Kohtaaminen kantaa

Kirjoittaja: 
Kirsi Utoslahti

Päihdetyön roolina on joskus olla ainoa taho, joka kohtaa ihmisen. Jokainen kohdattava on kuitenkin oman elämänsä keskiössä. Kohtaaminen on tärkeä osa asiakaskokemusta.

Kohtaaminen vähentää leimautumista sekä voimia vieviä, erillisyyttä vahvistavia tunteita, kuten häpeää. Palvelujen laatu on niin saatavuutta, turvallisuutta kuin henkilökunnan pysyvyyttäkin. Kohtaaminen on nähdyksi ja kuulluksi tulemista.

Kohtaaminen on tärkeä osa asiakaskokemusta.

TIIMIN TÄSSÄ NUMEROSSA Suomen Mielenterveysseuran erityisasiantuntija Jukka Valkonen avaa kohdatuksi tulemista hyvinvoinnin edellytyksenä. Kohtaamista tarvitaan, jotta voi voida hyvin. Se on eniten hyvinvointia lisäävä tekijä myös, kun osallistutaan järjestöjen toimintaan ja palveluihin. Kohtaamiseen liittyy yhdenvertaisuus toisten ihmisten kanssa.

Kohtaaminen itsessään palkitsee. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakasen mukaan sosiaali- ja terveysalan sekä opetusalan työssä koetaan suurinta työn imua. Työn imun kokeminen on avuksi muutoksissa.

IHMISSUHDEOSAAMINEN alkaa olla tärkeintä kaikenlaisessa työssä. Päihdetyön lähtökohdat ovat hyvät. Robotit eivät vie yhteistyötä, algoritmit eivät tunne eikä niillä ole näkemystä. Tulevaisuuden taitoja ovat empatia ja muutoksessa eläminen.
Järjestöjen tehtävänä taas on laajasti ajateltuna kuunnella ja tuottaa mahdollisuuksia kuulua yhteisöön.

MATALAA KYNNYSTÄ tarvitaan palvelujen ohella tiedon vaihdannalle, jolloin ollaan lähempänä yhteiskehittämistä ja oppimista. Yhteinen tilannekuva auttaa luomaan avun polkua auki ja sille tulee voida astua moninaisista lähtökohdista.

ERITYISEN PALJON lähivuosina tarvitaan tietoa kohtaamisen vajeista ja katveista. Tarvitaan putoamisen vaarassa olevien ihmisten ja ryhmien tunnistamista, mutta yhtä lailla apua tarvitsevien vahvuuksien tunnistamista. Kokemusasiantuntijuus löytää yhä uusia paikkoja vaikuttaa siihen, että kohtaamisten laatu olisi korkeaa.

Tutkimus- ja kokemustieto ovat avuksi omaan työhön vaikuttamisessa ja kehittymisessä, jotka puolestaan ovat voimavaratekijöitä ja vahvistavat työn imua.

Kirsi Utoslahti on Tiimin päätoimittaja.

 

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.