Kukka pois sätkästä ja hatusta 

Kirjoittaja: 
Margareeta Häkkinen

Kenenkään ei pitäisi käyttää kannabista mihinkään syyhyn tai vaivaan. Toisaalta kaikkien pitäisi syödä hyviä rasvoja, nukkua kahdeksan tuntia yössä ja liikkua suositusten mukaisesti. 

PÄIHDELÄÄKÄRINÄ TÖRMÄÄN jatkuvasti kannabiksen haittoihin. Välinpitämättömyys, aikaansaamattomuus, ahdistuneisuusoireilun lisääntyminen, harhat, ihan vain muutamia mainitakseni. Sama turruttava tyytyväisyys, joka liittyy moneen muuhunkin päihteeseen. Näitä haittoja käyttäjän itsensä on vaikea havaita, mutta ympäristölle tämä vaikeus on vähäisempää. 

Tiukka raittiustavoite sulkee osan päihde- ongelmaisista pois palvelujen piiristä.

Toisaalta kannabikseen liittyy sekakäytössä ja korvaushoidossa vähemmän varsinaisia lääketurvallisuusriskejä kuin esimerkiksi alkoholiin tai bentsodiatsepiineihin. Kannabis voi olla osana sekakäyttömyrkytyksessä, mutta se on harvemmin merkittävä tekijä myrkytyskuolemassa. Harvassa tosin on sellainen päihdepotilas, jonka ainoa päihde on kannabis. 

THL JULKAISI viime syksynä 10 ohjetta kannabishaittojen vähentämiseksi. Ohje oli rohkea avaus luotettavalta viranomaistaholta. Vastustan kaikkea kannabiksen käyttöä, mutta kannatan avointa keskustelua päihdehaitoista ja niiden vähentämisen keinoista. 

HAITTOJEN VÄHENTÄMINEN on muutakin kuin luopumista raittiuden ihanteesta. Tiukka raittiustavoite sulkee osan päihdeongelmaisista pois palvelujen piiristä. Silloinkin pitää tarjota mahdollisuuksia toimia terveellisemmin ja vastuullisemmin, kun akuuttina tavoitteena ei ole kieltäytyminen päihteistä. 

Haittoja vähentävä päihdetyö nähdään helposti päihteidenkäytön päätepisteenä. Haittojen vähentäminen astuu perinteisesti kuvaan vasta, kun raitistuminen näyttää mahdottomalta. Päätepisteen sijasta pitäisi ajatella ympyrää. Haittoja pitäisi alkaa vähentää jo siinä vaiheessa, kun päihdeura on vasta alussa, ja erityisesti silloin, kun käyttöä vasta harkitaan. THL:n kannabisohjeissakin kaksi ensimmäistä kohtaa kertoo, että parempi olisi olla käyttämättä ollenkaan, ainakaan nuorena. Nämä ovat ohjeista tärkeimmät, mutta aina ne eivät riitä. 

PIENPANIMOHARRASTAJIEN elämää helpotettiin jo alkoholilain uudistuksella. Olisiko kohta suurpössyttelijöiden vuoro? Norminpurkutalkoiden lonkerot voisi ulottaa maitokauppojen lisäksi huumausainelakiin. Nykyinen huumausainelaki ei tunne haittojen vähentämistä. Lakia pitäisi muuttaa siten, että siinä määriteltäisiin myös haittoja vähentävä työ yhtenä päihdehaittojen vähentämisen keinona. Haittojen vähentäminen ei ole kuntoutumisen ja päihteettömyyden vastakohta. Nämä ovat kaikki samalla ympyrän kehällä.

Margareeta Häkkinen työskentelee laitospalvelujen ylilääkärinä A-klinikka Oy:ssä.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.