Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

SuomiAreena-panelistit peräänkuuluttivat puuttumista digiaddiktioon – yleisö kaipasi yhteisöllisyyttä

Paneelikeskustelu käynnissä SuomiAreena-tapahtumassa ulkolavalla kesäisessä säässä. Vasemmalla juontaja seisoo pöydän ääressä, oikealla neljä paneelikeskustelijaa istuu lavalla. Taustalla suuri näyttö, jossa lukee "Riippuvuudet ja huoltovarmuus – Hallitaanko himoja vai kaatuuko kansakunta?" sekä A-klinikkasäätiön 70-vuotisjuhlalogo. Lavalla kukkaistutuksia ja yleisölle suunnattuja istumapaikkoja. Tilanne vaikuttaa aktiiviselta ja keskustelevalta.

SuomiAreena-paneelikeskustelussamme pureuduttiin riippuvuuksiin ja yhteiskuntamme kriisinkestävyyteen. Heikommassa asemassa olevien auttaminen, yhteisöllisyys ja digiaddiktio herättivät tunteita niin asiantuntijapaneelissamme kuin yleisössäkin.

Porin Eetunaukion lavan istumapaikat täyttyivät ääriään myöten, kun toimittaja Riku Rantala johdatti SuomiAreenan Hallitaanko himoja vai kaatuuko kansakunta? -paneelissa asiantuntijat ja yleisön pohtimaan riippuvuuksien yhteyttä huoltovarmuuteen.

”Jos kriisi sulkisi verkot, vedonlyöntisivustot ja viinakaapit, kestäisikö yhteiskuntamme?”, Rantala kysyi.

Puolet paikalle saapuneista nosti käden ylös: me selviäisimme. Työn ja talouden tutkimus Laboren johtaja Mika Maliranta, Valtion lastensuojeluyksiköiden johtaja Kaisa Tammi, toimittaja-kirjailija Anna Karhunen ja A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki olivat verrattain toiveikkaampia: kaikki uskoivat kansakuntamme pysyvän pystyssä.

”Olen nähnyt vankilassa ja lastensuojelulaitoksessa ihmisten selviävän hyvin vaikeassakin tilanteessa, kun kaikki riippuvuutta aiheuttavat aineet ja asiat viedään pois. Sitä emme kuitenkaan tiedä, mitä pinnan alta tällaisessa tilanteessa lopulta paljastuu”, Kaisa Tammi sanoi.

”Vaikka mielihyvänlähteitä ei olisi enää saatavilla, aivojemme palkitsemisjärjestelmää ei voi sammuttaa. Käteni nousi kuitenkin selviytymisen merkiksi, sillä toivon näkökulma on tässäkin keskustelussa tärkeä”, Hannu Jouhki perusteli.

Kaksi henkilöä istuu lavalla SuomiAreena-tapahtumassa A-klinikkasäätiön järjestämässä keskustelussa. Vasemmalla oleva nainen kuuntelee vakavana, oikealla oleva nainen puhuu ja elehtii kädellään. Taustalla näkyy A-klinikkasäätiön 70-vuotisjuhlalogo ja teksti "Addiktioiden asiantuntijuutta 70 vuotta". Pöydällä on vesi- ja virvoitusjuomapulloja. Tapahtuma käynnissä aurinkoisessa ulkotilassa.

Valtion koulukotien johtaja Kaisa Tammi ja toimittaja, kirjailija Anna Karhunen peräänkuuluttivat yhteisöllisyyden merkitystä ja toisista välittämistä vaikeina aikoina.

”Meidän pitää välittää toisistamme”

Rantala kysyi, löytyykö kuulijoiden lähipiiristä riippuvuuteen sairastuneita ihmisiä. Lähes kaikki yleisössä nostivat kätensä ylös, panelistit mukaan lukien..

”Uskon, että useat hoitavat mielenterveyshäiriötään alkoholilla. Olin yksi heistä, korkean toiminnankyvyn ongelmajuoja. Koin, että alkoholi auttoi stressiä ja ahdistusta, vaikka se vain ruokki ongelmia. Moni saattaisi yhteiskunnallisessa kriisissä tarttua ahdistusta lievittävästi pulloon. Näin minäkin tein koronapandemian aikana, aloin tissutella kotona”, vuonna 2022 juomisen lopettanut Karhunen sanoi.

