Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

20.03.2023 | Publication

Kuntodoping-terveysneuvontapalvelu

Julkaisun nimi:

Kuntodoping-terveysneuvontapalvelu

Tekijä:

Askola, J.

Ingressi:

Tutkimuksen tarkoituksena oli luokitella Dopinglinkin terveysneuvontapalveluun vuosina 2010–2018 saapuneiden kysymysten perusteella yleisimmät aihepiirit sekä selvittää dopingaineiden käyttäjien taustatiedot ja käytetyt dopingaineet. Tyypillisin dopingaineiden käyttäjä oli aineiston mukaan ammattikoulutaustainen työssä käyvä 25–34-vuotias mies.

Julkaisukieli:

Suomi

Julkaisutyyppi:

Pro gradu -työ

Julkaisuvuosi:

2019

Julkaisun tiedot:

Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, lääketieteen laitos, liikuntalääketiede.

Lyhyt kuvaus:

A-klinikkasäätiön tuottaman Dopinglinkin sähköinen terveysneuvontapalvelu on ainoa Suomessa toimiva kuntoilijoille tarkoitettu dopingin käyttöön liittyvä terveyspalvelu. Tutkimuksen tarkoituksena oli luokitella Dopinglinkin terveysneuvontapalveluun vuosina 2010–2018 saapuneiden kysymysten perusteella yleisimmät aihepiirit sekä selvittää dopingaineiden käyttäjien taustatiedot ja käytetyt dopingaineet.

Tyypillisin dopingaineiden käyttäjä oli aineiston mukaan ammattikoulutaustainen työssä käyvä 25–34-vuotias mies. Käyttäjiä esiintyi kuitenkin kaikissa koulutus- ja ikäryhmissä. Testosteroni ja muut anabolis-androgeeniset steroidit olivat eniten käytettyjä dopingaineita. Kysymysten yleisimmät aiheet liittyivät haittavaikutuksiin, dopingaineiden kuurineuvoihin, aineen ominaisuuksiin, lisääntymisterveyteen sekä huoleen omasta tai läheisen käytöstä.

Tulosten perusteella kuntoilun antidopingtyötä tulisi kohdentaa erityisesti miesvaltaisiin ammattikouluihin. Terveysneuvonnalle on selkeä tarve ja sen saatavuutta tulisi kehittää entisestään.

Asia-/Avainsanat: kuntodoping, antidoping, terveysneuvonta

Linkki julkaisuun:

https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/20811/urn_nbn_fi_uef-20190605.pdf?sequence=-1&isAllowed=y