokemusasiantuntijat voisivat tarjota nuorille läheisemmän kosketuspinnan todellisuuteen.

Atte ei kuitenkaan kadu elämäänsä vaan on kulkemansa polun ansiosta vahvempi.

”Kaiken kokemani ansiosta olen se, mitä olen.”

Nykyisin Atte on huomannut, että seuraajat pysyvät vaikka hän ei tekisikään aikaisemman kaltaista sisältöä. Hän kehottaa nuoria olemaan rohkeasti oma itsensä, mutta välttämään päihteitä ja rikollisuutta.

”Toivon, että voisin olla jollekin nuorelle se roolimalli, joka itseltäni puuttui.”

Hard to Break ensi-illassa 12.4.2024

Hard to Break on energinen ja intiimi kasvutarina Atesta (18 v.) ja Jonsusta (16 v.). Atella on aina seuraavat bileet tiedossa, ja hän rakastaa viihdyttää 40 000 Snapchat-seuraajaansa, joille hän jakaa elämän ylä- ja alamäet sensuroimattomasti. Jonsu löytää Aten myötä uuden ystäväporukan, jonka ilmapiiri ilman sääntöjä alkaa vetää häntä puoleensa. Hiljalleen Atte ja Jonsu ajautuvat vaikeuksien kierteeseen etsiessään hyväksyntää sosiaalisen median seuraajilta ja ikätovereilta.

Ohjaajat Anna-Maija Heinonen ja Krista Moisio löysivät Aten Jodelin kautta vuonna 2020. Alun perin elokuvan piti kertoa sosiaalisen median julkkiksista, mutta kuvausten edetessä siitä muodostuikin kuvaus Aten kaveriporukasta ja heidän välisistä ystävyyssuhteista.

Anna-Maija ja Krista sanovat elokuvan tärkeimmäksi motiiviksi saada nuorten äänen kuuluviin. He toivovat elokuvan kertovan, etteivät tehdyt virheet määritä ketään loppuelämäkseen. Aina voi jatkaa eteenpäin ja tästä ajatuksesta syntyi myös elokuvan nimi, Hard to Break.

”Vanhemmat ikäpolvet voisivat ottaa nuorten avoimuudesta mallia. Olisi mahtavaa, jos kaikki voisivat olla avoimesti ja rohkeasti omana itsenään.”


Ohjaajia hieman yllätti, miten paljon some oli nuorten elämässä läsnä. Sinne päivittyi jatkuvasti tapahtumia ja kuvaukset sujuivat vauhdikkaasti, kun suunnitelmat vaihtuivat lennosta ja he liikkuivat ympäri Helsinkiä.

Myös luottamus syntyi kuvattavien ja ohjaajien kesken nopeasti ja kameraa ei pian edes huomattu.

”Tosin välillä, kun virittelimme mikkejä niin nuoret varmistelivat, ettemme olleet suposta tai sossusta.”

Hard to Break elokuvan yhteistyökumppaneina toimivat A-klinikkasäätiö, Aseman lapset ja Into ry.

Hard to Break
Anna-Maija Heinonen & Krista Moisio: HARD TO BREAK (Suomi 2024) 81 min-ensi-ilta
Ohjaus & käsikirjoitus / Directed & Written by: Anna-Maija Heinonen & Krista Moisio
Kuvaus / Cinematography by: Antti Savolainen & Krista Moisio
Leikkaus / Edited by: Mikko Sippola F.C.E.
Äänisuunnittelu & musiikki / Sound design & Music by: Toni Teivaala
Tuottaja / Produced by: Oskar Forstén/Polygraf Oy
Yhteistyössä / In association with Suomen elokuvasäätiö / Finnish Film Foundation, Yle, AVEK
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus/Juha Elomäki