Tammi oli samoilla linjoilla: kriisin tullessa addiktiot saattaisivat kasvaa. Hän peräänkuulutti yhteisöllisyyden merkitystä ja toisista välittämistä vaikeina aikoina.

”Osa väestä joutuisi hakemaan turvaa tutusta addiktiosta, jos yhteyttä toisiin ihmisiin ei ole. Siksi meidän pitää välittää toisistamme”, Tammi totesi, ja sai yleisöltä kannustusta.

Henkilö istuu lavalla SuomiAreena-tapahtumassa ja katsoo vakavana kameraan. Hänellä on yllään sininen pikkutakki ja vaaleanpunainen kauluspaita, ja kaulassaan tapahtuman tunniste. Mies käyttää puhelinkuulokemikrofonia ja hänen vierellään on punaisia kukkia. Taustalla näkyy osittain musta näyttö ja tapahtumatekniikkaa. Aurinko paistaa kirkkaasti kasvoille.

Työn ja talouden tutkimus Laboren johtaja Mika Maliranta muistutti, että yksilön tragedia koskettaa myös aina läheisiä, ja ylisukupolvisen riippuvuuskierteen taloudellisia vaikutuksia on lähes mahdotonta laskea.

Psyykkinen kriisinkestävyys on koko yhteiskunnan asia

Maliranta muistutti, että yksilön tragedia koskettaa myös aina läheisiä, ja ylisukupolvisen riippuvuuskierteen taloudellisia vaikutuksia on lähes mahdotonta laskea.

”Riippuvuuksien talousvaikutusten arvioiminen on todella vaikeaa yhteisön kannalta, sillä me ihmiset olemme systeemi. Me taloustieteilijät käytämme termiä ulkoisvaikutukset eli kun yksi oireilee, se vaikuttaa muihinkin. On selvää, että riippuvuuksia aiheuttavien aineiden ja asioiden sääntelyä tarvitaan, sillä rationaalinenkin ihminen välillä ihmettelee omaa typerää käytöstään. Ja vaikka itsellä ei olisi ongelmaa, on järkevää tukea sääntelyä, jotta me yhteisönä pysymme rauhallisina”, Maliranta sanoi.

Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että psyykkinen kriisinkestävyys on koko yhteiskunnan asia.

”Me käsittelemme liian usein riippuvuuksia niin, että kyse on yksilön itsekuriongelmasta, vaikka kaupallisuus, yhteiskunnan rakenteelliset asiat ja teknologia muokkaavat käyttäytymistämme riippuvuuden suuntaan. Tämä pitäisi muistaa myös kriisitilanteessa”, Jouhki totesi.

istuu lavalla SuomiAreena-tapahtumassa ja hymyilee rauhallisesti. Hänellä on tummat, kiharat hiukset ja yllään musta jakku sekä vaalea paita. Kaulassa näkyy tapahtuman tunniste ja rintapielessä vihreä nauha. Nainen käyttää puhelinkuulokemikrofonia. Taustalla näkyy osa näyttölaitteistosta ja teknistä kalustoa. Aurinko valaisee hänen kasvonsa kirkkaasti.

Kaisa Tammi kertoi, että keskusteluissa lasten ja nuorten kanssa on korostunut, että he itsekin kaipaavat rajoja digilaitteiden käyttöön.

”Digiriippuvuudessakaan vastuuta ei voi jättää vain yksilölle”

Erityisesti digiriippuvuus kirvoitti keskustelun regulaation merkityksestä. Kun kaikkea muutakin riippuvuutta aiheuttavaa, kuten alkoholia, rahapelaamista ja tupakkaa säädellään, tulisiko digitaalisten palveluiden käyttöä rajoittaa, Rantala kysyi panelisteilta.

”Koko ajan tulee yhä vahvempaa näyttöä siitä, että digiriippuvuudessa on samankaltaisuutta peliriippuvuuden kanssa. Ei tässäkään vastuuta voi jättää vain yksilölle. Olen etenkin lasten digiaddiktiosta huolissani. Pelkään, että vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia ja vaikeasti hoidettavia”, Maliranta huomioi.

Kaisa Tammi kertoi, että keskusteluissa lasten ja nuorten kanssa on korostunut, että he itsekin kaipaavat rajoja digilaitteiden käyttöön.

