Selviämisasema on turvallinen vaihtoehto putkalle

Kirjoittaja: 
Aino Majava

Selviämisasemalle voi kuka tahansa mennä selviämään päihtymyksestä. Asema tarjoaa suojaa ja ammattihenkilökunnan apua. Toipumiseen selviämisasemalla kuluu yleensä noin puoli vuorokautta. 

Selviämisasemalle voi tulla itse, läheisen tuomana tai viranomaisen ohjamaana. Hoitoon tulo ja siellä oleminen on vapaaehtoista. Sama asiakas voi käydä useita kertoja. 

Selviämisasema on erikois- sairaanhoitoa halvempi.

Parhaimmillaan selviämisasemalle tullut pääsee halutessaan suoraan katkaisuhoitoon ja sitä kautta avohoitoon tai laitoskuntoutukseen. Esimerkiksi A-klinikkasäätiön Turussa toimivalta selviämisasemalta noin puolet asiakkaista jatkaa samoissa tiloissa toimivaan jatkohoitoon.

POLIISI OTTAA vuosittain talteen noin 60 000 päihtynyttä. Monille heistä selviämisasema olisi turvallisin vaihtoehto. Selviämisasema ei kuitenkaan sovellu aggressiivisille päihtyneille. Heitä on jopa kaksi kolmesta poliisin talteen ottamasta päihtyneestä.

Putkakuolemia tapahtuu Suomessa vuosittain kuudesta kahteenkymmeneen. Kun Annika Tikkanen tutki vuoden 2015 gradussaan 55 putkakuolemaa, kävi ilmi, että useimmat putkiin kuolleet olisivat kuuluneet selviämisasemalle tai sairaanhoitoon. Kuoleman taustalla oli useimmiten alkoholimyrkytys tai päävamma.

SIELLÄ MISSÄ selviämisasemia ei ole, päihtyneet kuormittavat tarpeettoman paljon paitsi poliisia myös ensiapupäivystyksiä. Selviämisasema on erikoissairaanhoitoa halvempi vaihtoehto: yöpyminen maksaa noin pari sataa euroa. Humalaisista huolehtiminen on selviämisaseman henkilökunnan työtä, joten syytä turhautumiseen ei ole. Asiakkaat arvostavat sitä, että kohtelu on asiallista ja heitä kuunnellaan.

SUOMESSA ON tällä hetkellä arviolta 15 selviämisasemaa. Sisäministeriö esitti keväällä 2017, että selviämishoitopalveluiden järjestäminen varmistetaan sote-uudistuksessa. Jokaiseen 18 maakuntaan tulisi selviämisasema, mikä on edelleen liian vähän. Selviämisasemien verkoston tulisi olla riittävän tiheä ja asiakkaan jatkopolku muihin päihdepalveluihin tulisi olla järjestetty.

Aino Majava on Tiimin päätoimittaja.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.