Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

20.03.2023 | Publication

Muunto- eli designhuumeet Suomessa

Julkaisun nimi:

Muunto- eli designhuumeet Suomessa

Tekijä:

Tacke, U. Hollander, B. Simojoki, K. Korpi, E. Pihlainen, K. Alho, H.

Ingressi:

Muuntohuumeet ovat synteettisiä psykotrooppisia aineita, joita markkinoidaan muun muassa internetissä "laillisina huumeina". Niiden ilmestyminen markkinoille, nopea leviäminen ja usein arvaamattomat vaikutukset ovat haastaneet terveyden- ja päihdehuollon.

Julkaisukieli:

Suomi

Julkaisutyyppi:

Muu julkaisu

Julkaisuvuosi:

2011

Julkaisun tiedot:

Duodecim 127 (19), 2027-2036.

Lyhyt kuvaus:

Viime vuosina muuntohuumeiden asema kansainvälisillä huumemarkkinoilla on jatkuvasti vahvistunut. Huumemarkkinoille tulee kokonaan uusia aineita mutta myös vanhoja, alun perin lääketeollisuuden kehittämiä molekyylejä, jotka eivät ole päässeet kliiniseen käyttöön.

Tähän saakka huumausaineeksi luokittelun prosessi on ollut liian hidas ja antanut aineiden levittäjille mahdollisuuksia kaupitteluun. Tietyn aineen tultua luokitelluksi kansainvälisesti tai kansallisesti huumausaineeksi siirtyvät myyjät ja käyttäjät yleensä toiseen, hieman erilaiseen mutta vielä lailliseen molekyyliin. Suomessa huumausainelakia on äskettäin uusittu siten, että uuden aineen lisääminen huumausaineluetteloon ei vaadi lakimuutosta. Muuttuviin tilanteisiin pyritään reagoimaan nopeasti.

Asia-/Avainsanat: muuntohuume, huumemarkkinat, huumausainelaki

Linkki julkaisuun:

https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2011/19/duo99806