Keuhkosyöpä aiheuttaa tupakointia

Kirjoittaja: 
Jukka Heinonen

Emeritusprofessori Erkki Aurejärvi on hävinnyt tupakkateollisuutta vastaan ajamaansa oikeusjutut, mutta hän jatkaa sinnikkäästi kamppailuaan. Siitä viimeisin osoitus on juuri ilmestynyt kirja Tupakkateollisuuden kuolemankauppiaat, missä hän vain koventaa panoksiaan. Aurejärvi pohtii, ovatko kolme kirjassa nimeltä mainittua tupakkateollisuuden johtohenkilöä rikosoikeudellisessa vastuussa viime vuosikymmenien tupakkakuolemista Suomessa.

Juristina Aurejärvi on tietoinen siitä, että hänet saatetaan haastaa kirjoituksistaan oikeuteen. Jos niin kävisi, edessä olisi hänen mukaansa värikäs prosessi.

TUPAKOINNIN MERKITYS useiden kuolemaan johtavien sairauksien aiheuttajana on ollut kiistaton 1950-luvun alkupuolelta lähtien. Kyse on suurista luvuista, sillä tupakointi aiheuttaa Suomessa vuosittain noin 5 000 ennenaikaista kuolemaa. Määrä on päihdekuolemien määrää selvästi suurempi.

Joka toinen tupakoija kuolee ennenaikaisesti johonkin tupakkasairauteen. Puolessa vuosisadassa vainajia on kertynyt 250 000, yli kaksi kertaa viime sodissa kaatuneitten määrä.

Päihdetyön kannattaa ottaa oppia tupakka- valistuksesta.

Aurejärven kirja on perusteellinen kuvaus niistä keinoista, joilla tupakkateollisuus on hämärtänyt tai kokonaan kiistänyt tupakoinnin vaarallisuuden. Keinovalikoima on todella vaikuttava. Tupakkateollisuus rahoitti esimerkiksi muutaman vuoden toimineen Huomaavaiset Tupakoitsijat ry:n toiminnan, jonka puheenjohtajalla Aarne Saarisella riitti näkemystä: ”Terveyden nimissä pyritään tupakoitsijat saattamaan toisen luokan kansalaisiksi, syrjittyyn asemaan. Ilmiö on verrattavissa keskiajan noitavainoihin ja nykyajan rasismiin ja suvaitsemattomuuteen.”

Aurejärven kirja dokumentoi oivallisesti sen ilmiselvään valehteluun perustuneen argumentoinnin, jolla tupakkateollisuus puolusti kantojaan. Ja jos oikein haluaa herkutella, kannattaa lukea THL:n julkaisu Kevytsavukeoikeudenkäynti Suomessa 2005–2010, johon on tallennettu tuon oikeudenkäynnin pöytäkirjat. Sen rinnalla Kafkankin tekstit paikoin kalpenevat. Ihan kolumnin otsikon kaltaista väitettä eivät valan vannoneet todistajat esitä, mutta paljon ei puutu.

Maallikkolukijalle uutta on tieto siitä, miten tarkoin kansainväliset emoyhtiöt valvoivat suomalaisten lisenssivalmistajiensa toimintaa. Kun Amerin uusi toimitusjohtaja Olli Laiho meni 1990 ensimmäisessä haastattelussaan myöntämään keuhkosyövän ja tupakoinnin yhteyden, emoyhtiö tiedusteli jo samana iltapäivänä, mitä Suomessa oikein on meneillään. Seuraavana päivänä Amer pyysi emoltaan aineistoa, jonka avulla voisi ”to educate Mr Laiho.”

Kiitettyjä olkoot Amerikassa käydyt oikeusprosessit, joiden tuloksena on tullut julkiseksi paljon Suomeakin koskevaa, muutoin salassa pysynyttä aineistoa.

AUREJÄRVI ON HÄVINNYT oikeusjuttunsa käsittääkseni sen vuoksi, että oikeus edellyttää näytön kiistämättömyyttä yksilötasolla. Sitä, että tupakka ja vain tupakka on tappanut juuri tämän henkilön. Sille ei ole riittänyt yhtä kiistämätön väestötason epidemiologinen näyttö.

Kirja herättää minussa myös vanhan sosiologin, sillä tupakointi näyttää muuttuvan luokkakysymykseksi. Se on enenevästi pienituloisimman, vähiten koulutetun ja terveydestään heikoimmin huolehtivan väestönosan toimintaa.

Päihdetyön kannattaa ottaa oppia tupakkavalistuksesta. Vaikka valistuksen tie on ollut hyvin hidas, on tilanne kuitenkin kääntynyt parempaan suuntaan. Sinnikkyys kannattaa. Ehkäpä kokonaan savuton Suomi ei ole tavoittamaton utopia.

Sosiologi Jukka Heinonen työskentelee järjestöpäällikkönä Takuu-Säätiössä.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <i> <b> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.