Kanada laillistaa kannabiksen, Quebec yrittää minimoida haitat

Kirjoittaja: 
Tuukka Tammi

Kanadan pääministeri Justin Trudeau lupasi vuonna 2015 vaalikampanjassaan, että hänen hallituksensa laillistaa kannabiksen. Heti vaalivoiton jälkeen Trudeau asetti asiantuntijatyöryhmän hahmottelemaan, miten kannabiksen laillisesti säännellyt markkinat tulisi järjestää. Työryhmän raportti valmistui loppuvuodesta 2016. Työtä jatkoi tarkoitusta varten perustettu kannabissihteeristö (Cannabis Secreteriat). 

Liittovaltio jätti Kanadan 10 provinssille ja 3 territoriolle määriteltäväksi, miten ne järjestävät kannabiksen tuotannon, jakelun ja vähittäismyynnin kuluttajille. 

Haastattelin kolmea laillistamisen suunnittelussa mukana ollutta asiantuntijaa Montrealissa toukokuussa 2017. Kanadan liittovaltio oli juuri huhtikuussa asettanut yhteiset raamit säännellyille kannabismarkkinoille.

Kannabiksen laillistamisen seurauksia selvitetään tutkimusohjelmalla.

”Aloite kannabiksen laillistamisesta ei ole uusi keksintö. Sitä esitettiin senaatin komiteanmietinnössä jo vuonna 2002. Konservatiivihallitus kuitenkin hautasi aloitteen yli 10 vuodeksi”, kertoo Kanadan päihdetutkimuskeskus CCSA:n johtaja Rebecca Jesseman. 

Hän on seurannut Kanadan kannabispolitiikkaa vuodesta 2000. Jesseman toimi myös asiantuntijana Trudeaun hallituksen laillistamistyöryhmässä.

”Trudeaun asettamassa työryhmässä tehtiin se merkittävä linjaratkaisu, että taloudellisille intresseille ei annettu sijaa. Toisin kuin useissa Yhdysvaltain osavaltioissa, Kanadan mallissa kannabiksen verotuotot eivät ole tavoite.”

Laillistamisen seuraukset syytä analysoida tarkoin

Kanadassa on alkamassa yhteiskunnallinen koe, jonka tulokset on syytä analysoida tarkasti.  

”Olemme laatineet tutkimusohjelman. Tärkeintä pystyä kunnolla seuraamaan, mitä käyttömäärille tapahtuu ja kuinka paljon kauppaa edelleen käydään laittomilla markkinoilla. Laillistamisen keskeisiä tavoitteita on ollut kitkeä organisoitu rikollisuus kannabismarkkinoilta. Tutkimme myös, miten laillistaminen vaikuttaa kannabiksen käyttöön tietyissä korkean riskin ryhmissä”, Rebecca Jesseman sanoo.

Uudistuksen yksi tavoite on vähentää käytön laittomuudesta käyttäjille koituvia haittoja. Kysyn Jessemanilta, onko näköpiirissä uudenlaisia haittoja. 

”Maksimirangaistukseksi alaikäiselle myymisestä on tulossa peräti 14 vuotta vankeutta. Sitä tuskin juuri käytetään, vaan se on enemmän symbolinen pelote. Tulee kuitenkin tapauksia, joissa alaikäiset saavat kannabista täysi-ikäisiltä kavereiltaan tai perheenjäseniltään. Syntyy tilanteita, jotka johtavat perheenjäsenten kriminalisointiin. Tämä on esimerkki uudenlaisesta kontrollihaitasta.”

Kansanterveys ja voitontavoittelu eivät sovi yhteen

Yli kahdeksan miljoonan asukkaan Quebecin provinssilla, jonka suurin kaupunki on Montreal, ei ollut edustajaa liittovaltion valmistelutyöryhmässä. Quebecissa on varovaisempi asenne kannabikseen kuin muualla Kanadassa. Provinssi perusti oman työryhmänsä, jonka raportissa esitellään kansanterveyslähtöinen malli kannabiksen sääntelyyn. 

