Kirja-arvio: Pohdintaa ihmisarvosta ja ihmisoikeuksista

Kirjoittaja: 
Teemu Tiensuu

Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan professori Veikko Launis on kirjoittanut lähes kansantajuisen teoksen Ihmisarvo. Kirja toimii hyvänä johdantoteoksena niille, jotka ovatkiinnostuneet ihmisarvo- ja ihmisoikeuskysymyksistä etenkin käytännöllisen filosofian sekä sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmasta. Siinä hän kokoaa yhteen teoreettista ja käytännöllistä tutkimusta ihmisarvosta ja sen suhteesta ihmisoikeuksiin. Kiinnostavinta kirjassa onkin pohdinta ihmisoikeuksien luonteesta ja suhteesta ihmisarvoon.

Launis nostaa Immanuel Kantin (1724–1804) ihmisarvon filosofian kantaisäksi. Kantin filosofian referointi suhteessa ihmisarvon teoriaan saa kirjassa paljon tilaa. Sen ohessa Launis perkaa ihmisarvon metaetiikkaa ja sen suhdetta normatiiviseen etiikkaan. Teoreettisen osuuden lukeminen filosofiaan erityisesti perehtymättömälle lukijalle vaatii tavallista enemmän ponnistelua.

Launis pohtii ihmisarvon näkökulmasta neljää aikamme ilmiötä, rasismia, rokotevastaisuutta, psykopaatin ihmisarvoa ja eutanasiaa. Ihmisoikeuksia pidetään yleisesti luovuttamattomina ja universaaleina. Rasistinen käyttäytyminen – oli se sitten yksilön, yhteisön tai valtion harjoittamaa – rikkoo aina ihmisarvoa. Julkisuudessa on myös pohdittu, mikä oikeus yksilöllä, esimerkiksi terveydenhuollon työntekijällä tai lapsen vanhemmilla, on kieltäytyä rokotuksista. Kantiin nojaten Launis tulkitsee rokotuksesta kieltäytymisen rikkovan muiden ihmisarvoa.

Kansainvälinen oikeuskäytäntö on viime vuosina liikkunut siihen suuntaan, että terroristisiin murhiin ja jopa kansanmurhiin syyllistyneillä psykopaateilla on ihmisarvo, jota pitää kunnioittaa. Sen sijaan näiden tekojen perusteella langetettava vapaudenmenetys on perusteltavissa yksilön liikkumisvapautta korkeammalla arvonormilla, elämän suojalla. Eutanasia on Launiksen pohdinnassa kaikkein haastavin ihmisarvokysymys. Vapaaehtoisen eutanasian hyväksyminen saattaa hänen mukaansa ennen pitkää johtaa tahdosta riippumattoman eutanasian hyväksymiseen, jolloin kysymys ihmisen oikeudesta elämään on vähintään kyseenalaistettu.

Launiksen kirja antaa hyvää pohjaa jatkaa ihmisarvo- ja -oikeuspohdintaa esimerkiksi aborttikysymyksessä, huumeita käyttävien henkilöiden sekä avuttomien vanhusten ja vammaisten ihmisoikeuksien suhteen. Se, mikä äkkiseltään tuntuu oikealta, ei ehkä sitä olekaan. Sitä paitsi kaikki on suhteellista paitsi ihmisarvo, vai onko sittenkään?

Veikko Launis: Ihmisarvo. Vastapaino 2018.

Teemu Tiensuu on sosiaalityöntekijä, joka on työskennellyt mielenterveys- ja päihdetyössä yli 20 vuoden ajan. 

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.