Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

30.06.2025 | Oppimassa addiktioista

Tarja Virolainen

Harjoittelu teki selväksi: omaisten ääni ei saa jäädä taka-alalle

Harjoittelu A-klinikkasäätiöllä vei Marissa Rintalan keskelle päihdetyön arkea, jota ei opi luentosalissa. Kokemus vahvisti ammatillista suuntaa ja muutti käsitystä järjestöjen merkityksestä yhteiskunnassa.

Olen sosiaalipolitiikan opiskelija Tampereen yliopistosta ja teen gradua siitä, miten päihderiippuvuudesta kärsivien omaiset luottavat palvelujärjestelmään. Kun näin A-klinikkasäätiön järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistiimin hakevan harjoittelijaa, halusin mukaan heti. Tiesin, että pääsisin näkemään läheltä juuri niitä asioita, joita gradussani käsittelen.

Sain ainutlaatuisen näkymän päihde- ja mielenterveystyön kentälle. Pääsin seuraamaan, miten monipuolinen ja toisiinsa kytkeytyvä palvelujärjestelmä toimii käytännössä. Ymmärsin, miten laajasta osaamisesta ja yhteistyöstä on kyse. Sain myös oivalluksia, joita ei pelkästään lukemalla voi saavuttaa.

Monipuolista tekemistä ja vahvaa ohjaamista

Harjoitteluni oli sisällöltään poikkeuksellisen monipuolinen. Osallistuin webinaareihin ja kehittämistyöryhmiin, kirjoitin muistioita ja blogitekstejä, päivitin verkkosivuja ja tuotin sisältöä sosiaaliseen mediaan.

Pääsin mukaan Sodankylässä järjestettyyn kansalaistapahtumaan, ja perehdyin päivittäin äärimmäisten mielenkiintoiseen sekä ajankohtaiseen tutkimustietoon ja raportteihin.

Käytin gradua varten keräämääni haastatteluaineistoa blogikirjoituksissa, mikä toi työhöni lisää merkitystä. On tärkeää, että myös päihteitä käyttävien omaisten kokemukset tulevat esille ja tämä näkökulma otettiin harjoittelussa vakavasti.

Uusi ymmärrys järjestöistä ja vaikuttamisesta

Tämä oli ensimmäinen kertani järjestötyössä ja sosiaali- ja terveysalalla. Harjoittelun aikana opin, miten joustavasti ja idearikkaasti järjestö voi reagoida ihmisten ja yhteiskunnan tarpeisiin. Työskentelyote oli avoin ja eteenpäin suuntautuva. Se teki vaikutuksen.

Säätiöllä opin katsomaan riippuvuus- ja mielenterveystyön teemoja uusista näkökulmista. Harjoittelu vaikutti myös siihen, miten havainnoin ympäristöäni ja miten ymmärrän ihmisten erilaisia tilanteita. Addiktioita ja mielenterveyttä koskevat kysymykset liittyvät vahvasti sosiaalipolitiikkaan, ja niitä tulisi huomioida laajemmin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Tuntui hienolta, kun minuun suhtauduttiin kuin kehen tahansa työntekijään. Työkaverit luottivat osaamiseeni ja sain tehdä työtä itsenäisesti. Minua kannustettiin kysymään ja pyytämään apua aina, kun siltä tuntui. Sain tasaisin väliajoin palautetta, mikä auttoi suuntaamaan työntekoa.

Harjoittelu vahvisti entisestään tunnetta siitä, että haluan työskennellä näiden teemojen parissa jatkossakin. A-klinikkasäätiö olisi siihen erinomainen paikka.

Oppimassa addiktioista

Blog
Kuvassa punahiuksinen henkilö seisoo tiiliseinän edessä ja katsoo lempeästi kameraan. Tiiliseinässä on graffiti taustalla
Harjoitteluni ytimessä oli kohtaaminen ja luottamus

Yhteisöpedagogiopiskelija Janne Toppar sukelsi kolmen kuukauden harjoittelun aikana A-klinikkasäätiön kohtaavan työn moniammatillisen yhteistyön ja päihdehaittojen vähentämisen maailmaan – sydän ja persoona vahvasti mukana.

Blog
Kuvassa henkilö katsoo ulkona kameraan. Hänellä on silmälasit, vaaleat hiukset ja musta huppari, jossa lukee A-klinikkasäätiö
Kohtaamisia koodin ja kokemuksen rajapinnassa

IT-tradenomiopiskelija Timjami Kauristie yhdisti harjoittelussaan A-klinikkasäätiön Päihdelinkissä aikaisemman sosiaali- ja terveysalan kokemuksensa digitaalisten palveluiden kehittämiseen. Prosessi vei syvälle käyttäjäymmärrykseen ja kasvatti ennen kaikkea kykyä ohjata omaa työtä monialaisessa asiantuntijayhteisössä.

Blog
Nuori henkilö A-klinikkasäätiön hupparissa istuu pöydän ääressä ja hymyilee rauhallisesti. Hän nojaa kevyesti käteensä modernissa toimistoympäristössä. Kuvassa näkyy A-klinikkasäätiön brändivärejä ja visuaalisia elementtejä.
”A-klinikkasäätiössä työskennellään täydellä sydämellä”

”Työharjoitteluni ei ollut vain mahdollisuus tutustua järjestötyöhön ja addiktioihin – se oli matka syvempään ymmärrykseen siitä, miksi tätä työtä tehdään ja miten sillä voidaan vaikuttaa”, kirjoittaa A-klinikkasäätiön Dopinglinkin harjoittelijana toiminut Essi Sundell.

Ole mukana rakentamassa inhimillisempää yhteiskuntaa

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi ja laajenna ymmärrystäsi addiktioista. Saat ajankohtaista tutkimustietoa, oivaltavia näkökulmia ja konkreettisia ratkaisuja, jotka edistävät hyvinvointia ja auttavat luomaan välittävämpää yhteiskuntaa.

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon