Puhutaan myös seksistä

Kirjoittaja: 
Aino Majava

Käsillä olevan Tiimi-lehden teemana on moninaisuus. Myönnän heti, että aihe herättää ristiriitaisia tunteita. Kuinka puhua julkisuudessa vähemmistöryhmien päihteidenkäytöstä työntämättä heitä yhä syvemmälle marginaaliin?

Aikaisemmasta numerosta olemme lukeneet, että huumeidenkäyttäjillä on lapsia siinä missä muillakin. Tiedämme, että vähemmistöasema voi aiheuttaa stressiä ja altistaa liialliseen päihteidenkäyttöön tai muuhun riippuvuuskäyttäytymiseen. Vaikeasti vammaisellakin voi olla alkoholiongelma, johon hän tarvitsee hoitoa.

Päihdetyöntekijästä voi tuntua hankalalta kysyä asiakkaan perhesuhteista, kulttuuritaustasta tai ottaa seksuaaliterveys puheeksi. Nämä ovat kuitenkin tärkeitä asioita, joita ei pidä sivuuttaa. Muissa palveluissa saatetaan yhtä lailla arkailla asiakkaan päihdeongelmien kohtaamista. Liika hienotunteisuus voi estää avun saamisen. Pulmia ei ratkota erottelemalla ne omiin luukkuihin ja lokeroihin – eikä lakaisemalla ne maton alle.

Liika hienotunteisuus voi estää avun saamisen.

Ihmisten valmiudet ottaa apua vastaan vaihtelevat. Jotkut osaavat suorastaan vaatia yksilöllistä palvelua, toiset ovat epävarmoja. Tässä lehdessä esiteltävä Vinkin katuklinikkatyö tavoittaa heidät, joille jo kotoa lähteminen on ylivoimainen haaste. Puheenvuoron saavat kokemusasiantuntijat, joiden ponnistukset herättävät kunnioitusta. Huumepiireissä itsekin liikkuva etävertainen tietää, missä apua kipeimmin tarvitaan. Romanimies kuuntelee ja toimii tarvittaessa kulttuuritulkkina. Peliongelmasta toipunut tukee pyyteettömästi kohtalotoverejaan ymmärtäen, että jokaisen polku voi olla erilainen.

Useimmiten asetelma on kuitenkin se, että ammattilainen kohtaa asiakkaan omista, ehkä hyvinkin erilaisista lähtökohdistaan. Homolle ei järjesty homohoitajaa, eikä tarvitsekaan. Miten erilaisuus sitten tulee kohdata? Avainasemassa ovat kannustava asenne, avoimet kysymykset ja neutraali kielenkäyttö. Silloin kun on epävarma, voi kysyä asiakkaalta: mitä sanaa sinä haluaisit tästä käyttää? Tietoa ja koulutusta on myös saatavilla, ja sitä pitää aktiivisesti hankkia.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.