”En minäkään tiennyt, miten iso ongelma meillä on ennen nykyistä työtäni. Lääkärithän tietävät jo, että digilaitteet muokkaavat kehittyviä aivoja. Eikä meillä monellakaan ei ole käsitystä siitä, mitä irrallaan olevat lapset ja nuoret katsovat puhelimillaan. Olemme nähneet nuorissa uskomattomia muodonmuutoksia, kun he ovat olleet kuukauden ilman puhelinta. He ovat itsekin toivoneet rajoja.”

Kaksi paneelikeskustelijaa istuu lavalla SuomiAreena-tapahtumassa. Oikealla henkilö puhuu ja elehtii käsillään innokkaasti. Hänellä on sininen bleiseri, valkoinen kauluspaita ja ruskeat housut. Vasemmalla henkilö kuuntelee ja hymyilee hänelle; hänellä on värikäs kukkakuosinen mekko ja silmälasit. Molemmilla on kaulassa tapahtuman tunnisteet ja käytössä puhelinkuulokemikrofonit. Pöydällä heidän edessään on vesipulloja ja juomalaseja. Taustalla näkyy osa A-klinikkasäätiön logosta.

A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki korosti järjestöjen roolia isommissa ja pienemmissä kriiseissä: ”Järjestöt pitävät huolta yhteisön yhteisistä asioista, ja tätä nimenomaan kriisitilanteissa tarvitaan." Kuvassa vasemmalla Anna Karhunen.

”Tutkittu tieto on hyvää lääkettä häpeään”

Keskustelussa nousi esiin haasteita ja huolia, mutta panelistit etsivät Rantalan johdolla aktiivisesti myös ratkaisuja.

Tammi huomioi toisten auttamisen ja läsnä olemisen merkityksen:

”Ihmisten mukaan ottaminen ja ovien auki pitäminen kaikille on tärkeää. Ihminen on laumaeläin, me tarvitsemme toisiamme.”

Karhunen nosti esiin avoimuuden merkityksen:

”On tärkeä tehdä ongelmat näkyväksi ja vähentää häpeää. Tarvitsemme tietoisuutta siitä, että emme ole yksin riippuvuutemme kanssa.”

Tutkittu tieto tuo ymmärrystä ja vähentää leimautumista, muistutti Maliranta:

”Talous koostuu ihmisyhteisöjen toiminnasta. Moni asia on vähemmän hävettävää, kun tietää itse ilmiöstä. Tutkimustieto on hyvää lääkettä häpeään – ja se vaikuttaa myös lainsäätäjiin.”

 Jouhki korosti järjestöjen roolia isommissa ja pienemmissä kriiseissä sekä stigman vähentämistä.

”Järjestöt pitävät huolta yhteisön yhteisistä asioista, ja tätä nimenomaan kriisitilanteissa tarvitaan. Addiktiot ovat tämän ajan yhteiskunnallinen ilmiö, joka koskettaa meitä kaikkia. Tässä keskustelussa on hyvin noussut esiin, että ketään ei saa marginalisoida tai stigmatisoida niiden vuoksi.”

