Mitä lukee viinipullon etiketissä?

Velvoitteesta kertoa elintarvikkeiden ainesosat ja ravitsemussisältö on säännelty EU:n tasolla. Sääntelystä on poikkeus: se ei koske yli 1,2-prosenttisia alkoholijuomia. Kuluttajajärjestöt ja kansanterveystoimijat ovat vääntäneet alkoholiteollisuuden kanssa kättä siitä, pitäisikö myös alkoholijuomien tuotetietojen olla näkyvissä.

Osapuolet olivat vastakkain Helsingissä seminaarissa, jonka järjestäjinä olivat kansanterveysjärjestöjen alkoholipoliittinen Eurocare-verkosto, Ehyt ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto. 

”Voimme valita kaupassa ruoka-aineet ja ruuat sen perusteella mitä luemme pakkausmerkinnöistä, mutta ostamastamme alkoholista emme tiedä mitään”, sanoi Äkta vara Sverige -järjestön varapuheenjohtaja Björn Bernhardsson.

Järjestö on perustanut In vino veritas -kampanjan. Siinä kerätään allekirjoituksia aloitteeseen, joka vaatii EU-alueella alkoholituotteisiin tuotetietoja. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto tukee kampanjaa.

Vastaanharaajana on ollut alkoholiteollisuus ja varsinkin viinintuottajat. Se haluaa pitää kontrollin itsellään, korostaa itsesääntelyä ja kampanjoi sen puolesta, että tuotetietoja ei tarvitsisi painaa etikettiin tai pakkaukseen vaan riittäisi, jos tiedot olisivat olla netissä. Tuotetiedoille myötämielisin on ollut panimoteollisuus, joka on luvannut ainesosa- ja energiapitoisuusmerkinnät olutpulloihin ja -tölkkeihin vuoteen 2022 mennessä.

Vain netissä jaettava tuotetieto ei tyydytä kuluttaja- ja kansanterveystoimijoita. Se asettaa kuluttajat eriarvoiseen asemaan ja tekee tuotteiden keskinäisen vertailun vaikeaksi ellei mahdottomaksi.

 

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.