Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

16.06.2020 | Yleinen

Tarja Virolainen

Verkossa pelattavat automaatit aiheuttivat eniten ongelmia

Viime vuonna nettiautomaatit ohittivat ensimmäistä kertaa kauppojen, huoltoasemien, kioskien ja pelisalien automaatit pelaajien ongelmien aiheuttajina, ilmenee Peluurin vuosiraportista.

Peliautomaattien aiheuttamat ongelmat ovat korostuneet perinteisesti Peluurin auttavan puhelimen ja chatin yhteydenotoissa, mutta nettiautomaattien osuus on kasvanut nopeasti. Viime vuonna verkossa pelattavat automaatit ohittivat ensimmäistä kertaa kauppojen, huoltoasemien, kioskien ja pelisalien automaatit ongelmien aiheuttajina.

Peluurin tuoreen vuosiraportin mukaan vuonna 2019 Peluurissa käytiin 2 304 peliongelmaa koskevaa keskustelua pelaajan, läheisen tai peliongelmia työssään kohtaavan ammattilaisen kanssa. Pelaajista 62 prosentilla netti oli ensisijainen pelaamisen kanava.

Erityisen huolestuttavaa on, että ongelmallisesti pelaavien talous- ja velkaongelmat ovat yhä vakavampia. Kasvua näkyy yli 10 000 euron veloissa, lainarahalla ja kulutusluotoilla pelaamisessa sekä luottotietojen menettämisessä. Silloin kun pelaajien yhteydenotoissa on käynyt ilmi velkasumma, on se ollut yleisimmin 20 000–50 000 euroa. Pääosa eli kolme neljäsosaa suurista veloista kertyi nettipelaajille ja valtaosa, 72 prosenttia, miehille. Suurella osalla pelaajista velkaantumiseen liittyi runsaasti erilaisia kulutusluottoja.

”Pelaamisesta johtuvat suuret velat kuormittavat pelaajan taloutta ja hyvinvointia vielä pitkään ongelmallisen pelaamisen loputtua. Peliongelman takia velkaantuminen on ongelma, johon pitäisi yhteiskunnallisesti löytää ratkaisuja”, toteaa Peluurin yksikön päällikkö Inka Silvennoinen.

Myös pelihaittatyössä eletään tällä hetkellä poikkeuksellisia aikoja. Sähköiset palvelut ovat hyvin tärkeitä tilanteessa, joissa monet kasvokkaiset tukipalvelut pelaajille ja heidän läheisilleen on jouduttu väliaikaisesti sulkemaan. Tilanteen poikkeuksellisuutta lisää hajasijoitettujen automaattien sekä Veikkauksen pelisalien sulkeutuminen koronatartuntojen estämiseksi. Koronan aikana etenkin pelipistepelaajien yhteydenotot ovat selvästi vähentyneet. Moni on jättänyt hakematta apua, kun koneet on suljettu.

”Automaattien sulkeminen on monille suuri helpotus. He kokevat oman kaupassa käymisensä nyt turvallisemmaksi. Pakollinen tauko kauppojen automaateista tarjoaa hyvän mahdollisuuden pohtia omaa rahapelaamista ja hyödyntää aika peliongelman työstämiseen. Yksin asian kanssa ei kannata jäädä, apua on tarjolla”, Silvennoinen muistuttaa.

Tutustu vuoden 2019 vuosiraporttiin Peluurin sivuilla

Lisätietoja: Inka Silvennoinen, yksikön päällikkö, 040 760 8507, inka.silvennoinen(at)peluuri.fi