Viisi hymyilevää henkilöä seisoo vierekkäin SuomiAreena-tapahtuman lavalla auringonpaisteessa. Kaikilla on kaulassaan tunnisteet, joissa lukee "PUHUJA", ja osalla on käytössään puhelinkuulokemikrofoni. Vasemmalla oleva henkilö viittoo kädellään ja on pukeutunut raitapaitaan ja vaaleansiniseen bleiseriin. Keskellä kolme henkilöä seisoo lähekkäin: yksi sinisessä puvussa, toinen mustassa jakussa ja vihreässä rintanauhassa, ja kolmas värikkäässä kukkakuosisessa asussa. Oikealla oleva henkilö hymyilee leveästi ja on pukeutunut tummansiniseen pukuun. Taustalla näkyy SuomiAreenan logo sekä osa tapahtuman näyttötaulusta. Vasemmalta Riku Rantala, Mika Maliranta, Kaisa Tammi, Anna Karhunen ja Hannu Jouhki
Neljän henkilön ryhmä keskustelee rennossa tunnelmassa ulkona SuomiAreena-tapahtumassa. Kaikilla on kaulassaan tunnisteet, joissa lukee "PUHUJA". Vasemmalla oleva henkilö pukeutuu värikkääseen kukkakuosiseen asuun, keskellä oleva henkilö siniseen ruudulliseen bleiseriin ja beigeihin housuihin, ja vieressä oleva henkilö mustaan jakkuun, jossa vihreä nauha rinnassa. Oikeassa reunassa oleva henkilö seisoo selkä kameraan päin ja pitää käsissään mustaa kansiota. Taustalla näkyy vaalea teltta ja kaupunkimaisemaa. Aurinko paistaa kirkkaasti. Riku Rantala viritti panelistit Anna Karhusen, Hannu Jouhkin ja Kaisa Tammen oikeaan tunnelmaan ennen keskustelua.
Henkilö puhuu lavalla SuomiAreena-tapahtumassa ja käyttää puhelinkuulokemikrofonia. Hänellä on yllään sinivalkoinen ruudullinen bleiseri ja raidallinen paita sekä punainen tapahtumapassi kaulassa. Henkilö seisoo korkean pöydän ääressä, jonka päällä on vesipullo, virvoitusjuoma ja tapahtumalogolla varustettu muovimuki. Taustalla näkyy punaisia kukkia ja tapahtuman somisteita. Aurinko valaisee henkilön kasvot kirkkaasti. ”Jos kriisi sulkisi verkot, vedonlyöntisivustot ja viinakaapit, kestäisikö yhteiskuntamme?”, kysyi juontaja Riku Rantala.
Kaksi henkilöä osallistuu keskusteluun SuomiAreena-tapahtuman lavalla ulkotilassa. Vasemmalla seisova henkilö on pukeutunut raitapaitaan ja vaaleansiniseen bleiseriin ja nojaa korkeaan pöytään, jonka päällä on juomapulloja. Oikealla istuva henkilö elehtii käsillään puhuessaan ja käyttää puhelinkuulokemikrofonia; hänellä on yllään sininen pikkutakki ja vaaleanpunainen paita. Taustalla näkyy punaisia kukkia ja suuri kasvi koristeena sekä osa tapahtuman visuaalisesta somistuksesta. Etualalla kukkaistutuksia. Mika Malirannan mielestä tutkimustieto on hyvää lääkettä häpeän tunteeseen. Kuvassa vasemmalla Riku Rantala.
Kaksi henkilöä istuu lavalla SuomiAreena-tapahtumassa keskustelemassa auringonpaisteessa. Taustalla näkyy suuri näyttö, jossa lukee "Riippuvuudet ja huoltovarmuus – Hallitaanko himoja vai kaatuuko kansakunta?" sekä A-klinikkasäätiön 70-vuotisjuhlalogo. Vasemmalla oleva henkilö kuuntelee rauhallisesti ja on pukeutunut värikkääseen kukkakuosiseen asuun. Oikealla oleva henkilö puhuu ja elehtii käsillään, yllään sininen ruudullinen bleiseri ja valkoinen kauluspaita. Etualalla näkyy istutuksia ja kukkia. Hannu Jouhki totesi, että ”Addiktiot ovat tämän ajan yhteiskunnallinen ilmiö, joka koskettaa meitä kaikkia. Tässä keskustelussa on hyvin noussut esiin, että ketään ei saa marginalisoida tai stigmatisoida niiden vuoksi.” Kuvassa vasemmalla Anna Karhunen.
Paneelikeskustelu käynnissä ulkolavalla SuomiAreena-tapahtumassa. Neljä henkilöä istuu rivissä lavalla, taustanaan suuri näyttö. Oikeanpuoleisin henkilö puhuu ja elehtii käsillään, muut kuuntelevat keskittyneesti. Näytöllä näkyy keskustelun otsikko "Riippuvuudet ja huoltovarmuus – Hallitaanko himoja vai kaatuuko kansakunta?", A-klinikkasäätiön 70-vuotisjuhlalogo sekä viiden keskusteluun osallistuvan henkilön nimet ja kasvokuvat: Riku Rantala, Mika Maliranta, Kaisa Tammi, Anna Karhunen ja Hannu Jouhki. Etualalla on värikkäitä kukkia ja istutuksia. Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että psyykkinen kriisinkestävyys on koko yhteiskunnan asia. Kuvassa vasemmalta Mika Maliranta, Kaisa Tammi, Anna Karhunen ja Hannu Jouhki

