Rohkeasti maailmalle

Kirjoittaja: 
Jukka Koskelo

A-klinikkasäätiön Dopinglinkin kansainvälinen yhteistyö on auttanut saamaan uusinta tutkimustietoa, mahdollistanut keskustelut huippuasiantuntijoiden kanssa ja poikinut luentokutsuja konferensseihin.

Onko kansainvälisen yhteistyöhankkeen koordinointi pelkkää glamouria? Toteutuvatko kaikki suunnitellut asiat täsmälleen suunnitelmien mukaisesti? Vai meneekö kaikki täysin pieleen? 

A-klinikkasäätiön Dopinglinkki on kuntodopingin eli kilpa- ja huippu-urheilun ulkopuolisen antidopingtoiminnan ainoa tuottaja Suomessa. Siksikin on perusteltua seurata kansainvälistä tutkimusta ja osallistua toimintaan. Myös muiden toimijoiden hyvät – tai vähemmän hyvät – käytännöt löytyvät maan rajojen ulkopuolelta.    

Kuluneen vuoden aikana Dopinglinkki on koordinoinut omaa kansainvälistä Project DELTS -hanketta ja ollut mukana Project IMPACT -hankkeessa kumppanina. Kansainvälisyys ei kuitenkaan ole rajoittunut pelkästään hanketyöhön, joka on välillä hyvinkin nopeatahtista. 

Aktiivinen osallistuminen kansainvälisten yhteistyöverkostojen toimintaan on auttanut saamaan uusinta tutkimustietoa. Se on myös mahdollistanut mielenkiintoiset keskustelut ulkomaisten huippuasiantuntijoiden kanssa ja poikinut luentokutsuja kansainvälisiin konferensseihin. 

Dopinglinkin koordinoiman Project DELTS -hankkeen viimeiset kuukaudet ovat parhaillaan käynnissä, ja loppukonferenssin päivämäärä siintää jo silmäkulmassa. Nyt toiminnan alkutaipaletta jo hieman kaihoisasti muistellen monet asiat olisi voinut tehdä toisella tavalla – jotkut huomattavasti rennommalla otteella, toiset sen sijaan systemaattisemmin ja jämäkämmin.  

Vakiintuneet termit puuttuvat

Kansainvälisessä kuntoilun antidopingtoiminnassa suurimmat haasteet ovat olleet siinä, että dopingterminologiasta puuttuvat vakiintuneet termit ja aihepiirin lainsäädännössä on eroavaisuuksia maittain. Se mikä toimii hyvin Suomessa, ei välttämättä toimi muualla eikä aina ole edes mahdollista. 

Lisäksi kuntodoping tieteellisenä tutkimusalana on varsin uusi. Kenties pisimmälle antidopingtyössä edenneet toimijat löytyvät Pohjoismaista. Tämä on ajoittain heijastunut työkulttuurissa. Aikataulut eivät aina ole pitäneet muistutusviesteistä huolimatta, annetut ohjeistukset ja dokumentaatiot eivät kohtaa eivätkä kaikki kumppanimaat ole välttämättä digiosaamiseltaan samalla tasolla. Luovasta ja nokkelasta ongelmaratkaisukyvystä on merkittävää hyötyä kiperissä tilanteissa. 

Erityisen antoisaa on tutustua useiden maiden ammattilaisiin ja alan huippunimiin. Tapaamiset eivät ole vain virallista kokousagendaa hallinnollisista aiheista projektin etenemisen suunnitteluun. Päivissä on mukana myös vapaamuotoista seurustelua, mahtuupa niihin kumppanimaan ruokakulttuuriin tutustumistakin. 

Olen päässyt kertomaan lukuisia kertoja muun muassa omasta työstäni, A-klinikkasäätiön toiminnasta ja maineikkaasta suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Olen leikkimielisesti nimittänyt näissä tilanteissa itseäni osa-aikaiseksi järjestösuurlähettilääksi. 

