14.05.2025 | Oppimassa addiktioista
Tarja Virolainen
Harjoitteluni ytimessä oli kohtaaminen ja luottamus
Yhteisöpedagogiopiskelija Janne Toppar päätyi A-klinikkasäätiön NASU-hankkeeseen harjoitteluun osittain sattumalta, mutta kokemuksena se oli kaikkea muuta kuin satunnainen. Kolmen kuukauden aikana Janne sukelsi kohtaavan työn, moniammatillisen yhteistyön ja päihdehaittojen vähentämisen maailmaan – sydän ja persoona vahvasti mukana.
Opiskelen yhteisöpedagogiksi järjestö- ja nuorisotyön opintolinjalla Humanistisessa ammattikorkeakoulussa eli Humakissa. Suoritin kolmannen ammatillisen harjoitteluni A-klinikkasäätiön Naapurustotyö- ja sovitteluhankkeessa, tuttavallisemmin NASUssa. Harjoittelupaikka löytyi opiskelukaverin vinkistä ja osoittautui juuri oikeaksi valinnaksi.
NASU-hanke teki minuun heti vaikutuksen monipuolisuudellaan ja inhimillisellä otteellaan. Koen tärkeäksi oppia lisää siitä, miten päihdehaittoja voidaan vähentää yhteiskunnassa – ei vain rakenteiden, vaan myös kohtaamisten ja vuorovaikutuksen tasolla.
Kohtaamisen taito
Harjoitteluni keskiössä oli kohtaava työ. Sain olla mukana eri tilaisuuksissa ja kokouksissa, joissa käsiteltiin muun muassa asuinalueiden rauhattomuutta, turvattomuuden kokemuksia ja keinoja näiden haasteiden lieventämiseksi. Pääsin osallistumaan tapahtumasuunnitteluun, verkostoitumaan kaupungin, järjestöjen ja viranomaisten kanssa. Sekä ennen kaikkea kohtaamaan ihmisiä eri elämäntilanteista.
A-klinikkasäätiön Osiksen matalan kynnyksen kohtaamispaikassa Hakaniemessä sain kokea, kuinka suuri merkitys on sillä, että ihminen kohdataan aidosti, kiireettä ja ennakkoluulottomasti. Yksi koskettavimmista hetkistä oli, kun vertainen sanoi minulle: ”Kiitos Janne kun olet.” Se jäi mieleeni muistutuksena siitä, kuinka tärkeää on vain olla läsnä ja kuunnella aidosti.
Vapaaehtoiset, verkostot ja villasukat
Harjoitteluni oli täynnä konkreettista tekemistä: paistoin lettuja Malmin ystävänpäivätapahtumassa yhteistyössä A-killan kanssa. jaoin makkaraa Kontulan ostarilla, ja olin mukana jalkautumassa vapareiden kanssa. Osallistuin myös tuotelahjoitusten hankintaan Hakaniemen kauppahallissa. Oli hienoa nähdä, kuinka moni halusi antaa oman panoksensa yhteiseksi hyväksi.
Tampereella vierailin tutustumassa vastaavaan naapurustotyöhön A-klinikkasäätiön ja Tampereen A-killan Rikotaan kaavaa -hankkeessa ja osallistuin Tullin talkoisiin. Oli inspiroivaa nähdä, miten samanlaiset arvot ja toimintamallit elävät eri paikkakunnilla.
Kohtaava työ haastaa ja kasvattaa
Kohtaava työ on inhimillistä, mutta ei kevyttä. Se vaatii kykyä pysähtyä, kohdata ihminen ilman valmiita vastauksia ja ennen kaikkea ilman ennakkoasenteita. Se vaatii myös kykyä tarkastella omaa kieltä ja toimintaa kriittisesti, mutta lempeästi.
Harjoitteluni opetti minulle, että jokaisella kohtaamisella on merkitys, ja että arvostava, läsnä oleva asenne voi avata ovia, joita ei muuten löytyisi.
Lämpimät suositukset
Suosittelen A-klinikkasäätiötä harjoittelupaikkana lämpimästi kaikille, jotka haluavat oppia kohtaavasta työstä ja riippuvuuksien vähentämisestä käytännössä. Minut otettiin vastaan avoimesti ja arvostavasti. Sain käyttää omaa osaamistani, jakaa ajatuksia ja kasvaa ammatillisesti.
Jokaisen ihmisen pitäisi ainakin kerran elämässään päästä kokemaan, mitä tarkoittaa todella kohdata toinen ihminen ilman rooleja, ilman oletuksia. Harjoittelu NASUssa antoi siihen tilan ja mahdollisuuden.
Ollaan ihminen ihmiselle.
Uratarinoita, jotka muuttavat maailmaa
Ole mukana rakentamassa inhimillisempää yhteiskuntaa
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi ja laajenna ymmärrystäsi addiktioista. Saat ajankohtaista tutkimustietoa, oivaltavia näkökulmia ja konkreettisia ratkaisuja, jotka edistävät hyvinvointia ja auttavat luomaan välittävämpää yhteiskuntaa.
Tykkää, jaa