Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

04.05.2022 | A-Blogi

Tarja Virolainen

Asiakkaiden tilanteet saavat miettimään, miten itse pärjäisi ilman pankkikorttia tai asuntoa

Tykö-hankkeen asiakkaille tyypillinen lähtötilanne on elämä ns. normiyhteiskunnan ulkopuolella ilman omaa asuntoa, toimeentulotukea, henkilötunnuksia, verkkopankkitunnuksia tai pankkikorttia.

Vaikka Suomessa on kattavat ja myös päihde- ja asumispalvelut sisältävät peruspalvelut, silti ihmisiä elää tarvitsemiensa palveluiden ulkopuolella monenlaisista syistä. Esimerkiksi Tampereen kaupungin asunnottomuuskyselyssä ilmeni, että 2/3 pitkäaikaisasunnottomista ei asioi sosiaalitoimessa.

ESR-rahoitteinen A-klinikkasäätiön Tykö-hanke Tampereella tekee etsivää asunnottomuustyötä. Tarkoituksena on tavoittaa asunnottomia tai häädön uhkaamia huumeita käyttäviä ihmisiä, jotka eivät ole muiden palveluiden piirissä.

Jokaisen ihmisen tarina on erilainen. Yhteistä on tarve rinnalla kulkevalle tuelle ja asunnon saamiselle.

Hankkeemme on osaltaan toteuttamassa tämän hallituskauden tavoitetta puolittaa asunnottomuus. Asiakkaitamme olemme löytäneet kaduilta ja terveysneuvontapisteestä. Tai he ovat itse ottaneet yhteyttä tai tulleet palveluumme kaverin tuomana. Jokaisen ihmisen tarina on erilainen. Yhteistä on tarve rinnalla kulkevalle tuelle ja asunnon saamiselle.

Monet asiakkaista ovat eläneet kuukausia tai vuosia ns. normiyhteiskunnan ulkopuolella ilman omaa asuntoa, toimeentulotukea, henkilötunnuksia, verkkopankkitunnuksia ja pankkikorttia. Jos miettii, miten itse pärjäisi ilman pankkikorttia tai asuntoa, vaikeuksia saattaisi tulla aika pian ja olo tuntuisi turvattomalta. 

Tykö-hankkeen asiakkaille tämä on tyypillinen lähtötilanne asiakkuuden alussa. Yhteinen matka alkaa usein soitolla Kelaan, jotta saisimme maksusitoumuksen henkilökorttiin. Se taas avaa monia muita mahdollisuuksia alkaa hoitaa asioita. 

Luottamuksen syntyminen on tärkeää yhteistyösuhteen luomiseksi.

Luottamus yhteiskuntaan ja sen tukitoimiin ja viranomaisiin voi monilla olla vähäistä. Tampereen asunnottomuuskyselyn mukaan kolmasosalla pitkäaikaisasunnottomista on todennettavissa olevaa rikostaustaa. Se ei ole yllättävä tieto, koska ilman mitään siteitä yhteiskunnan tukipalveluihin elämää on luultavimminkin rahoitettava osaltaan juuri rikoksilla. 

Luottamuksen syntyminen on tärkeää yhteistyösuhteen luomiseksi. Avun vastaanottaminen ei välttämättä ole helppoa, vaikka ihmisen elämäntilanne olisi kuinka heikko. Siinä pitää uskaltaa myös asiakkaan ottaa uusi askel kohti tuntematonta. 

Konkreettinen toiminta asiakkaan asioiden edistämiseksi luo luottamusta. 

Tykö-hankkeen asiakastyön orientaatio on traumainformoitu työote. Sen peruskivet ovat turvallisuus, valinta, yhteistyö, voimaantuminen ja luottamus. Luottamuksen rakentuminen lähtee ensikohtaamisesta. Luottamus toiseen ihmiseen on sisäsyntyinen tunne, jota en voi antaa käyntikortin muodossa. Olemalla kiinnostunut ihmisestä ja hänen tarinastaan ilman kiirettä on perusta, josta polkua lähdetään rakentamaan eteenpäin. Konkreettinen toiminta asiakkaan asioiden edistämiseksi luo luottamusta. 

Luottamukseen kuuluu myös, että Tykö-hanke kulkee rinnalla niin pitkään kuin on tarve ja asiakas sitä haluaa. Emme jätä asiakastyötä muutaman satunnaisen kohtaamisen varaan. Myös peruuntuneet sovitut tapaamiset kuuluvat arkeen, eikä niistä seuraa sanktiota tai asiakkuuden katkeamista. Kun asiakas on saatu saateltua turvallisesti hänen tarvitsemiinsa palveluihin, hankkeen tavoite on täyttynyt. 

Joskus yhteinen matka tarkoittaa muutamaa tapaamista, joskus matka on pidempi. Mutta se on aina kohti toivoa paremmasta: asiakaslähtöisestä tuesta ja omasta asunnosta. Jos olemme se ensimmäinen linkki siinä hetkessä ottaa vastaan yhteiskunnan palveluita, meidän työntekijöinä kuuluu vastata tilanteeseen asiakkaan ansaitsemalla arvokkuudella ja luottamuksella. 

Ja parastahan tässä työssä on asiakkaiden asioiden eteenpäin meneminen ja palautteet:

”Asiointi on helppoa ja pieni huumorinpilke työn kuvassa on luonut ainakin omakohtaisen luottamuksellisen suhteen. En olisi näitä asioitani saanut hoidettua ilman näitä ihania työlleen omistautuneita henkilöitä.”  

”Tehtiinkö me tänään oikeita asioita mitä piti? Tehtiin paljon enemmän kuin olisin osannut kuvitellakaan.”

Lue lisää