Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

”Vaikuttaako assosiatiivinen stigma päihdetyön asemaan?”  

Päihderiippuvuuteen liittyvä stigma voi kohdistua myös päihderiippuvaisen läheisiin ja koko päihdehoitojärjestelmään. Syrjäyttääkö assosiatiivinen stigma päihdetyön sotepalveluiden marginaaliin samalla tavalla kuin päihderiippuvuus voi syrjäyttää ihmisen yhteiskunnan marginaaliin? 

Päihde- ja mielenterveysongelmiin suoraan liittyvä stigma on ammattilaisten keskuudessa jo melko hyvin tunnistettu, mutta läheisiin ja päihteistä ja riippuvuuksista haittoja kokevien kanssa työskenteleviin kohdistuva assosiatiivinen stigma on vielä monille tuntematon ilmiö.  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittelee assosiatiivisen stigman seuraavasti: 

”Henkilöön liitetty stigma, joka siirtyy hänen läheisiinsä tai hänen kanssaan asioiviin ihmisiin. Stigma voi siirtyä myös häntä hoitaviin henkilöihin tai ylipäätään hänelle tarkoitettuun palveluun. Perheenjäseniä tai muita läheisiä voidaan pitää syyllisinä tilanteeseen.”  

Päihdetyöntekijöihin ja -hoitojärjestelmään heijastuva stigma on jäänyt vähälle huomiolle, vaikka se kiistatta vaikuttaa sekä suhtautumiseen työntekijöihin että itse hoitojärjestelmään. 

Päihdetyöhön ja koko hoitojärjestelmään kohdistuva stigma näkyy arvostuksen puutteena, työvoiman saatavuusongelmana, matalana palkkauksena sekä koulutuksen ja ammatillisen orientaation vähäisenä merkityksenä. Tämä on ristiriidassa muun muassa huumeiden käytön lisääntymisen sekä erilaisten käyttötapojen ja käytöstä aiheutuvien sosiaalisten ja terveysongelmien kirjon kasvun kanssa.  

Alan arvostus ja sen vaatimukset sekä yhteiskunnallinen ja kansanterveydellinen merkitys eivät olekaan tasapainossa. Assosiatiivinen stigma selittää osin kyseistä ristiriitaa.  

Hoidontarpeen kasvu ja riippuvuuksien monimuotoistuminen edellyttävät monipuolista hoitojärjestelmää ja selkeitä, kohderyhmälle soveltuvia menetelmiä ja palveluita.  

Assosiatiivisen stigman tunnistaminen on oleellista, jotta päihdetyö nähdään asianmukaista koulutusta ja osaamista vaativana työnä sekä jotta hoitojärjestelmää kehitetään ja resursoidaan tarpeiden mukaisesti. 

Lisätietoa: 

Strand T, Ridanpää S, Kotovirta E, (toim.) (2023) Suosituksia mielenterveyteen, päihdeongelmiin ja riippuvuuteen liittyvän stigman ja syrjinnän tunnistamiseen ja vähentämiseen Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2023:29 

Stigmatyön foorumin paneelikeskustelussa tarkasteltiin aihetta stigmaa kohdanneen ja kohtaavan työn näkökulmasta [tähän linkki videoon]: https://youtu.be/NdFJMuie9V8?si=CjMuWfDSFjRVYrVO  

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon