Koronapandemian vaikutukset terveysongelmista kärsivien nuorten mielenterveyteen
Tutkimuksen nimi:
Koronapandemian vaikutukset terveysongelmista kärsivien nuorten mielenterveyteen
Tutkimuksen alkuperäinen nimi:
Impacts of the COVID‐19 pandemic on youth mental health among youth with physical health challenges.
Tekijä:
Hawke, L. Monga, S. Korczak, D.
Viitteet:
Early Intervention in Psychiatry. 2020; 1– 8.
https://doi.org/10.1111/eip.13052
Julkaisuvuosi:
2020
Ingressi:
Koronaepidemialla näyttää olevan merkittävästi enemmän vaikutuksia terveysongelmista kärsivien mielenterveyteen verrattuna perusterveisiin nuoriin.
Tiivistelmä:
Tutkimuksen tavoite
Tutkia nuorten fyysisen terveystilan yhteyttä mielenterveyteen COVID-19-pandemian aikana.
Tutkimuksen toteutus
Vertailtuna kohderyhminä olivat fyysisiä terveysongelmia kokeneet nuoret verrattuna perusterveisiin nuoriin. Poikittaistutkimukseen osallistui yhteensä 622 14–28-vuotiasta nuorta huhtikuussa 2020 Ontariossa, Kanadassa. Henkisen ja fyysisen terveyden muutoksia tarkasteltiin neljässä kyselyvastausten perusteella muodostetussa ryhmässä: (1) osallistujat, joiden ystävällä tai perheenjäsenellä oli diagnosoitu Covid-19, (2) osallistujat, joilla on Covid-19-virukseen liittyviä oireita (kuume, hengitysvaikeuksia, yskä tai kurkkukipu), (3) osallistujat, jotka kärsivät atooppisesta sairaudesta (astma ja allergiat) ja (4) osallistujat, jotka kärsivät muista terveysongelmista (esim. sydän-, tai munuaisongelmat, autoimmuunisairaus, diabetes, syöpä, epilepsia, vakavat suolisto- tai vatsaongelmat tai liikalihavuus).
Keskeiset tulokset
Monet terveysongelmista kärsivät osallistujat täyttivät sisäistetyn häiriön seulontakriteerin, joka oli merkittävästi korkeampi terveysongelmista kärsivillä kuin perusterveillä vastaajilla. Perusterveillä nuorilla havaittiin Covid-19-epidemian aikana merkittävästi vähemmän vaikutuksia itsearvioituun mielenterveyteen kuin terveysongelmista kärsivillä vastaajilla.
Johtopäätökset
Aikaisemman tutkimuksen valossa mielenterveysongelmat ovat yleisiä fyysistä terveysongelmista kärsivillä nuorilla ja korona-pandemia saattaa heikentää mielenterveyden tilaa. Terveysongelmat voivat olla riskitekijä mielenterveyden heikkenemiselle pandemiatilanteessa.
Tuloksen relevanssi:
Pandemiapoikkeustilassa terveydenhoitojärjestelmän ja järjestöjen palvelusuunnittelijoiden olisi syytä huomioida matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut erityisesti terveysongelmista kärsiville nuorille.
Teemat:
Haittojen vähentäminen
Mielenterveys
Nuoret
Viittaajan nimi:
Alix Helfer
Tykkää, jaa, kommentoi