Verkkoyhteisöjen lääke-ekspertiisi voi johtaa haittoihin

Kirjoittaja: 
Anu Katainen

Lääkäri määrää sinulle ensimmäistä kertaa rauhoittavia lääkkeitä. Mitä teet?

a) Käytän lääkkeet lääkärin ohjeen mukaan.
b) Jätän lääkkeet syömättä. Bentsodiatsepiinien haittavaikutukset on hyvin tiedostettu. Pitkäaikainen käyttö aiheuttaa todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä.
c) Otan reseptin mielihyvin vastaan. Etsin netistä ohjeita, jotta saan lääkkeistä mahdollisimman paljon irti. 

JOS VASTASIT C, tunnet todennäköisesti hyvin erilaiset kanavat, joilla jaetaan kokemuksia erilaisista päihdekombinaatioista. Rauhoittavat lääkkeet ja opioidipohjaiset kipu- ja korvaushoitolääkkeet ovat nykyisin merkittävä osa suomalaista huumekulttuuria. Lääkkeet ovat olleet viime vuosikymmeninä mukana myös valtaosassa huumekuolemista. 

Lääkkeet ovat merkittävä osa suomalaista huumekulttuuria.

Lääkkeiden väärinkäyttöön liittyvät ongelmat eivät koske pelkästään huumeiden käyttäjiä, vaan parempi saatavuus on tuonut mukanaan moninaisia käyttäjäryhmiä ja -tapoja. Näille yhteistä on se, että lääkkeitä käytetään lääkärin ohjeiden vastaisesti, oli käytön taustalla sitten itselääkintää, riippuvuutta tai vain halu saada pää pökeröön. 

MINKÄLAISTA TIETOA lääkkeiden päihdekäyttäjät jakavat verkkoyhteisöissä? Sanna Röngän kanssa tekemämme tutkimus osoittaa, että käyttäjäverkostoilla on valtavasti tietoa lääkkeiden vaikutuksista ja yhteisvaikutuksista. Keskusteluiden avulla voi helposti koostaa itselleen mieluisan lääkecocktailin ja vertailla kokemuksia parhaista käyttötavoista.

Tutkimuksemme mukaan verkkoyhteisön asiantuntemuksen rakentamisessa on olennaista tarkka tietämys lääkeaineiden farmakologisista ominaisuuksista mutta myös ensikäden kokemustieto lääkkeiden ja kombinaatioiden vaikutuksista. Tämän takia esimerkiksi lääkäreiden asiantuntemukseen saatetaan suhtautua vähätellen: todelliseksi asiantuntijaksi kasvetaan vasta, kun on kokenut lääkekombinaatioiden vaikutukset omassa kehossaan. 

LÄÄKKEET OVAT koko ajan enemmän läsnä ihmisten arjessa ja niiltä myös odotetaan paljon – ei pelkästään sairauksien hoidossa vaan myös yleisen hyvinvoinnin lisäämisessä. Huumeet Suomessa 2020 -tutkimuksessa esitetyn arvion mukaan lääkkeiden väärinkäyttö lisääntyy tulevaisuudessa entisestään. Samalla lisääntyvät lääkkeisiin liittyvät kuolemat, jotka koskevat erityisesti nuoria sekakäyttäjiä. 

Nettiyhteisöissä tapahtuvalla tiedonjaolla on tärkeä merkitys, kun mietitään lääkkeiden väärinkäyttöön liittyvien haittojen vähentämistä. Verkkoyhteisöissä muodostuva ”farmaseuttinen kompetenssi” voi kuitenkin myös lisätä haittoja: tarkat reseptit toimiviin kombinaatioihin, samoin kuin lääkkeiden tasalaatuisuus, voivat johtaa omien käyttäjäkykyjen yliarvioimiseen ja riskien aliarvioimiseen. 

Anu Katainen työskentelee yliopistotutkijana Helsingin yliopistossa.
 

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.