SuomiAreenan keskustelut MTV Katsomossa

Näkökulmia riippuvuuksista ja kriisinkestävyydestä

Blog
Parrakas henkilö seisoo tiiliseinää vasten ja katsoo suoraan kameraan. Hänellä on tummat silmälasit, valkoinen T-paita, jossa on arabiankielistä tekstiä, sekä tumma bleiseri. Ilme on vakava ja katse suora.
”Digiriippuvuus muokkaa ihmisyyttämme – jatkuva hälytystila on myrkkyä liskoaivoillemme”

”Yhteiskuntamme kaipaa kipeästi herätystä: riippuvuudet riivaavat nykyihmistä monin eri tavoin. Emme edes pysty vielä käsittämään, millaiset vaikutukset digiriippuvuudella on ihmisyyteemme”, toimittaja ja juontaja Riku Rantala sanoo. Hän juontaa SuomiAreenan Riippuvuudet ja huoltovarmuus: hallitaanko himoja vai kaatuuko kansakunta? -paneelimme 26.6.2025 Porissa.

Blog
Nainen seisoo rauhallisesti kokoustilan edessä mustassa neuleessa. Taustalla näkyy tyhjiä tuoleja ja pöytiä vaaleassa, modernissa toimistoympäristössä. Hän katsoo kameraan lempeästi hymyillen.
”Lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaaminen on huoltovarmuutemme ytimessä”

”Huoltovarmuutemme kannalta juuri nyt olisi turvattava ja säilytettävä kansalaisten tunne yhtenäisyydestä. Sisäisen kahtiajaon sijaan kansa kaipaa kokemusta meistä, mikä tarkoittaa myös vastuuta heikommassa asemassa olevista lapsista ja nuorista”, Valtion koulukotien johtaja Kaisa Tammi kirjoittaa. Hän on keskustelijana SuomiAreenan Riippuvuudet ja huoltovarmuus: hallitaanko himoja vai kaatuuko kansakunta? -paneelissamme 26.6.2025 Porissa.

Blog
Kuvassa henkilö katsoo vaaleassa paidassa kameraan ja hymyilee.
”Toimivat markkinat parantavat yhteiskunnan toimintakykyä”

”Päihteiden ja rahapelaamisen kohdalla markkinoiden sääntely on välttämätöntä. Hyödymme yhteisönä siitä, että pidämme toisiamme kurissa”, kirjoittaa Työn ja talouden tutkimus Laboren johtaja Mika Maliranta.

Blog
Kirjailija Anna Karhunen katsoo kameraan rauhallisesti ja suoraan. Hänellä on musta kuvioitu pusero ja vaaleanpunasävyinen leopardikuosinen hiuspanta. Taustalla on lämminsävyinen, rosoinen seinä. Karhunen on mukana A-klinikkasäätiön SuomiAreena-paneelikeskustelussa.
”Addiktiot ovat yhteiskuntamme toimintakyvyn vuotokohtia”

”Yhteiskunnallinen kriisitila voi kasvattaa etenkin ongelmajuojien alkoholinkulutusta – koin tämän itse korona-aikana”, Juomishäiriö-kirjan tekijä, toimittaja Anna Karhunen kirjoittaa.

Blog
A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki kuvattuna vanhan, kuluneen oven edessä yllään musta huppari, jossa on A-klinikkasäätiön logo – kuva SuomiAreenan keskusteluun osallistuvasta asiantuntijasta.
”Kriisiolot paljastaisivat kuinka vahvasti addiktiot ohjaavat arkeamme”

Koko yhteiskuntaa koskettava kriisitilanne toisi näkyväksi, kuinka laajasti riippuvuudet ohjaavat arkeamme. Järjestöt tekevät tärkeää jalkautuvaa päihdetyötä, ja poikkeustilanteessakin toisimme turvaa ja rakentaisimme yhteiskuntarauhaa kaduilla”, kirjoittaa toimitusjohtajamme Hannu Jouhki

Ole mukana rakentamassa inhimillisempää yhteiskuntaa

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi ja laajenna ymmärrystäsi addiktioista. Saat ajankohtaista tutkimustietoa, oivaltavia näkökulmia ja konkreettisia ratkaisuja, jotka edistävät hyvinvointia ja auttavat luomaan välittävämpää yhteiskuntaa.

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon