Miksi köyhyys herättää vihaa?

Kirjoittaja: 
Anu Katainen

Viime aikoina on ollut pinnalla köyhyys. Helsingin Sanomat keräsi lukijoiden kokemuksia köyhyydestä ja julkaisi niiden pohjalta laajan jutun siitä, miltä köyhyys tuntuu. Lisäksi eri lehdissä on julkaistu haastattelujuttuja, joissa on esitelty köyhien ihmisten elämää: minkälaista on, kun rahat eivät riitä edes ruokaan tai lääkkeisiin.

HAASTATTELUISSA toistuvat samat piirteet. On iso valokuva, jotta lukijat näkevät, miltä köyhä näyttää. On kerrottava, minkälaista sinnittelyä arki on ja miten köyhä voi vain unelmoida matkoista tai edes kahvikupillisesta kahvilassa. Elämäntilanteeseen johtaneita syitä avataan, mutta usein jutuista ei aivan selviä, minkälaiset lähtökohdat ja elämänpolut johtivat heikkoon taloudelliseen asemaan. Ei näitä syitä aina voikaan avata. Köyhyyden taustalla olevat tekijät ovat moninaiset, ja osa niistä on niin henkilökohtaisia, että niitä ei välttämättä kerrota julkisesti. Toisaalta köyhyydessä elävä henkilö ei itsekään välttämättä osaa eritellä ahdinkonsa syitä.

Helposti herää kysymys, voisiko itse joutua samanlaiseen elämäntilanteeseen.

On hyvä, että köyhyydestä puhutaan ja että toimittajat nostavat esiin eriarvoisuuteen liittyviä teemoja. Köyhyyteen liittyvän juttumäärän taustalla on kuitenkin muutakin. Köyhyys aiheena ja vielä henkilökohtaisen kokemuksen kautta kerrottuna nostaa jutun varmasti luetuimpien uutisten joukkoon.

TYYPILLINEN REAKTIO köyhyysjuttuun on viha. Siltä ainakin vaikuttaa, kun lukee juttujen alle kertyviä kommentteja. Ne ovat pääsääntöisesti kylmäävää luettavaa. Vihamieliset reaktiot voi jakaa neljään tyyppiin. Ensiksikin muistutetaan, että kyllä työtä tekevälle löytyy. Siivoojistahan on jatkuva pula. Lisäksi jutun henkilö näyttää kuvan perusteella täysin työkykyiseltä. Toiseksi kerrotaan, miten kommentoija itse eläisi toimeentulotuella ruhtinaallisesti juureksia syöden ja kirpputoreilla shoppaillen. Kolmanneksi syytetään yhteiskuntaa: hyvinvointivaltio hyysää ihmiset passiivisiksi eikä kannusta yrittäjyyteen.

Neljänneksi huomautetaan, että artikkelin henkilö ei ole oikeutetusti köyhä, koska hän elää ja kuluttaa vähiä rahojaan väärin. Köyhällä ei esimerkiksi saa olla lemmikkieläintä.

KÖYHYYS MIELLETÄÄN helposti ihmisen omaksi syyksi: se nähdään seuraukseksi vääristä valinnoista ja vääränlaisista henkilökohtaisista ominaisuuksista. Tällainen sosiaalisten ongelmien yksilöllistäminen ei kuitenkaan kerro pelkästään kovista elämänarvoista. Köyhyys ahdistaa myös niitä, jotka eivät joudu köyhyyttä kohtaamaan. Köyhän ihmisen henkilökuva herättää helposti kysymyksen, voisiko itse joutua samanlaiseen elämäntilanteeseen. On helpompi ajatella, että köyhässä on ollut alun perin jotain vikaa, kuin kohdata se tosiasia, että leipäjonoon johtavalla tiellä ei välttämättä tarvita muuta kuin huonoa onnea.

Anu Katainen työskentelee yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa.

Kommentit

Tämä on erittäin mielenkiintoinen artikkelia ja asiana todella merkittävä. Miten köyhyys ja siihen liittyvät asiat ovat jälleen siirtymässä pelkästään yksilön ongelmaksi. Tietysti omat valinnat vaikuttavat menestymiseen, mutta miten mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuu ihmisten todellisessa elämässä? Mahdollisuuksiahan olisi vaikka mihin, on peruskoulu ja opiskelut ilmaisia, kaikkea yritteliäisyyttä tuetaan, joten yksilössähän se vika on. Tähän johopäätökseen hyvässäkin tarkoituksessa tehdyt jutu meitä varkain ohjaavat. Tämän kertoo palaute. Riitta Granfelt totesi, että "sosiaalityö yhteiskuntapoliittisena toimintana ei ole paljonkaan arvoista ellei sen tekijöillä ole rohkeutta asettua niiden ihmisten puolelle, jotka eivät voi puolustaa elämisoikeutta suorituksilla, selviytymisellä tai kunniallisella elämäntavalla".  Kaikki eivät ole suorittajia ja suunnittelijoita. He vain elävät elämäänsä.

Eikö ole Jukka tuo mahtava sitaatti. Olen monta kertaa ihastellut, kuinka joku (siis Riitta Grenfelt) onkin saanut noin elegantisti tiivistetyksi sosiaalityön eetoksen. Tämä lausehan oli vuosikausia A-klinikkasäätiönkin vuosikertomuksessa. :)

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.