Kannabiksen kotikasvatusrangaistukset kohtuuttomia

Kirjoittaja: 
Tapani Sarvanti

Viime vuosina useampi kuin joka kymmenes käräjäoikeuksien huumausainerikoksista on koskenut kannabiksen kotikasvatusta. Kannabiksen kotiviljely on yleistynyt voimakkaasti 2000-luvulla, tosin jyrkin nousu on jo tasaantunut. Aktiivikasvattajia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan 10 000. Kannabiksen pienimuotoisesta kasvattamisesta on tullut aikaisempaa helpompaa ja samalla lopputuotteen laatu on parantunut.

Euroopassa kannabiksen kotiviljely on korvannut Marokosta tuotavaa hasista ja rikollisorganisaatioiden osuus jakelussa on laskenut. Viljely asettaa näin kyseenalaiseksi huumepolitiikan, joka perustuu tuonnin ja salakuljetuksen ehkäisemiseen. Tietenkin myös kaupallinen toiminta kotiviljelyn ympärillä on lisääntynyt.

HUUMAUSAINERIKOKSISTA säädettäessä pienimuotoista viljelyä ei juuri kuviteltu olevankaan Suomessa. Huumausaineiden viljely rinnastettiin huumausaineiden valmistukseen ja määritettiin rikokseksi.

Kannabiksen kotikasvatus tulkitaan aina huumausaine-
rikokseksi.

Kannabiksen kotikasvatus tulkitaan aina huumausainerikokseksi riippumatta viljelmän koosta tai laadusta, eikä siitä voida rangaista kaikkein lievimpänä huumausaineen käyttörikoksena. Vähäisimmillään tuomioita annetaan muutamasta viiden sentin mittaisesta kotona kasvatetusta taimesta. Kunnollisen sadon saaminen vaatii vaivannäköä, elämänhallintaa, joskus sofistikoituneita innovaatioita. Poliisi tulkitsee tämän kuitenkin helposti ammattimaisuudeksi ja katsoo, että viljelemiseen liittyy aina levittämisen riski.

Monet VTT Jussi Perälän haastattelemista kotiviljelijöistä korostivat, että kasvatuksesta on muodostunut heille harrastus. Sitä verrattiin puutarhanhoitoon, chilien kasvattamiseen ja kotiviinin valmistamiseen. Haastatellut olivat tutkimuksessa avoimia, he halusivat ymmärrystä toiminnalleen.

Viljelyä harrastavat nuoret ja nuoret aikuiset miehet, jotka asuvat ikätovereitaan useammin yksin, lisäksi heillä on harvemmin perhettä tai lapsia. Ankarat rangaistukset ja huumausainerikollisen leima lisäävät tämän ryhmän syrjäytymisvaaraa.

RIKOSLAKIPROJEKTIN asettama professori Träskmanin työryhmä ehdotti rikoslakiin kolmea astetta. Huumausainerikoksena rangaistaisiin huumausaineiden laiton valmistaminen, kuljettaminen, levittäminen ja hallussapito. Törkeän huumausainerikoksen perusteet tulisi luetella tarkasti. Lisäksi ehdotettiin vähäisiä huumausainerikoksia varten erillistä huumausainerikkomusta koskevaa säännöstä, joka olisi pitänyt sisällään myös huumeiden käytön.

OTT Heini Kainulainen kritisoi väitöskirjassaan suomalaista huumausainekontrollia liian ankaraksi. Olisikin harkittava Kainulaisen ja työryhmän ehdotuksia soveltaen muutosta, jossa pienimuotoinen viljely voitaisiin rinnastaa huumausaineiden käyttöön.

Valtiotieteiden tohtori Tapani Sarvanti on sosiaali- ja terveysministeriön sosiaalineuvos emeritus.

