Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

26.03.2024 | A-Blogi

Tarja Virolainen

Päivittäisalkoholikauppa tulossa naapuriisi 

”Hallituksen alkoholilain muutokseen tähtäävä esitys on kummallinen lukukokemus. Esityksestä annettiin kahdeksankymmentäviisi lausuntoa, joista vain viisitoista kannattaa sitä”, kirjoittaa toimitusjohtajamme Hannu Jouhki. 

Eduskunta käsittelee parhaillaan alkoholilain muutosta, jolla käymisteitse valmistetun enintään 8,0 tilavuusprosenttisten alkoholituotteiden myynti sallittaisiin päivittäistavarakaupoissa. Lisäksi hallitus on antamassa esityksen alkoholin kotiinkuljetuksen laajentamiseksi, ja hallitusohjelman mukaisesti selvitetään alle 15-prosenttisten viinien tuomista ruokakauppojen valikoimiin. 

Vahvemman alkoholin siirtäminen myyntiin päivittäistavarakauppaan lisäisi massiivisesti alkoholin saatavuutta. Väkevät oluet, siiderit ja miedommat viinit voivat tulla saataville yli 6000 myyntipisteeseen ympäri maata aiemman 370 Alkon sijaan. Muutosta on perusteltu kuluttaja- ja liiketoimintahyödyillä. 

Hallituksen esitys on kummallinen lukukokemus. Esityksestä annettiin 85 lausuntoa, joista vain 15 kannattaa esitystä. Ohuiden elinkeinopoliittisten hyötyjen jälkeen esitykseen oli siis lisättävä murskaava lausuntopalaute, joka nostaa hyvin selkeästi esiin terveyteen, turvallisuuteen, työkykyyn ja sote-sektorin kustannuksiin ja kuormitukseen liittyvät huolet. Aivan kuin näitä asioita ei olisi lainkaan mainittu, hallitus toteaa toteuttavansa ohjelmaansa ja toistaa lisäävänsä alkoholin saatavuutta ”vastuullisesti” ja ”reilua kilpailua edistäen”. 

Kun koko väestön läpi menevällä lainsäädännön muutoksella lisätään laillisen päihdyttävän aineen saatavuutta, vaikutukset ulottuvat syvemmälle kuin pelkkä elinkeino- tai edes sote-politiikka. Kyse on myös eriarvoisuudesta ja yhdyskuntarakenteesta. Lähes jokainen ruokakauppa on jonkun lähikauppa. Kansainväliset esimerkit alkoholin myynnistä päivittäistavarakaupoissa osoittavat, että myyntipisteet ovat keskittyneet huomattavan voimakkaasti pienituloisille alueille. Alemman tulotason asuinalueilla alkoholia myyvä ruokakauppa on aina lähempänä kotia kuin ylemmillä sosioekonomisilla ryhmillä. 

Sama koskee jatkossa ruoka- eli alkoholimyymälöiden sijaintia koulujen lähistöllä. Kun vahvemmat alkoholijuomat tulevat osaksi päivittäistä elinympäristöä, ne normalisoivat alkoholinkäyttöä ja johtavat helposti vääristyneeseen käsitykseen riippuvuutta aiheuttavan nautintoaineen kulutuksesta. Käsitys normaalista rakentuu nimenomaan lapsuudessa ja teini-iässä, ja riippuvuus kehittyy tyypillisesti ärsykkeelle herkistymisen kautta.  

Olemme tehneet paljon työtä sen hyväksi, että riippuvuutta aiheuttavat tuoteryhmät kuten tupakka on siirretty lähes täysin näkymättömiin ja rahapelaamista säännellään yhä voimakkaammin. Nyt hallitus kulkee väärään suuntaan väestömme laajimmin käytetyn päihteen eli alkoholin kanssa. 

Vahva alkoholi ei kuulu päivittäistavarakauppaan juuri siksi, että ”päivittäisalkoholi” kuulostaa vähän pahalta. 

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon
Lue lisää