Yöllä yhdessä

Kirjoittaja: 
Anu Katainen

Antti Maunu on selvittänyt tuoreessa väitöskirjassaan "Yöllä yhdessä – yökerhot, biletys ja suomalainen sosiaalisuus", mikä vetää nuoria aikuisia yökerhoihin 2000-luvun Suomessa. Bilettämisessä on Maunun mukaan kyse sosialisaatiosta omiin tärkeisiin viiteryhmiin mutta myös yhteiskunnan ja kulttuurin moraalisiin toimintatapoihin. Tapamme juhlia kertoo kiteytyneesti siitä, mikä on ajallemme ominaista.

MAUNUN VÄITÖSKIRJAN innoittamana pohdin omaa juhlimishistoriaani. Kaksi vuosikymmentä sitten Suomi rämpi lamassa. EU-jäsenyydestä äänestettiin, mutta vain neuvoa antaen. Radiossa soi Taikapeilin Jos sulla on toinen ja Samuli Edelmannin Ihana valo. Muodikkain tyyli löytyi kirpputoreilta. Itse olin kesällä 1994 16-vuotias. En vaivannut päätäni suurtyöttömyydellä vaan juhlin peruskoulun päättymistä ja lukion alkua – ja ihan vain kesää. Olin erityisen ylpeä kehittämästäni juomasekoituksesta, johon tuli yksi osa isältä pihistettyä kotiviiniä, yksi osa sekamehutiivistettä ja kaksi osaa greippilimonadia.

Tapamme juhlia kertoo, mikä on ajallemme ominaista.

Vuonna 2004 elettiin talouskasvun ja vaurauden aikaa, mutta vuosi päättyi surullisiin uutisiin Aasiaa runnelleesta tsunamista. Nightwish myi Suomessa tuplaplatinaa mutta menestyi erinomaisesti myös ulkomailla. Samana vuonna olin ensimmäistä kertaa mukana nykyisen tärkeän viiteryhmäni, Helsingin yliopiston sosiologian laitoksen pikkujouluissa. Järjestelyissä käytimme runsaasti aikaa sen pohtimiseen, minkälaiset juomat toisivat parhaalla tavalla tulisen thai-ruoan aromit esiin. Juhlat olivat railakkaat ja laatikkoviiniä riitti aamuyölle.

Kesällä 2014 olemme eläneet pitkittyneen taantuman epävarmuudessa. Ukrainan tilanne sekä Israelissa ja Palestiinassa jatkuvat levottomuudet ovat herättäneet huolta. Vuoden musiikki-ilmiö on ollut rap-artisti Cheek. Vaikka taantumassa ollaankin, Cheek ei ole kotikutoinen resupekka vaan suosii pukeutumisessaan Guccia ja Yves Saint Laurentia. Kesäkuussa kävin katsomassa, miten nykynuoret juhlivat koulujen päättymistä. Kaupungilla oli hiljaista. Juhannuksena tarjosin ystävilleni cava-sangriaa. 

MAAILMA MUUTTUU ja juhlimisen tavat sen myötä. Maunun tutkimus osoittaa, miten 2000-luvun nuorten aikuisten biletys heijastelee moniarvoista ja sirpaloitunutta yhteiskuntaa, jossa oma elämänpolku ja sosiaaliset sidokset on valittava itse. Omat muistoni kertovat Suomen kansainvälistymisestä ja vaurauden kasvusta mutta myös Maunun kuvaamasta yhteiskunnan eriytymisestä.

Entäpä vuonna 2024? Ennustan jatkuvuutta ja katkoksia. Siemailen juhannuksena olutta saunan kuistilla. Radiossa soivat Cheekin ja Samuli Edelmannin yhteistyön hedelmänä syntyneet rap-virret. Sauna lämpenee aurinkopaneeleilla.

Anu Katainen työskentelee tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa.

 

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.