Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

06.10.2022 | Muistokirjoitus

Antti Holopainen oli aina heikoimman puolella

Merkittävä päihdelääkäri ja päihdepoliittinen vaikuttaja Antti Holopainen on kuollut 2.10.2022. Antti toimi A-klinikkasäätiöllä vuosina 1989–2010 Helsingin A-klinikan lääkärinä, Kettutien A-poliklinikan johtajana ja ylilääkärinä sekä Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkärinä.

Antti oli keskeisessä roolissa kehittämässä uusia keinoja 1990-luvulla lisääntyneen huumeidenkäytön aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Hänen panoksensa ansiosta kehittyivät nuorille suunnattu verkostotyö, opioidikorvaushoitojärjestelmä sekä terveysneuvontapisteet. Lisäksi Antti kehitti päihdehoitoa erilaissa tutkimus- ja asiantuntijarooleissa viidellä eri vuosikymmenellä. 

Huumehoidon ja -politiikan kehittämisessä Antti oli aina heikoimman puolella. Kehittämis-, johtamis- ja vaikuttamistyön rinnalla hän teki jatkuvasti kohtaavaa potilastyötä päihdelääkärinä. Antilla oli syvä ymmärrys huumeita ongelmallisesti käyttävän ihmisen arjesta. Antti oli aina vähintään kymmenen vuotta aikaansa edellä.

Antti Holopainen

Eläköitymisensä jälkeen Antti jatkoi poliittista vaikuttamistyötään ja toimi muun muassa EHYT ry:n valtuuston puheenjohtajana. Tänä vuonna julkaistussa blogitekstissään hän alleviivasi valvottujen käyttötilojen tarvetta. Samalla hän katsoi kauemmas tulevaisuuteen ja kirjoitti lisäksi tarvittavan ”paljon muutakin ehkäisevän päihdetyön ja ilkeiden psykososiaalisten ongelmien kohtaamisen kehittämistä.”

Antti toimi esikuvana monelle nykyiselle päihdelääkärille, -vaikuttajalle, -työntekijälle ja -asiantuntijalle. A-klinikkasäätiön henkilöstö esittää lämpimän osanoton Antin omaisille ja läheisille.