Kuittirumbaa ja kansainvälisiä tuulahduksia

Kirjoittaja: 
Jukka Koskelo

Työpäivät ja -viikot kulkevat usein ylinopeutta, vuodenajat vaihtuvat poikkeuksellisen nopeasti. Riittääkö aikani kaiken muun lisäksi vielä kansainvälisten rahoitushakemusten kirjoittamiseen? Pelottaako massiivinen kuittirumba liikaa vai turhaudunko yleiseurooppalaisista hallinnollisista himmeleistä? 

Onko meillä järjestökentän työmuurahaisilla mahdollisuuksia kansainvälistyä vielä aikaisempaa enemmän?
 
Kansainväliset projektit ovat muutakin kuin negatiivisia mielikuvia. Ne tuottavat parhaimmillaan konkreettisia ja pitkäkestoisia tuotoksia ja tuloksia, joita voi hyödyntää niin kotimaisella kuin kansainvälisellä järjestökentällä. Taakkaa helpottanee myös se, että viime vuosina järjestöjen ulottuvilla olevien kansainvälisten hankkeiden hallinnolliset vaatimukset ovat keventyneet. 

Kansainväliset hankkeet ovat dynaamista tiimipeliä jo ensimetreistä alkaen.

Yhteistyöhankkeet ovat dynaamista tiimipeliä jo ensimetreistä alkaen. Kansainvälisten kumppaneiden hankinnassa on hyödyllistä käyttää aiemmin hyvin toimineita kumppanuuksia. Jos niitä ei vielä ole ennättänyt syystä tai toisesta muodostua, omia ideoita ja ajatuksia kannattaa ilmaista matalalla kynnyksellä. Hyvä kumppanuus perustuu vahvaan luottamukseen, eikä verkostoitumisen tärkeyttä voi koskaan korostaa liikaa. Onneksi myös kotimaiselta järjestökentältä löytyy jo ilahduttavan paljon kansainvälisten hankkeiden osaajia, jolloin sparrausapukin on aina lähellä. 

kehittämiskoordinaattori Jukka Koskelo DopinglinkistäToimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia on syytä pitää silmällä. Esimerkiksi järjestöille Veikkauksen tuotoista kanavoitavien avustusten on oletettu laskevan lähivuosina. Tämä voi rohkaista ja kannustaa, mutta toisaalta myös painostaa yhä useampaa päihde- ja mielenterveysjärjestöä tavoittelemaan kansainvälisiä rahoituksia. On kuitenkin huojentavaa ajatella, että tavoitteellinen laadun ja vaikuttavuuden kehittäminen sekä palvelujen yhdenvertaisuuden parantaminen onnistuvat erinomaisesti myös kansainvälisissä hankkeissa. 

Panostus kansainväliseen toimintaan kannattaa. Tällöin järjestöjen osaamis- ja kokemuspankkiin kertyy rutkasti tietoa, taitoja, kokemuksia ja kommelluksiakin, joiden saavuttaminen muutoin olisi lähes mahdotonta. 

En siis huolestu kuittirumbasta tai ylibuukatusta kalenteristani – molempien hallitsemiseen löytyy runsaasti työkaluja. Alati neuvokkaiden ja keskustelutaitoisten kollegojen kannustusta ja tukea ei voi liiaksi korostaa. Silti pohdiskelen positiivisen uteliaalla, mutta aavistuksen epätietoisella mielellä, onnistuvatko ensi vuodelle suunnitellut kansainväliset yhteistyöhankkeet. Kyllä onnistuu! 

Jukka Koskelo työskentelee A-klinikkasäätiössä Dopinglinkin kehittämiskoordinaattorina. Lue lisää Dopinglinkin kokemuksista kansainvälisestä yhteistyöstä Tiimissä 5/2019.

Pieni pyyntö sinulle

Olemme vieneet Tiimin kaikki jutut luettavaksi maksutta verkkoon saadaksemme mahdollisimman paljon näkyvyyttä päihdetyön asioille. Lisätulot auttaisivat meitä tekemään entistä parempaa lehteä. Siksi pyydämme, että tilaisit Tiimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Tiimin tilauslomake

 

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.