Kuperkeikkoja korvien välissä

Kirjoittaja: 
Minna Hietakangas

Aivot heittävät hyvällä tavalla kuperkeikkaa, kun elämässä jokin tärkeä palanen muuttuu. Aivan kuten koiranpennun uutena emäntänä bongaan aiempaa valppaammin kaikki rekut, A-klinikkasäätiön tuoreena viestintäpäällikkönä kiinnitän huomiota siihen, mihin alkoholi on uinut arjessani. Sekin puoliksi sipaistu valkoviinipullo jääkaapin ovessa, mitä siitäkin nyt pitäisi ajatella. Kun tipaton tammikuu on valunut loppuun, vaihtuuko alkoholiton saunaolut automaattiohjauksella tavalliseen? 

Huomaan kaipaavani sitä, että löytäisin keskustelua ihan tavallisten ihmisten alkoholinkäytöstä. Sellaista, johon voisi peilata elämäänsä. 

PÄIHDEALAN UNTUVIKON aivoakrobatia jatkuu Tieteen päivillä. Kuuntelen Riippuvuuden rajalla -luentosessiota, jossa pöyhitään sanoja ja niiden herättämiä mielikuvia. Aihe on ollut viestijän ja toimittajan työurallani yksi lempilapsistani. Sanat eivät vain viattomasti heijasta todellisuutta vaan luovat sitä. 

THL:n johtava asiantuntija Tuukka Tammi, Tampereen yliopiston professori Pauliina Raento ja Nuorisotutkimusseuran vastaava tutkija Mikko Salasuo ravistelevat ajattelemaan riippuvuuskeskustelua uusista näkökulmista. 

Huomaan kaipaavani sitä, että löytäisin keskustelua ihan tavallisten ihmisten alkoholinkäytöstä.

TAMMI OSOITTAA, kuinka sana huumausaine kadottaa sen yhteyden, että huumeiksi nimetyillä aineilla on taustansa lääkeaineina. Toisin on englannin kielen drug-sanan laita. Pelitutkija Raento tuulettelee mielikuvia totonpelaajista esittelemällä haastattelututkimuksensa, jossa vedonlyöjät osoittautuivat taitaviksi riskienhallinnan asiantuntijoiksi. Lopuksi Salasuo haastaa aprikoimaan, olemmeko kaikki koukussa, kuka työhön, kuka lenkkeilyyn, kuka jalkapallon mahtiseuran fanittamiseen. Riippuvuus-sanan kaiku on negatiivinen, ja se yhdistetään yleensä päihteisiin, vaikka samalla tavalla jumiin voi jäädä somepäivitysten räpläämiseen.  

Melkein kuulen pääni raksutuksen Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa. Uusi työ tarjoaa tutkimusretken myös omiin asenteisiin. 

JOTTA KESKUSTELU päihdealalla jatkuu rohkeana ja moniäänisenä, me haluamme Tiimi-lehdessä tarjota yhden uuden paikan sille. Kutsumme päihdetyön ammattilaisia kirjoittamaan vuorotellen lehden pääkirjoituksen. Meille voi myös ehdottaa vierailevia pääkirjoituksen tekijöitä. 

Olkoon tämä sivu painavien puheenvuorojen, kiinnostavien keskustelunavausten ja tärkeää työtä näkyväksi tekevien kirjoitusten temmellyskenttä! 

Minna Hietakangas on Tiimi-lehden päätoimittaja. Kerro lyhyen perustelun kera, kenen päihdealan vaikuttajan pääkirjoituksen haluaisit lukea: minna.hietakangas(at)a-klinikka.fi.

Pieni pyyntö sinulle

Olemme vieneet Tiimin kaikki jutut luettavaksi maksutta verkkoon saadaksemme mahdollisimman paljon näkyvyyttä päihdetyön asioille. Lisätulot auttaisivat meitä tekemään entistä parempaa lehteä. Siksi pyydämme, että tilaisit Tiimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Tiimi-lehden tilauslomake
 

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.