Olisiko kannabiksesta alkoholin korvikkeeksi?

Kirjoittaja: 
Mikko Salasuo

Kannabiskysymys on saanut viime viikkoina poikkeuksellisen paljon tilaa julkisuudessa, kun kansalaisaloite kannabiksen käyttörangaistuksen poistamisesta etenee eduskuntaan.  

Asiantuntijoiden ja poliitikkojen puheenvuorot aiheesta näyttävät noudattelevan vakiintuneita rajalinjoja: eduskunnan oikea laita ja lainvalvontaviranomaiset vastustavat jyrkästi, kun taas vasen laita ja sosiaali- ja terveysala suhtautuvat varovaisen myönteisesti. Tutkijat puolestaan harmittelevat kansalaisaloitteen lepsua sanailua, sillä hieman ryhdikkäämmillä formuloinneilla nykylainsäädännön perustelut olisivat joutuneet kovemmalle koetukselle.

SUBSTITUUTIO-TEORIA TAI -HYPOTEESI on ollut iät ajat yksi päihdekeskustelun kiistanaiheita. Sen perusajatuksen voi kiteyttää kannabiksen osalta kysymykseen, korvaako kannabiksen käyttö yksilön alkoholin käytön.

Tutkimustuloksia löytyy sekä korvaavuuden puolesta että sitä vastaan.

Substituution voimaan uskottiin 1960-luvulla, kun keskioluen vapauttamisen ajateltiin korvaavan muun alkoholin kulutusta Suomessa. Tuolloin keskioluen käyttö kasvoi merkittävästi, mutta muun alkoholin käyttö ei suinkaan vähentynyt. Ei siis ole yllättävää, että monet pelkäävät mahdollisten lakimuutosten vain nostavan kannabiksen päihteeksi alkoholin rinnalle ja päälle.

Substituutio-hypoteesi taipuu myös kannabiksen käyttörangaistuksesta luopumista ajavien argumentiksi. Tutkimustulokset Suomessa ja muualla antavat viitteitä siitä, että monet kannabiksen käyttäjät pidättäytyvät kokonaan alkoholista. Jos kannabis siis todella korvaa alkoholin käytön, se olisi kansanterveyden ja -talouden näkökulmasta valtava askel parempaan suuntaan: kannabiksesta aiheutuvat terveydelliset ja sosiaaliset haitat on arvioitu merkittävästi alkoholia vähäisemmiksi.

KANNABISKYSYMYKSEN ajankohtaisuuden takia silmäilin pitkästä aikaa aihetta käsittelevää tutkimustietoa. Tutkimusten perusteella kädenvääntö kannabiksen ja alkoholin vaihdettavuudesta tai päällekkäisyydestä tulee jatkumaan – kaikki ovat oikeassa ja väärässä. Tuloksia löytyy lähes yhtä paljon sekä korvaavuuden puolesta että vastaan.

Jotta asia olisi mahdollisimman hankala, substituution dynamiikka näyttää vaihtelevan henkilön iän, sukupuolen ja päihdehistorian sekä kansallinen päihdekulttuurin ja -politiikan mukaan.

JOS JATKAISIN AIHEESTA, lähtisin seuraavaksi etsimään tutkimustietoa siitä, vähentääkö kannabiksen käyttö yksilön alkoholin käyttöä – siis jonkinlaista osakorvaavuutta. Eikä etsintä varmasti loppuisi siihenkään.

Jääköön ekskursioni kuitenkin tähän, ainakin toistaiseksi, sillä poliitikkojen moraalinen kauhistelu selättää edelleen tutkimustiedon nyanssit mennen tullen kannabiskysymyksissä.

Mikko Salasuo on Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian dosentti ja työskentelee vastaavana tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa.

Pieni pyyntö sinulle

Olemme vieneet Tiimin kaikki jutut luettavaksi maksutta verkkoon saadaksemme mahdollisimman paljon näkyvyyttä päihdetyön asioille. Lisätulot auttaisivat meitä tekemään entistä parempaa lehteä. Siksi pyydämme, että tilaisit Tiimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Tiimin tilauslomake

Kommentit

Voin kertoa että omalta osaltani kannabiksen käyttö vähensi alkoholinkäyttöäni erittäin radikaalisti ja pysyvästi. Lääkitsin alkoholilla hetkellisesti ujoutta ja sosiaalista ahdistusta: jotta pystyin juhlissa keskustelemaan vapautuneesti tuntemattomien kanssa tarvitsin ehkä noin 4-6 annosta ja tanssimiseen tuplasti enemmän (olen mies, 75 kg). Koska noilla annoksilla homma karkaa herkästi lapasesta, olen loukannut henkisesti monia rakastamiani ja tuntemiani henkilöitä, ja myös loukkaantunut fyysisesti moneen otteeseen alkoholinkäyttöni seurauksena. Voisi sanoa että kaikki elämässäni kokemat ongelmat ovat olleet alkoholin seurausta. En hakenut apua ongelmiini, koska luulin että olen vain syntynyt sellaiseksi.

 

Minulle kävi kuitenkin niin onnekkaasti että pääsin asumaan ulkomaille hetkeksi ja siellä tutustuin kevytkannabikseen ja kannabikseen, joiden avulla pääsin PYSYVÄSTI eroon vaivastani. En ole käyttänyt kannabista yli kuukauteen (johtuen Suomen lainsäädännöstä) ja voin juhlia ja tanssia ILMAN alkoholia. Olen vapautuneempi, rennompi ja kaiken lisäksi parempi työntekijä ja aviomies. Olen viimeinkin se ihminen joka minun olisi aina pitänyt olla, enkä voisi olla onnellisempi.

Mielestäni kannabiksen kieltolaki on tietämättömyyteen perustuvaa idiotismia, jolla on merkittävät teolliset, taloudelliset ja kansanterveydelliset vaikutukset. Suomalaisten ongelmia ovat alkoholi, tupakka ja lihavuus, ja kannabiksesta olisi apua kaikkiin näihin. Se on ihmelääke jota jokainen voi kasvattaa takapihallaan. Tämä on koko kansan asia, sillä virkistyskäytön lisäksi lääkinnälliset hyödyt ovat merkittävät! Kansan tulee saada tietää totuus, kiitos että levität sanaa!

Terveisin kolmikymppinen biokemisti ja diplomi-insinööri.

PS. Mitä tarkoitit ryhdikkäämmillä formuloinneilla?

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.