Päihteiden kanssa läträävät rikkinäiset miehet

Kirjoittaja: 
Mikko Salasuo

Juice Leskisestä kertova elokuva on herättänyt pääosin ihastusta mutta myös kriittisiä huudahduksia. Eräs kolumnisti heristeli sormeaan, kun taas tehtiin elämäkertaelokuva alkoholiin sortuneesta miestaiteilijasta. Tulkinnan mukaan elokuvan tekijät ja yleisö tykkäävät päihteiden kanssa läträävistä rikkinäisistä miehistä.

PROFESSORI GREG HALLIN analyysi paljastaa, ettei suosittujen miestaiteilijoiden elämä tosiaan ole ollut ruusuilla tanssimista eliniän odotteen ja terveyden suhteen. Hall kävi läpi Rolling Stone -lehden listan sadasta kaikkien aikojen parhaaksi nimetystä artistista ja bändistä. Listalla oli kaikkiaan 252 muusikkoa ja heistä 82 oli menehtynyt.

Henkirikoksen uhriksi oli joutunut 6 muusikkoa, kuten John Lennon ja Sam Cooke. Lento-onnettomuudessa menehtyi Buddy Hollyn lisäksi kaksi muuta artistia. Useissa tapauksissa alkoholilla ja huumeilla oli osuutta asiaan.

Päihteisiin kuolleiden muusikoiden lista on pitkä ja lohduton.

YLIANNOKSEEN KUOLLEIDEN lista osoittaa, ettei päihteiden kanssa läträävien miesten valikoituminen elämäkertaelokuvien kohteeksi ole pelkkää sattumaa. Överien kautta lähtivät muun muassa Elvis Presley, Jimi Hendrix, Sid Vicious, Gram Parsons, Michael Jackson ja Prince. Joukkoon mahtui myös yksi nainen, Janis Joplin. Tupakointi puolestaan johti George Harrisonin ja Levon Helmin sekä 5 muun muusikon kuolemaan.

Professori Hall yhdisti päihteisiin myös mittavan joukon muita kuolemantapauksia, kuten Jim Morrisonin, Curt Cobainin ja Hank Williamsin. Lista on pitkä ja lohduton. Menehtyneiden keski-ikä 49 vuotta. 

MENEHTYNEIDEN ARTISTIEN määrään nähden päihteiden merkitys kuolemantapauksissa oli valtava. Samoin tapaturmien. Selitystä päihdekuolemien hurjaan yliedustukseen musiikin jättiläisten kuolemantapauksissa on esitetty muun muassa luovuuden ja herkkyyden yhteydestä mielenterveyden häiriöihin ja päihteiden käyttöön. Toisaalta taas päihteiden käytön yhteydestä tapaturmiin. 

Professori Hallin selvityksen valossa näyttää siltä, että historian suurista muusikoista on hankala tehdä elämäkertaelokuvaa ilman päihteitä. Sama koskee niitä rikkonaisia miehiä, jotka jyräsivät viime vuosituhannella levynmyyntitilastoissa ja yleisön suosiossa. 

EHKEI JUICE-ELOKUVAKAAN kiinnosta tekijöitä ja yleisöä muusikon sukupuolen tai päihteillä läträämisen vuoksi, vaan nimenomaan kertomuksena erityisen herkän ja luovan riimittelijän harhailusta ja kamppailusta omia demoneitaan vastaan. Kuvauksena sellaisesta säröilevästä henkisestä maisemasta, josta nousi suomalaisen yleisön rakastama musiikillinen nerous.

Mikko Salasuo on Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian dosentti ja työskentelee vastaavana tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa.

Pieni pyyntö sinulle

Olemme vieneet Tiimin kaikki jutut luettavaksi maksutta verkkoon saadaksemme mahdollisimman paljon näkyvyyttä päihdetyön asioille. Lisätulot auttaisivat meitä tekemään entistä parempaa lehteä. Siksi pyydämme, että tilaisit Tiimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Tiimi-lehden tilauslomake
 

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.