Kommentit

Hei tapani onko tällä hetkellä asiasta laki selvitystä tai ehdotusta minua kiinnostaisi allekirjoittaa sellainen lakiehdotus eduskuntaan joka sallisi pieni.muotoisen viljelyn olin itse pitkän aikaa masentunut ja chili kasvien ja tomaattien kasvatus auttoi minua pääsemään ahdistuksestani ja pääsin ensimmäisen kerran ulos yli kahteen vuoteen olen työtön ja säästin melkein puolivuotta rahaa söin roskiksista ruokaa koska säästin kasvatus telttaa jne. Välineitä varten,sain rohkeutta elämääni kasvatuksesta ja rupesin pitämään kurseja työttömille kaupunki\hyötykasvatuksen saloista kurssit olivat jymy-menestys sain paljon kiitosta,pian kutsuttiin järjestämään ympäri pääkaupunki seutua sain yhdeltä oppilaaltani muutaman hampuntaimen joka aloitti tapahtuma ketjun joka meni suunnilleen näin, kodissani tapahtui pieni muotoinen vesivahinko noin 2litraa vettä kaatui ja valui seinän väliin (minulla oli vessa jo käyttökiellossa lattiakaivo rikki vessan katossa reikiä jne.) olinkin aika yllättynyt kun olin lähdössä palstalleni kasvien hoitoon poliisi pysäytti minut ja kottikärryni kysyi onko vastasin myöntävästi he pyysivät minua avaamaan heille kellarin oven silloin selvisi että talonmies oli käynyt verkkokimerossani ruuvannut lukon irti ja pressun alta löytyi joitakin muutama hampuntaimi sen jälkeen poliisi pyysi päästä asuntooni kotoani ei löytynyt yhtään laitonta kasvia mutta teltassani oli kuulemma marihuana sativan lehti peräti yksi kpl! Jonka seurauksena menetin melkein 1000€ edestä kasvatus tarvikkeita lisäksi menetin suuren sadon tomaattia,chiliä,sitrusta erilaisia yrttikasveja sekä kesäkurpitsaa jne. Noin 60kpl kuoli taimia sekä hedelmiä tuottavia kasveja pienen osan sain pelastettua naapureiden luokse ja palstalleni. Tämän lisäksi menetin asuntoni jos olen asunut vuodesta 2000 ilman yhtään valitusta tai vuokravelkaa,minun piti pakata tavarani ja muuttaa pois 7.päivässä minulle ei tarjottu vaihtoehtoista majapaikkaa.. Ei neuvottu. sosiaalitoimisto vuokrasi minulle väliaikais-varaston 3kk jonka jälkeen erittäin voimakkain ja pätevin perustein jatkettasiin vuokrasopimusta. (203€ kk) Olen tällä hetkellä asunnoton ollut heinäkuun viimeisestä päivästä asti kadulla henkisesti aivan romuna masennus on palautettu. En tiedä mitä tehdä yritän aina etsiä asuntoa kun pääsen yöksi jollekulle en oikein pysty nukkumaan missään välissä kunnolla,nukun välillä kadulla seisoalteen kunnes joku ajaa minut pois -auttaakaa minua ja kohtalon tovereita. Jumala tietää että teen kaikkeni ja ulkona alkaa olla. Pirun kylmä anteeksi kielen käyttöni. Jos pystyt auttamaan minua sähköposti osoitteeni on viljonlaatikko@Windowslive.com

Muuta maaseudulle. Täällä on tilaa viljellä sisällä ja ulkona. Välimatkat on pikkasen pitempiä mutta saa lähes rauhassa harrastaa ainakin jos vuokraa ok-talon, eikä naapurit häiritse.

Kieltolaki rikkoo perustuslakia. Notta loppuu ny jo.

Kerrankin joku kirjoittaa järkevästi sen kummemmin paheksumatta tai puolustamatta kannabista.

Tosijuttuhan se on, että turhaa siellä pyöritellään oikeudessa pienistä viljelmistä mitään kun kyse on kuitenkin lievemmästä asiasta verrattuna maahantuotuun kannabikseen(hasis) joka on AINA rikollisorganisaatioiden tuottamaa..

Kotiviljelijät ei paljoa ole niinkään ammattirikollisia ja eivät uskalla myydä edes kun pelkäävät kiinnijäämistä ja siitä tulevia täysin kohtuuttomia tuomioita.

LISÄÄ KESKUSTELUA TÄSTÄ POLITIIKKAAN!

Miksi poliitikot ei kuuntele asiantuntijoita jotka varmasti tietää paremmin kuin poliisi. Poliisi näkee vain sen ongelmakäytön, poliisilta pysyy piilossaa ne leppoisat elokuvaillat joissa poltetaan kerran tai pari kuukaudessa. Poliisin kuva kotikasvattajista ja kannabiksen käyttäjistä on vain yksipuolinen.. Poliisi ei näe sitä rauhallista puolta jossa kannabis ei ole ongelma niin pitkään kun poliisi ei tule ja tehe siitä ongelmaa.. Samalla syrjäyttää ihmisiä ja siinä menee tulevaisuus pilalle pienestä jutusta.

