Työntekijät päihdetyön vaikuttajina

Kirjoittaja: 
Kirsi Utoslahti

Viestintä on yksi monista tavoista tehdä päihdetyötä. Sen tehtävänä on tuoda näkymättömiksi jäävien kansalaisryhmien ääntä esiin, parantaa heidän yhteiskunnallista asemaansa sekä turvata tarvittavan tuen ja palveluiden saavutettavuus.
    
MEDIAN VÄLITYKSELLÄ vaikuttamista voidaan pitää rakenteellisena sosiaalityönä, joka tekee ehdotuksia työn edellytysten parantamiseksi ja hälventää kielteisiä stereotypioita. Sosiaalityöntekijä Laura Tiitinen (Yhteiskuntapolitiikka 2/2018) joutuu kuitenkin toteamaan, että sosiaalialalle on ominaista hiljaisuuden kulttuuri.

Viestintä on yksi monista tavoista tehdä päihdetyötä.

Tämä voi Tiitisen mukaan ilmetä niin, että työssä onnistumisia ei haluta korostaa resurssien vähentämisen pelosta, vaikka ne voisivat lisätä luottamusta työtä kohtaan. Julkisuuteen varotaan välittämästä väärää kuvaa tai yksipuolista tietoa alasta.
    
OLI PYSÄYTTÄVÄÄ, kun ison tiedotusvälineen artikkelissa käytettiin negatiivisesti arvottavaa nimitystä ihmisistä, jotka käyttävät huumeita. Juuri asenteet ja mielikuvat syrjäyttävät, kuten projektikoordinaattorimme Miina Kajos muistuttaa (Helsingin Sanomat 12.5.). Siksi niistä ei voi vaieta.
 
Joskus tieteenala on ratkaissut tiedon välittymisen ongelman perustamalla oman, riippumattoman verkkomedian. AntroBlogi.fi:n uutistoimitus ei ole ehtinyt täyttää vuottakaan. Parhaimmillaan sen tiiviitä, ajankohtaisaiheisiin tarttuvia uutiskommentteja on nähnyt 46 000 henkilöä. Vapaaehtoiset kommentaattorit ovat niin toimittajien kuin laajan yleisön käytettävissä ja vastaavat lukijoille, jopa reaaliajassa.
  
SUUREN YLEISÖMÄÄRÄN tavoittelu ei toki ole päihdeviestinnän päätavoite. Oleellisempaa on tavoittaa oikeat ihmiset. Joskus on tehokkainta viestiä samanmielisten sijaan niille, jotka ajattelevat toisin. Milloin on hyvä hetki vaikuttaa päihdetyölle tärkeisiin päätöksiin? Tähän ei oikein voi vastata kuin yhdellä tavalla. Mahdollisimman ajoissa.
 
Päättäjän roolissa olevat muodostavat käsitystään asiasta jo ennen sen etenemistä valmisteluun. Vaalit vasta siintävät edessä, mutta niiden ohjelmia kirjoitetaan paraikaa. Ketä ja mitä vaikuttajatahoja onnistumme työntekijöinä puhuttelemaan tiedolla päihdetyöstä?

Kirsi Utoslahti on Tiimin päätoimittaja.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.