Ajo-oikeus ei ole kansalaisoikeus

Kirjoittaja: 
Margareeta Häkkinen

Joskus minä kadehdin silmälääkäreitä. Jos mitattavissa olevat näkövaatimukset eivät täyty, niin ajoterveysvaatimukset eivät täyty. Ei siinä tarvitse miettiä, miten motivoisi potilasta hoitoon kiinnittymiseen, kun tämäkin nyt tuli tähän väliin. Toista se on meillä päihdelääkäreillä. Ja nyt myös päihdehoitajilla.

Kesällä päivitettiin ajokorttilakia siten, että nyt myös sairaanhoitajilla ja terveydenhoitajilla on oikeus ilmoittaa poliisille, ettei potilas täytä ajoterveysvaatimuksia jatkuvan päihteiden käytön takia. Tämä ilmoitusoikeus koskee ainoastaan päihteitä, ei muita ajokykyyn vaikuttavia terveysongelmia. Lääkärille ajoterveyden seuranta on oikeutta painavampi, velvollisuus. 

Hyvän hoitosuhteen on kestettävä puuttuminen myös ajoterveyteen.

Ajoterveysvaatimukset eivät täyty, jos potilaalla on alkoholiriippuvuus tai jos hän ei pysty olemaan ajamatta humalassa. Huumeiden ja päihdyttävien lääkkeiden käyttö ei saa olla riippuvuustasoista tai säännöllistä.

POTILASSUHTEESSA on haastavaa olla se ilkimys, joka vie herkkujen lisäksi vielä kortinkin. Vaikka kyllähän me päihdetyöntekijät työskentelemme koko ajan hoitosuhdetta kuormittavien asioiden kanssa. Päihdetyöntekijän ei pidä piiloutua hoitosuhdemuurin taakse. Luottamuksellinen hoitosuhde ei lopu siihen, että puututaan ajoterveyden esteisiin osana hoidon kulkua ja tavoitteiden asettamista.

Korttia ei jatkossakaan kerätä pois katkon ovella. Käytännössä lääkärin tai hoitajan ilmoitus poliisille kyllä tarkoittaa ajo-oikeuden menetystä. Ilmoitus on kuitenkin harvoin ensimmäinen etappi. Hoitoon motivoituneelle päihdeongelmaiselle lääkäri antaa ensin suullisen ajokiellon, jonka jälkeen tilannetta seurataan ja keskitytään päihdehoitoon. Vasta, jos suullinen ajokielto ja hoidon tehostus eivät riitä, tehdään ilmoitus poliisille. Ilmoitus tehdään toki nopeammin silloin, jos päihderiippuvainen ei lainkaan sitoudu päihdehoitoon.

RATTIJUOPPOUS HARMITTAA päihdetyöntekijää vähintään yhtä paljon kuin muitakin. Ehkä enemmänkin, kun tietää, miten vähän keinoja sen todelliseksi pysäyttämiseksi eli onnistuneeseen raitistumiseen joskus on. Jos ajokortti on päihdehoidon ainoa motivaattori, on hyvä, että on edes joku kannustin. Jos kortin menetyskään ei kiinnosta, riippuvuus voi olla jo niin voimakas, että on todella aika puuttua asiaan ja tehdä aktiiviset hoitoyritykset. 

Päihdetyöntekijä ei ole lainvartija, vaan terveyden ylläpitäjä ja hoitaja. Ajokielto ei ole päihdehoidossa rangaistus. Joskus se on osa hoitoprosessia. Hyvän hoitosuhteen on kestettävä puuttuminen ajoterveyteenkin.

Margareeta Häkkinen työskentelee A-klinikka Oy:n laitospalvelujen ylilääkärinä.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.