Ei kasvattamalla kannabista ole edes UHRIA!! Ja joka kymmenes rikos käsittelee kasvattamoita.. Mitenkäs ne rikokset joissa on UHRI??? Eikö tämä ole jo mennyt vähän yli.. Poliisi varastaa sadon, vaatii rangaistusta jopa kuolleista taimista ja käytännössä tuomitaan marihuanasta jota "ehkä" on tulevaisuudessa se 25g/kasvi.... mitään ei voi tietää, tuholaiset, huono lämpötila ja kasvatusolosuhteet huomioon ottaen, on älytöntä tuomita kannabiksesta jota ei ole edes olemassa.

Tämä lisää vain kansan ja poliisin välistä ristiriitaa.. Olen täysin varma, että kun vanhempi sukupolvi väistyy pois, poliiseilta katoaa vasikat.. Nuoret ei anna ilmi toisia vaikka eivät itse käytä, nuoret ymmärtää, että vaikka itse ei käytä, ei toista pidä tuomista omista harrastuksista joka toimii toisilta ihmisiltä piilossa neljän seinän sisällä...

En vain ymmärrä, miksi poliisi ajattelee kaikki narkomaanien kautta ja näiden ongelmatapausten kautta.. Eikö he ymmärrä, että he eivät näe sitä kannabiksen käyttäjäkuntaa jotka eivät jää kiinni ja itsekseen kotona polttelevat tekemättä kellekkään pahaa..

RAISKAUKSESTAKIN Selviää pienemmällä tuomiolla kuin 20kpl pieniä taimia.. Missä on kohtuus ja järki??

HALOO SUOMI! Myös pohjois-suomi ja eteläsuomi on aivan eri juttu, pohjoisessa harvoin käytetään edes lain seitsemää pykälää jossa syyte voidaan jättää nostamatta.. tätä pitäisi pystyä soveltaa kasvatukseen myös, etenkin pienistä komeroista joissa ei paljoa kasveja ole.

tämä menee jo älyttömäksi resurssien tuhlaamiseksi jos 10% oikeudessa olevista jutuista on pelkkiä puutarhureita joista suurin osa on töissäkäyviä veronmaksajia joiden elämän poliisi pilaa, se kasvi ja sen käyttö ei pilaa elämää ennenkuin poliisi puuttuu asiaan.. JA miksi?? Siksi sitä kasvatetaan, että ei tarvise käydä sitä HUUMEKAUPPAA!!

Jos poliitikot uskaltais puhua tästä, se olis tosi hienoa. Ei tämä ihmisten syrjäyttäminen(vasta kun poliisi syrjäyttää) voi jatkua. Tiedän monta kasvattajaa joilla menee hyvin, on työ, maksaa verot, on vaimo/mies, lapset jne.. He eivät ole salakuljettajia tai rikollisia. Siksi sitä kasvatetaan, että ei tarvi käydä huumekauppaa.. Etenkin pienet komerot ei tuota tarpeeksi edes, että siitä riittää kenellekkään.

Kerrankin järkipuhetta täällä.. HYVÄ. Lisää vain keskustelua. Vanhemmat sukupolvet elävät vieläkin pelko-propagandan pohjalla, eivät ajatte itse vaan heille on peloteltu asiat ja valehdeltu.. Poliisiin luotetaan liikaa vaikka tiedetään, että ei heillä ole riippumatonta organisaatiota joka valvoo heidän toimiaan..

Kartta on täynnä rajoja EU:ssa, toisessa paikassa voit polttaa julkisesti menettämättä työtä, toisella puolen rajaa menee koko elämä pienen taimen takia.. Ei tässä ole mitään järkeä nykyisessä laissa. Median pitäis kertoa ihmsille, että se 70-80luvun propaganda on silkkaa ylilyöntejä ja valehtelua, on myös vaarallista niputtaa kannabis muiden kovien synteettisten huumeiden kanssa samaan nippuun lainsäädännöllisesti.

Tapani puhut asiaa!! hyvä keskustelun avaus! EI SILLÄ OLE VÄLIÄ MITÄ KÄYTTÄÄ, VAAN MITEN KÄYTTÄYTYY YHTEISKUNNASSA. Miksi poliisi ei pidä järjestystä yllä julkisella paikalla, antais ihmisten yksityisyyden olla oma asia, niin pitkään kun haittaa ei tule..

Ihmiset soitteelee turhaakin poliisille hampun hajusta ja pilaa toisten elämän.. Jos kieltolaki toimisi, ei ihmiset käyttäisi. Tässä on jo 40-vuotta veronmaksajien rahoja tuhlattu kun poliisi käy korjailemassa kotikukkia. He voisi keskittyä rikoksiin prioriteettina joissa on UHRI.

