Reseptilääkeongelman ydin ei ole resepti

Kirjoittaja: 
Margareeta Häkkinen

Samaan aikaan kun maassamme kauhistellaan Yhdysvaltojen vuosia jatkunutta opioidiongelmaa, voivotellaan tehottomia, suorastaan laiskoja terveyskeskuslääkäreitä. Lääkärihän on sitä tehokkaampi, mitä enemmän yksittäisiä potilaita vastaanotolla käy päivittäin. Hiiteen mini-interventio, perusteellinen tutkimus ja motivoiva haastattelu. Nopeutta potilastyöhön saataisiin esimerkiksi kirjoittamalla matalammalla kynnyksellä potilaan pyytämä lääkeresepti.

YHDYSVALTOJEN OPIOIDIONGELMA alkoi, kun kaikkeen kipuun onnistuttiin markkinoimaan nopea ja kätevä ratkaisu. Oli taitovirhe, ellei kipupotilaalle määrätty opioideja. Kun markkinoinnin seuraukset tajuttiin, paniikkiratkaisuna reseptikoneet pysäytettiin. Vaille hoitoa jääneet lääkeriippuvaiset jatkoivat omahoitoa kustannustehokkaammin, käyttämällä opioidilääkkeitä tai heroiinia suonensisäisesti. Lääkeongelma on helpompi saada aikaan vahingossa kuin parantaa tarkoituksella.

Lääkeongelma on helpompi saada aikaan vahingossa kuin parantaa tarkoituksella.

Lääkkeiden markkinoinnissa ei pysähdytty vielä siihen, että huomattiin lisääntynyt lääkeriippuvaisten ja väärinkäyttäjien määrä. Tilannetta yritettiin paikkailla keksimällä uusia lääkemuotoja, joita oli vaikeampi käyttää pistämällä. Väärinkäyttäjät ovat kuitenkin aina lääketehtaita kekseliäämpiä uusissa väärinkäyttötavoissa. Vanha lääke uusissa kuorissa ei riitä. Väärinkäyttöä pitäisi yrittää estää kehittämällä, resursoimalla ja toteuttamalla enemmän kivunhoitoa, joka ei sisällä päihdyttäviä lääkkeitä.

HEROIININ POISTUTTUA maamme huumemarkkinoilta viitisentoista vuotta sitten opioidiongelmastamme tuli lääkeongelma. Toisin kuin Yhdysvalloissa, reseptilääkeongelmamme ei suurimmaksi osaksi johdu kotimaisista resepteistä, ainakaan vielä. Buprenorfiini tulee päihdekäyttöön pääosin katukaupasta, jonne se päätyy useimmiten ulkomailta salakuljetettuna. Fentanyylin ja oksikodonin aiheuttamissa suomalaisissa myrkytyskuolemissa yli puolessa tapauksista opioidia ei ollut hankittu omalla reseptillä, tramadolikuolemissa yli kolmanneksessa. 

Liikaan tyytyväisyyteen ei täälläkään ole varaa. Kelan tilastoima vahvojen opioidien kulutus muuhun kuin syöpäkipuun on kolminkertaistunut vuosikymmenessä.

OPIOIDIEN ONGELMALLISESTA käytöstä vain pieni osa on varsinaista huumekäyttöä. Opioideista tulee osalle isoja haittoja jo kauan ennen huumeongelmaa. Haittoja ei estetä vain vahtimalla lääkäreitä ja lääkefirmoja.

Kunpa joku vahtisi myös älyttömiä tehokkuusvaatimuksia. Mitattaisiin ennemmin hoitoketjun laatua kuin lääkärikäyntien lukumäärää.

Margareeta Häkkinen toimii A-klinikka Oy:n laitospalvelujen ylilääkärinä.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.