”Meneillään on eräänlainen mind switch -vaihe, jossa yritämme irtautua vanhasta ja mietimme, minkä mallin mukaan kannabista pitää jatkossa säännellä. Kuten alkoholia tai tupakkaa – vai kuten kuin jotain muuta tuotetta”, miettii tutkija Maude Chapados Quebecin kansanterveyslaitokselta.

Kansanterveyslaitoksen tutkija François Gagnon kuvaa työryhmän perusajatusta seuraavasti:

”Kansanterveyden näkökulmasta ei-toivottavia malleja yhdistää voitontavoittelu. Oli kyse sitten tuotannosta, jakelusta tai myynnistä, for-profit -malli on ongelmallinen. Tutkimustieto alkoholista ja tupakasta sekä kokemukset lääkekannabismarkkinoista osoittavat, että voitontavoittelua on hyvin vaikea yhteen sovittaa kansanterveystavoitteiden kanssa.” 

”Siksi emme kannata alkoholin vähittäismyyntimonopoli SAQ:n (Société des alcools du Québec) mallin suoraa soveltamista kannabikseen. SAQ tavoittelee voittoa ja harjoittaa myynninedistämistä. Kannabismarkkinoille ei saisi päästää syntymään asetelmaa, jossa kansanterveys joutuu kilpailemaan taloudellisten intressien kanssa”, Gagnon sanoo. 

Uudistuksen yksi pyrkimys on vähentää kannabiksen käytön laittomuuden haittoja.

Alkoholin myyntiverkoston rinnalla toinen vahva vaihtoehto myynnin organisoimiseksi on kannabiksen postimyynti. Sitä käytetään lääkekannabiksen jakelussa kuluttajille. 

Tutkijoiden mielestä lääkekannabiksen postimyyntisysteemi tuo tuottajan liian lähelle potilaita. 

”Emme halua tämän kontaktin siirtyvän päihdekannabismarkkinoille. Lääkekannabiksen tuottajat markkinoivat tuotteitaan aktiivisesti suoraan kuluttajille. Torontossa oli juuri iso tapahtuma, jossa räppäri Snoop Dogg mainosti isosti yhtä lääkekannabisbrändiä. Minkään muun lääkkeen mainostaminen samaan tyyliin ei olisi mahdollista. Paras malli olisi myydä kannabis erillisten toimipisteiden kautta täysin not-for-profit -idealla. Ainoastaan toiminnan kustannukset katettaisiin. Jos voittoa syntyy, se käytettäisiin haittojen vähentämiseen.”

Gagnon haluaa ottaa esille tuoteturvallisuuteen liittyvän huolen. 

”Kuluttajille päätyvän kannabiksen laadusta ja tuoteturvallisuudesta on puhuttu liian vähän. Tuotannossa käytettävien torjunta-aineiden seurannasta on kyllä sääntönsä, mutta niitä koskeva haittatieto perustuu testeihin, jotka on tehty syötäville tuotteille. Ainejäämät käyttäytyvät eri tavalla poltettaessa. Ei oikeasti voida sanoa, mikä torjunta-aine on turvallinen kannabista kasvatettaessa. Lääkekannabiksestakin löytyy nyt esimerkiksi raskasmetalleja pistokokeissa.”

Kannabikselle omat myymälänsä

Kanadan laillisesti säännellyt kannabismarkkinat avautuvat aikaisintaan heinäkuussa 2018. Tammikuussa kyselen Francois Gagnonilta tilannetietoa Quebecistä. Hän kertoo, että provinssin lakiesityksestä on meneillään asiantuntijoiden kuulemiskierros. 

Kannabiksen postimyynnistä vastaa liittovaltion liikelaitos.

