Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

20.03.2023 | Publication

Kohtaamispaikka avunvälittäjänä

Julkaisun nimi:

Kohtaamispaikka avunvälittäjänä

Tekijä:

Kaskela, T. Jurvansuu, S. Tourunen, J.

Ingressi:

Päihteitä aktiivisesti käyttäville matalan kynnyksen kohtaamispaikat ovat erittäin merkityksellisiä. Kävijöiden avuntarpeet koskevat monia elämän osa-alueita ja avuntarpeen rehellinen ilmaiseminen edellyttää luottamuksellista ja kunnioittavaa kohtaamista kohtaamispaikkojen työntekijöiden kanssa.

Julkaisukieli:

Suomi

Julkaisutyyppi:

Ammatilliset lehdet

Julkaisuvuosi:

2021

Julkaisun tiedot:

Tiimi 2/2021, s. 26-27.

Lyhyt kuvaus:

Päihteiden käyttäjille suunnatut matalan kynnyksen palvelut tarjoavat kävijöilleen monenlaista apua. MIPA 2.0 -tutkimusohjelma tutki matalan kynnyksen palveluita pienoisetnografiamenetelmällä eräässä kohtaamispaikassa alkuvuonna 2020 havainnoimalla toimintaa 17 kertaa ja haastattelemalla kävijöitä.

Todetut avuntarpeet olivat monenlaisia. Ne liittyivät terveyteen, toimeentuloon, asumiseen ja oikeudellisiin asioihin. Kohtaamispaikkojen työntekijät tarjosivat tarvitseville myös ruokaa, erilaista päihteetöntä tekemistä, sopiviin palveluihin ohjaamista, asioinneissa tukemista sekä seuraa ympäristössä, joka oli turvallinen. Kohtaamispaikkoihin saattoi joskus jalkautua myös eri palveluiden työntekijöitä, esimerkiksi sosiaalityöntekijöitä.

Tutkimuksen mukaan ihmisarvoinen ja luottamuksellinen kohtaaminen kävin ja työntekijän välillä loi kohtaamispaikkaan ilmapiirin, jossa kävijät pystyivät rehellisesti kertomaan vaikeuksistaan ja tilanteistaan sekä pyytämään apua ja ottamaan sitä vastaan. Tulosten mukaan kävijät arvostivat matalan kynnyksen palveluita.

Asia-/Avainsanat: MIPA, päihteiden käyttäjät, kohtaamispaikka

Linkki julkaisuun:

https://tiedostot.a-klinikkasaatio.fi/tutkittua/tiimi_2_2021_kohtaamispaikka_avunvalittajana.pdf