Herranjestas kun miettii, että joku uhri voi joutua odottamaan pitkään oikeutta kun siellä pyöritellään hamppusirkuksia oikeudessa..

Ihmiset voit ajatella itse, mediakin luo turhaa mielivaltaista pelkoa jotka ihmiset uskoo.. Medialukutaito pitäs oppia jokainen ja olla skeptinen asioiden suhteen.

SE mitä et tiedä, sitä et tiedä, moni on liian hysteerinen kannabiksen suhteen.. Sanottuja asioita sulle ei voi pitää faktoina. Ne pitää itse kokea.

Ei se kannabis nuorille kuulu, nykyään nuoret sitä vain saa kun ei ole kontrollia, juostaan vain aikuisten komeroissa keräämässä kukkia ja tuomitaan heitä käytännössä asiasta joka ei pitäs poliisile edes kuulua, sitähän varten seitsemäs pykälä on lisätty rikoslakiin, jotta oikeuslaitokset ei ruuhkaannu pienistä rikoksista..

Joku tolkku tähän.. Ihmisten pitäs olla enemmän kriittisiä tai itse tutkia, sinne hollantiin voi mennä kokeilemaan laillisesti kannabista. Se joka on kokeillut voi tietää oikeasti mitä se on.. On hölmöä uskoa vanhaan propagandaan faktana vaikka nykyään kieltolakia puolustavat joutuvat perustelemaan väitteitänsä valheilla ilman tietoa.

TOSI ON, että tutkimustieto, "body of evidence" viittaa siiten, että kannabiksen kotikasvatus ei ole häiriö yhteiskunnassa, poliisi tekee siitä häiriön. Rangaistukset ei ole missään suhteessa itse kasvatukseen tai käyttöön.. Jotkut saa taimista isompia tuomioita kuin toiset saa pahoinpitelyistä tai raiskauksista.. Onko tämä oikein??

Nyt ne poliitikot suu auki ja puhukaa asiasta, niin tiedän ketä äänestän!

Huumerikoslain 7 pykälä on tehty mutta sitä ei käytetä enkä tiedä onko koskaan käytettykään.
Käräjillä siihen on ihan turha vedota. Muistaakseni eräs tuomari joskus sanoi ettei se ole enää käytössä.

Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja rohkeasta mielipiteen esittämisestä! On korkea aika ottaa askel oikeaan suuntaan kannabiksen kieltolakiasiassa. Näitä valistuneita kirjoituksia ammattilaisilta tarvitaan enemmän kuin koskaan. Vain yhteistyöllä poliisin ja päihdetyöntekijöiden sekä kannabiksen pössyttelijöiden kesken päästään todellisiin tuloksiin huumeiden vastaisessa työssä ja säästöä syntyy sekä oikeusasteiden juttusuma saa helpotusta.
Pääsemme myös omassa maailmassamme lähemmäksi aineellista totuutta sen sijaan että hirttäydytään kerta toisensa jälkeen juridiseen totuuteen, ja käytetään sitä epäjohdonmukaisesti resurssien vinkumiseen ja suuri osa kansalaisista joutuu maksuautomaatiksi ja rangaistus käy lompakon ja sosiaalisen ahdingon kautta...
Sakari Väätäinen, (s.1961) Oulu

Oliko sillä sun kotiin tai kodin osaan murtautuneella ihmisellä lupa ruuvata lukko irti?jos ei ollut niin mites olisi rikosilmoitus?muista asianajaja!

Hyvä päihde se on, sopisi ja sopii mainiosti pimeään pohjolaan.

Kiitos, nuorten syrjäytymistä ei voi estää, ellei käyttörikoksen ja pienimuotoisen kotikasvatuksen rangaistavuudesta luovuta.

Mikä järki on siinä, että jos kasvattaa kannabista ja poliisi tulee kämppääs, raiskaa sun yksityisyyden ja häpäisee sut naapureiden silmien alla- vie sut käsiraudoissa ja sun harmittomat kasvit ja potkiivat ruukut ja sotkevat sun paikat. Joudut mahd.putkaan yöksi tai pitemmäksikin tutkinta-ajaksi (maksaa valtiolle paljon ruokkia ja asuttaa pidätetty sellisssä, jossa paskanen 70luvun superlonipatja), joudut nöyryytetyksi, huudetuksi, sekä oikeuteen (jos pidätys jatkuu yli 2vk) ja mahollisesti kärsit siitä traumatisoitumalla tapahtumista, et saa kaikkia omia lääkkeitäsi mitä sinulle on määrätty (vaikka laissa lukee niin että pitäisi saada), joudut haistelemaan tupakansavua passiivisesti, koska tupakointi selleissä on sallittua ja lisäksi tästä voit menettää vieläpä järkesi, kun et ole saanut lääkitystäsi oikein ja sut sylkäistään takaisin kadulle jätesäkki täynnä sun kamojas kädessä.

