Olla lähellä, olla ihminen?

Kirjoittaja: 
Kirsi Utoslahti

Muutoin seksualisoituneessa mediakulttuurissa päihteiden tuomat haitat ja seksuaalisuus esiintyvät puheenaiheena vain vähän. Samoin on käynyt ammatillisen keskustelun puolella, jota nyt käynnistelemme. 
          
SANOTAAN, ETTÄ SEKSUAALISUUS on elämän perusasioita. Voimavara samalla tavalla kuin riittävä nukkuminen, syöminen tai liikunta. Toisen ihmisen lähellä oleminen on merkityksellistä, mutta moni asia stressistä lähtien voi olla läsnäolon tiellä.

Seksuaalioikeudet ovat samalla ihmisoikeuksia.

Stressin lähteenä ovat yhtä lailla kovin vahvat oletukset sille, millaista hyvän elämän pitäisi olla. Ei ole yhtä tapaa määritellä seksuaalisuutta, eikä sen toteuttaminen edellytä täydellistä terveyttä. Yhtäältä elämän tasapainon voi viedä se, jos voimavarasta sukeutuukin riippuvuus.
 
PÄIHTEET MUUTTAVAT suhdetta itseen ja toiseen ihmiseen. Juomatapatutkimuksen (THL, 2016) tuloksissa 95 000 suomalaista on katunut seksuaalista kanssakäymistä. Yhä tavanomaisempaa on käyttää alkoholia kotona, kumppanin seurassa.
      
Päihdetyölle on kokonaisvaltaisesti kiinnostavaa kaikki, mikä motivoi elämän muutoksissa. Seksiteeman lähempi tarkastelu osoittaa jälleen, miten yksilöllisiä elämäntilanteet ovat. Toisaalta, yksityinenkin muuttuu ajassa, eikä esiinny tyystin irrallaan kulttuurisesta ja poliittisesta elämänpiiristä. 
   
Yhteistä on näin ollen paljonkin päihteistä haittoja kokevien kansalaisten aseman parantamisen kanssa.  

Seksuaalioikeudet ovat samalla ihmisoikeuksia, kirjailija Leila Slimani muistutti San Francisco Chroniclen haastattelussa.
    
Oikeuksiin kuuluu niin yksityisyys kuin oikeus tietoon ja osaavaan seksuaaliterveyden tukeen.
        
EHKÄ SUURIN TARVE on lopulta ajan ja tilan saamiselle aiheen käsittelylle. #metoo kokosi muassaan paljon vertaistuellista puhetta. Sanoittaminen vaatii hyväksyvää ilmapiiriä ja usein aloitetta työntekijältä, etenkin jos ihmisen historiassa on kaltoinkohtelun kokemuksia, jotka ovat jääneet tunnistamatta.
        
Seksuaalisuuden puheeksiottoon löytyy asiantuntevia neuvoja ja kyselyjä asiakkaan kanssa käytettäväksi Päihdelinkin (paihdelinkki.fi) osiosta Työn tueksi. Mitä ajatuksia omalla työpaikalla heräsi? Kommentoi verkossa (a-klinikka.fi/tiimi). Hyvää ihmisoikeuksien päivää 10.12. Sydänpimeä taittuu pian.

Kirsi Utoslahti on Tiimin päätoimittaja.

Pieni pyyntö sinulle

Olemme vieneet Tiimin kaikki jutut luettavaksi maksutta verkkoon saadaksemme mahdollisimman paljon näkyvyyttä päihdetyön asioille. Lisätulot auttaisivat meitä tekemään entistä parempaa lehteä. Siksi pyydämme, että tilaisit Tiimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Tiimi-lehden tilauslomake

Kommentit

¨¨Juomatapatutkimuksen (THL, 2016) tuloksissa 95 000 suomalaista....''- yritin löytää lähteen tähän tietoon ja hyödyntää sitä luennollani, en löytänyt. Olisi hyvä, jos lopussa olisi siis  selvä lähdeluettelo, jonka avulla voi löytää alkuperäisen tiedon / selitys mistä luku muodostuu. 

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.