”Olemme malliin tyytyväisiä. Kannabis on tulossa myyntiin SAQ-alkoholimyymälöiden rinnalle perustettaviin SQC-myymälöiden (Société québécoise du cannabis) kautta. Niissä asiakkaat pyytävät tuotteet myyjältä, kaupoissa ei saa harjoittaa myynninedistämistä ja tarjolla on neuvoja haittojen vähentämiseen.”

Kannabiksen postimyynnistä kuluttajille vastaa liittovaltion liikelaitos, joka ei ole Quebecin lain piirissä. 

Viereiseen Ontarioon verrattuna Quebec on pysynyt pidättyväisemmällä linjalla. Quebecin laajalle alueelle on tulossa aluksi vain 15 kannabismyymälää, kun Ontario puolestaan sallii heti 40 myymälää ja vuoteen 2020 mennessä jo 200 myymälää. Quebecissä myös kotikasvatus näyttää pysyvän kiellettynä toisin kuin naapuriprovinssissa. 

Tuukka Tammi työskentelee kehittämispäällikkönä THL:ssä ja Yhteiskuntapolitiikka-lehden päätoimittajana.

Lisätietoa:


Kanadan malli

Kannabislain tavoitteita 

 • sallia kannabiksen hallussapito ja käyttö aikuisille
 • vähentää kannabikseen liittyvää rikollisuutta
 • rajoittaa kannabiksen saatavuutta nuorten keskuudessa
 • vähentää tuomioistuinten työtaakkaa
 • suojella kansanterveyttä kannabistuotteiden laatu- ja turvallisuusvaatimuksilla
 • lisätä väestön tietämystä kannabiksen terveyshaitoista

Kannabislain mukaan 

 • Kannabistuotteita on kiellettyä myydä tai antaa alle 18-vuotiaille. Säännön rikkomisesta voi saada enintään 14 vuoden vankeustuomion.
 • Nuoriin vetoavat kannabistuotteet, tuotepakkaukset tai visuaaliset elementit on kielletty. Kannabiksen mainonta on kielletty lukuun ottamatta olosuhteita, joissa nuoret eivät voi altistua sille.
 • Kannabiksen itsepalvelumyymälät ja myyntiautomaatit on kielletty.
 • Aikuiselle on sallittua ostaa ja pitää hallussa enintään 30 grammaa kannabista, joka on laillisesti tuotettua (paino kuivattuna).
 • On sallittua kasvattaa itse enintään neljää kannabiskasvia.

Provinssit ja territoriot

Kanadassa on 10 provinssia ja 3 territoriota, joiden vastuulla on järjestää kannabiksen tuotanto, jakelu ja vähittäismyynti.

Provinssit ja territoriot 

 • myöntävät lisenssit kannabiksen jakeluun ja valvovat sen myyntiä 
 • voivat nostaa kannabiksen ostamisen ja hallussapidon alaikärajaa
 • voivat pienentää sallittuja kannabiksen osto-, hallussapito- ja kasvatusmääriä alueellaan
 • voivat asettaa rajoituksia sille, missä kannabista saa käyttää

Kommentit

Päihteen käyttäjien rikosoikeudellinen syrjintä on päättynyt. Jatkossa ongelmakäyttäjät voidaan ohjata hoitoon aivan kuten deekutkin, ilman pelkoa rikosoikeudellisista seuraamuksista.

Rahat eivät enää samoissa määrin valu rikollisorganisaatioiden käsiin, vaan luonnontuote saadaan verolle, ja sitä myötä katettua ongelmakäyttäjien valtiolle aiheuttamia kuluja.

Kieltolaki on päättynyt. Sydämelliset onnittelut kanadalaisille, näytätte jälleen esimerkkiä muulle maailmalle!

(Onnistuneita kokeilujahan on jo esim. Portugalissa ja Uruguayssa, mutta ehkä ensimmäisen G7-valtion esimerkki saa suomalaisetkin ajattelemaan - järjellä, ei tunteilla)

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.