Menetät ehkä ajolupasi, työpaikan, voit saada häädön kämpästäsi ja joudut työkkärin ja sosiaalitoimiston asiakkaksi. Voit olla 500 päivää tekemättä mitään ja saat itsesi todennäköisesti syrjäytetyksi normaalista työelämästä ja yhteiskunta maksa kulut sinun verotuloista. Etkä pääse töihin sinne minne haluaisit, kun on rik.rek., joten voi olla, että työttömyytesi jatkuu ja jatkuu, sekä mahdollisesti syrjäydyt ainakin kavereistasi, kun he eivät tule kylään, kun olet mahdollisesti seurattavana.

Ja kaikki tämä siksi että on joku tietty kasvi josta ei ole haittaa kenellekään, paitsi tietysti valtiolle joka potkii omaan nilkkaansa, eli meidän kaikkein nilkkaan. Kossua voi vetää niin että seinät halkee, samoin röökiä tai muita reseptilääkkeitä - joihin kaikkiin voi kuolla. Kannabikseen ei kuole, mutta yhä poliisi käyttää resursseja tämän ongleman kitekemiseen, joka pitkällä aikavälillä aiheuttaa enemmän kuluja kuin tuloa tai ongelman poistoa.
nm. sitten on lauma zombbareita vetämässä kaikkee kun vitutus on maximaalinen. Ja paljonko ne ongelmat sitten maksavat yhteiskunnalle. Vararikkoonko me tämä Suomi halutuaan vetää?

Omaan kayttoon kasvatus LAILISEKSI!! Itse olin 10v. Saman firman palveluksessa tyontekijana. Nyt olen ollut 2v. Tyottomana, enka tyota ole saanut. H-merkinta haittaa.. 10v. Palvelin saman firman leivissa. Eras kaunis aamu herasin siihen kun poliisi ryntasi asuntooni tekemaan koti ratsian. Se paiva pilasi elamani.. miettikaa 10v. Kulin toissa maksoin veroni ja kuluni. Nyt en ole enaan muuta kun yhteis kunnan pohjasakkaa! ;( ps.. poltteluni ei lopu ikina. Mutta tyon kannalta taytynee menna takaisin koulun penkille..

"Oli tarkoitukseni kirjoittaa kasvatukseni eika lisaksi poltteluni lopu ikina" :D ja kasperii lainaten.. "ennen kun meilla loppuu kasvit kesken, teilla loppuu putkat kesken" eli nyt olis aika lopettaa tama yli kallis cannabis vainoilu. Muutenkin valtiolla menee todella huonosti. Ennen kaikkea poliisilla!

On äärimmäisen helppoa ehkäistä tuo dramaattisesti esitetty syrjäytyminen. Ei vain kasvata kannabista. Jää sekin vaiva.

Voi että niin yksinkertainen kommentti pakko olla yksinkertainen ihminen. Asioita ei vaan mene näin...

Minun mielestäni tämä rankaiseva huumausainepolitiikka on täysin mielenvikainen ja rikollinen. Jos minä lukitsisin naapurini kellariin vuosiksi/ryöstäisin väkivalloin häneltä rahaa rangaistuksena siitä että hän on valmistanut kotiviiniä (joka on tutkimusten mukaan vaarallisempi päihde kuin yksikään kielletyistä) ja myynyt sitä niin olisin rikollinen.. ja niin on tosi-asiassa poliisikin ja kaikki jotka tässä perustuslakiakin rikkovassa hullutuksessa ovat mukana.

Kerrostaloasunnossani haisee naapurista tuleva hampun tms.löyhkä. Sinunko mielestäsi näitä paskanvetäjiä pitäisi sietää??? Polliisi tullee kopkopkop...

Käytävässä haisee pieru, hiki ja oksettavan hajuiset hajuvedet. Näitäkö paskanhajusia lampaita pitäis kestää? Kopkop, ei taida ketään olla kotona.

Käveleviä aikapommeja ootte ja elämän panokset menee jonkin ongelman hyödyn puolusteluun

Surullista lukea ihmisten tarinoita. Muutamasta kasvista voi saada isot ongelmat ja tuomiot ovat todella isoja. Kohtuutonta kiusaamista, laillistakaa kannabis.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.