Pienet suuret asiat

Kirjoittaja: 
Kirsi Utoslahti

Uunilämmin nuorisobarometri saatteli sosiaaliseen mediaan valoisia kiteytyksiä nuorten suhteesta osaamiseen ja koulutukseen. Vastaajista 96 % pitää uuden oppimista hauskana ja yleissivistystä itsessään arvokkaana.

Valtaosa nuorista jatkaa opiskeluaan. Pääosin nuoret voivat hyvin, silti sosiaalisen luottamuksen trendi laskee. Kaikki eivät koe kuuluvansa kouluyhteisöönsä. Viimeisimmissä PISA-tuloksissa näin oli 15 %:lla nuorista. Havainnot jakautuvat. Nuorille kuuluu hyvää ja huolestuttavaa.

LAPSIASIAVALTUUTETUN näköalassa lapsipolitiikkamme poukkoilee, irrallisia osia on paljon. Hän luovutti eduskunnalle ensimmäisen kertomuksen lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta helmikuussa. Syitä ongelmiin etsitään nyt liian usein yksilöstä.

Keskeisissäkään hallituksen lakiesityksissä ei ole lapsivaikutusten arviointia.

Sen sijaan päätösten vaikutuksia lapsiin arvioidaan heikosti. Lapsivaikutusten arviointia ei ole keskeisissäkään hallituksen lakiesityksissä, saati valtion talousarviossa. Terveyserot ovat jo toisen asteen opiskelijoiden kesken suuret. Joka kymmenes lapsi kokee kertomuksen mukaan yksinäisyyttä. 

Meillä on ylimitoitetusti politiikkapuhetta ja alimitoitetusti kansallisia päätöksiä, joilla ehkäistä syrjäytymisen konkreettisia ilmenemismuotoja.
    
KAKSI VUOTTA SITTEN väitöstutkija Rauno Perttula vetosi koko syrjäytymispuheen lopettamiseksi. Koulukuraattorina hän koki, että kun opiskelu- tai työpaikka on muodollisesti taattu, liian usein muu tarvittava läsnäolo nuoren elämässä pääsee unohtumaan.
 
Nuorista 17 % kertoo, että puute rahasta on kaventanut opiskelemisen vaihtoehtoja. Neljännes on jättänyt tapaamatta ystäviä – syy on sama. Kolmannes on lopettanut harrastuksen. 

Kuulumisella yhteisöön on yhteys tyytyväisyyteen elämään ja luottamuksella iso merkitys silloin, kun tukea eteen tulevissa pulmissa tarvitaan eniten.
  
PUHEEN OHELLA TEHDÄÄN. Maksuton toisen asteen koulutus eteni eduskuntaan. A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus haastaa juuri alkaneella kampanjalla: #OleLuottoaikuinen. Tämän lehden sivuilla 12–15 Inka Sirén ja Noora Hästbacka kertovat, miksi pienet asiat syrjimättömyyden eteen ovat oleellisia nuoren identiteetin tukemiselle.
    
Katso myös: nuortenlinkki.fi/tarinat/lyhytelokuva

Kirsi Utoslahti on A-klinikkasäätiön va. viestintäpäällikkö ja Tiimin päätoimittaja.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.