Yksi kansainvälisen työn mieluisimpia yllätyksiä on hankekumppanien ystävällisyys ja vieraanvaraisuus. Kokouksissa mielipiteet voivat olla eriäviä, mutta asiat käsitellään hyvässä hengessä ja yhteisymmärrys löytyy aina. Kansainvälisen hankkeen rahoitusvalmistelu ja sen saaminen ovat jo itsessään erinomainen saavutus, jossa kaikki hankekumppanit sitoutuvat toimimaan yhteisen päämäärän eteen. 

Vertaistuki on kultaakin arvokkaampaa

Hyvistä kansainvälisistä hankekumppaneista kannattaa pitää hyvää huolta. Suomessa on jo lukuisia eri alojen osaajia, joilla on kokemusta ja arvokasta käytännön tietoa kansainvälisten hankkeiden kiemuroista ja potentiaalisista sudenkuopista. Hakuprosessien aikana mentorointi ja vertaistukitapaamiset ovat kultaakin arvokkaampia. Eteen tulee väistämättä myös haastavia kysymyksiä ja ongelmatilanteita, mutta ne voi ratkoa sinnikkäällä ja positiivisella asenteella.

Kansainvälinen työ on jatkuvaa oppimista, joka palkitsee moninkertaisesti. Pelkkää glamouria ei ole luvassa – hylätty rahoitushakemus kuukausien yhteistyön jälkeen ei tunnu lumoavalta oppimiskokemukselta. Kaikkia työssä tarvittavia taitoja ei voi eikä tarvitse opetella oppaita lukemalla. Monet niistä pitää kokea ja tuntea. 
 
Hyvä kansainvälinen yhteistyöhanke tarvitsee mielestäni valloittavan sävellyksen, ammattitaitoisen ja yhteistyökykyisen orkesterin sekä mieluusti kaksi energisesti yhteen hiileen puhaltavaa kapellimestaria. 

Jukka Koskelo työskentelee kehittämiskoordinaattorina Dopinglinkissä.

Dopinglinkin matkassa

Dopinglinkki

 • perustettu 2010
 • Suomen ainoa kuntodopingiin keskittyvä matalan kynnyksen terveysneuvontapalvelu
 • kohderyhmänä dopingaineita käyttävät kuntoilijat, heidän läheisensä ja työssään käyttäjiä kohtaavat eri alojen ammattilaiset
 • tutkittua tietoa neljällä eri kielellä ja koulutusta eri kohderyhmille
 • lähes 700 liikunta-alan toimijaa mukana Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamallissa
 • lisätietoja: dopinglinkki.fi

Project DELTS                

 • päätavoite: tutkia Dopinglinkin tuottamien verkkokoulutusten käytettävyyttä kumppanimaissa
 • koordinaattori: Dopinglinkki / A-klinikkasäätiö
 • kumppanit: Liverpool John Moores University (Iso-Britannia), Mainline Foundation (Alankomaat), Aristotle University of Thessalonki (Kreikka), Lithuanian Anti-Doping Agency (Liettua) ja Folkhälsan (Suomi)
 • lisätietoja: deltsproject.eu

Project IMPACT 

 • päätavoite: kerätä käytäntöyhteisöjen kokemuksia, jakaa tietoa ja hyviä käytäntöjä dopingin ehkäisyssä ja antidopingkäytännöissä partnerimaissa
 • koordinaattori: Sheffield Hallam University, Iso-Britannia 
 • kumppanit: Aristotle University of Thessaloniki (Kreikka), Dopinglinkki, A-klinikkasäätiö, Institute of National Anti-Doping Organizations (Saksa), The Società Sportiva Lazio (Italia), The Cyprus Anti-Doping Authority (Kypros), University of Nicosia Research Foundation (Kypros) 
 • lisätietoja: project-impact-eu.phed.auth.gr

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.