Panostetaan myös seksihaittoja vähentävään päihdehoitoon

Kirjoittaja: 
Margareeta Häkkinen

Ulkoistusten ja yhä kaventuvien resurssien päihdetyössä unohdetaan helposti jotain oleellista: potilaan kokonaisvaltainen hyvinvointi ja kuntoutuminen. Eivät kai erektiovaikeudet, testosteronivaje tai ehkäisyn valinta kuulu meille, eihän niitä edes voi päihdeklinikalla tutkia. Eikö sillä potilaalla ole tarpeeksi muitakin ongelmia!

KAIKKEA PÄIHDEPOTILAAN somatiikkaa ei pidä ulkoistaa terveyskeskuksiin. 

Kun rahat tulevat eri pussista, päihdepotilaiden ehkäisyasiat eivät nykyisin hoidu.

Seksuaaliterveydellä voi jollekin potilaalle olla iso merkitys myös päihdekuntoutumisen kannalta. Enemmän minulla on lääkärinä tietoa erektiohäiriöistä ja opioidien hormonaalisista vaikutuksista kuin kuntouttavasta työtoiminnasta tai tukiasumisesta. Silti esimerkiksi korvaushoitopotilaiden kanssa lääkäri saattaa puhua enemmän sosiaali- kuin terveysasioista. Tärkeitä toki molemmat, mutta erityisesti silloin, kun aikaa on vähän, pitäisi keskittyä juuri siihen, mikä on potilaan prioriteettilistan kärjessä ja huomioida myös se, mitä lisäarvoa kukin ammattiryhmä tuo hoitosuunnitelmaan. Silloin arvostetaan kunnolla myös toisten erityisosaamista. 

SEKSIHAITTOJEN VÄHENTÄMISEN ei tarvitse olla monimutkaista. Puheeksioton lisäksi odotan, että päihdepuolella tulevaisuudessa panostetaan enemmän kahteen seksuaaliterveyteen merkittävästi vaikuttavaan asiaan: tupakoinnin vähentämiseen ja raskaudenehkäisyyn. 

Päihdepuolella tunnutaan usein ajattelevan, että tupakointi on paheista pienimpiä. Kurjaa se on hengenahdistus krapulassakin, eivätkä COPD tai erektiovaikeudet helpota huumeriippuvaisenkaan oloa. Toimisiko tupakkavalistus paremmin, jos se olisi osa seksuaalineuvontaa? 

PÄIHDERIIPPUVAISTEN NAISTEN seksuaalisuuteen liittyvät myös ei-toivotut raskaudet, kohonnut keskenmenoriski ja sikiön kehityshäiriöiden riski. Nykyään muistetaan hyvässä tapauksessa ehkä kysyä ehkäisystä ja mutista jotain sen tärkeydestä. Se ei riitä. Perhesuunnittelu täytyy ottaa päihdehoidossa paremmin osaksi hoitosuunnitelmaa. Uskalletaan puhua myös raskaustoiveista ja valmistaudutaan niihin klinikan tuella, esimerkiksi tukemalla tupakoinnin lopetuksessa ja lääkitys- ja elämäntapamuutoksissa. 

KUN PÄIHDEHOIDON rahat tulevat eri pussista kuin ehkäisyneuvonnan, päihdepotilaiden ehkäisyasiat eivät nykyisin hoidu. Tässäkin hoitaminen olisi halvempaa ja inhimillisempää kuin hoitamatta jättäminen. Terveydenhuollon sisällä tarvitaan uusia yhteistyöketjuja. Tulevaisuudessa ehkäisykapselin tai -kierukan saaminen suoraan päihdeklinikalta ei saa olla utopiaa.

Margareeta Häkkinen työskentelee A-klinikka Oy:n laitospalvelujen ylilääkärinä.

Pieni pyyntö sinulle

Olemme vieneet Tiimin kaikki jutut luettavaksi maksutta verkkoon saadaksemme mahdollisimman paljon näkyvyyttä päihdetyön asioille. Lisätulot auttaisivat meitä tekemään entistä parempaa lehteä. Siksi pyydämme, että tilaisit Tiimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Tiimi-lehden tilauslomake

 

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.