Sellaiseksi aikuiseksi kuin haluaa

Kirjoittaja: 
Mikko Salasuo

Olen kuullut useassa tilaisuudessa Ehyt ry:n asiantuntijoiden suusta viisaan lauseen, jonka mukaan nuorille suunnatun ehkäisevän päihdetyön kokonaisvaltainen tarkoitus on ”tukea nuorta kasvamaan sellaiseksi aikuiseksi kuin hän haluaa tulla”. 

KUN NUOREMMAT kollegani tekivät johtamassani hankkeessa selvitystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä päihde- ja mielenterveyspalveluiden asiakkaina, he saivat toistuvasti kuulla erilaisilta palveluntarjoajilta, että asia on tärkeä, mutta kyseinen kohderyhmä ei käytä tätä palvelua. Erään suomalaisen maakunnan merkittävän palveluntarjoajan yhteyshenkilö oli tiennyt kertoa, ettei kyseisessä maakunnassa ole lainkaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria.

Apu ja tuki pitää sovittaa avun tarvitsijan tarpeiden mukaan.

Hanke, jossa selvitettiin ja kehitettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamista päihde- ja mielenterveyspalveluissa, vietiin loppuun ja se sai paljon kiitosta. Tietoisuutta onnistuttiin lisäämään ja monen päihde- ja mielenterveysalan työntekijän osaaminen vahvistui. Tuloksista raportoitiin myös Tiimissä 2/2018.

MIELTÄNI JÄI KUITENKIN askarruttamaan, kuinka moni koki, ettei asia koske heitä tai ettei omalla palvelualueella ole lainkaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria. Toisaalta, millainen on näihin vähemmistöihin kuuluvien nuorten kokemus palveluista, joissa työntekijät ajattelevat näin.

On hankala ajatella niin sensitiivisten palveluiden, kuin päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat, edistävän nuorten mielenterveyttä tai hyvinvointia, jos vähemmistöihin kuuluvia nuoria tuetaankin kasvamaan sellaisiksi aikuisiksi, joiksi he eivät halua eivätkä voi tulla. 

”Tukea nuorta kasvamaan sellaiseksi aikuiseksi kuin hän haluaa tulla” tarkoittaa nuoren identiteetin vahvistamista ja kasvamisen tukemista. Päihde- ja mielenterveyspalveluissa lausahdus viittaa pyrkimykseen sovittaa apu ja tuki avun tarvitsijan tarpeiden, ei avun antajan tietämättömyyden tai ennakkoluulojen mukaan. 

SEKSUAALI- JA SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖIHIN kuuluvien nuorten kohtaamista päihde- ja mielenterveyspalveluissa käsittelevä hanke toteutettiin yhdessä Ehytin, Setan ja Nuorisotutkimusseuran kanssa. Jos tutkimusosion johtajana hämmästyin joidenkin palveluissa työskentelevien käsityksiä siitä, ettei asia koske heitä lainkaan, yhtä lailla ilahduin siitä, kuinka mittakaavaltaan varsin pieni hanke edisti moninaisuuden tunnistamista ja tarjosi lisää työkaluja tukea nuoria kasvamaan sellaisiksi aikuiseksi kuin he haluavat tulla.

Mikko Salasuo on Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian dosentti ja työskentelee vastaavana tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa.


Inka Sirén & Noora Hästbacka: Miksi sateenkaariasiakkaan kohtaaminen olisi jollain tavalla erilaista? Juttu Tiimissä 2/2018 (sivut 12-15).

Pieni pyyntö sinulle

Olemme vieneet Tiimin kaikki jutut luettavaksi maksutta verkkoon saadaksemme mahdollisimman paljon näkyvyyttä päihdetyön asioille. Lisätulot auttaisivat meitä tekemään entistä parempaa lehteä. Siksi pyydämme, että tilaisit Tiimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Tiimi-lehden tilauslomake

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.