Kuntouttava työtoiminta

A-klinikkasäätiön kuntouttavassa työtoiminnassa voit kokeilla ja arvioida omaa jaksamista työelämässä. Kuntouttava työtoiminta parantaa mahdollisuuksiasi työllistyä ja hakeutua koulutukseen. Meillä on toimintaa Salossa, Kotkassa ja Hämeenlinnassa. 

Kuntouttava työtoiminta on toisille lähellä työelämää ja toisille totuttelua työelämän perussääntöihin. Eritystä osaamista ei vaadita, oma kiinnostus ja asenne ratkaisee.

Mitä kuntouttava työtoiminta on?

Kuntouttava työtoiminta on kunnan tuottamaa sosiaalipalvelua työttömille työnhakijoille. Se perustuu lakiin kuntouttavasta työtoiminnasta. Kyseessä ei ole työsuhde.

 • Kuntouttavaan työtoimintaan voi osallistua 3–24 kuukauden jaksoissa kerrallaan.
 • Työtoimintaa voi olla 1–4 päivänä viikossa, 4–8 tuntia päivässä.
 • Tavoitteena on auttaa sinua löytämään oma polku kohti työtä tai koulutusta.
 • Työtehtävistä sovitaan yksilöllisesti. Niissä huomioidaan työ- ja toimintakyky sekä osaaminen.
 • Toimintaan sisältyy myös yksilöllistä tukea osaavilta ammattilaisilta, koulutetuilta ohjaajilta ja työkykykoordinaattorilta.

Kenelle toiminta on tarkoitettu?

Työkykyä vahvistava palvelu on tarkoitettu pitkään työttöminä olleille, joilla on vaikeuksia löytää omaa paikkaansa työmarkkinoilla tai jotka tarvitsevat muita erityisiä työllistymisen tukitoimia.

Miten siihen pääsee mukaan?

Kuntouttavaan työtoimintaan hakeudut kertomalla toiveestasi joko TE-toimistossa tai sosiaalitoimistossa. Kuntouttavan työtoiminnan sopivuus tilanteeseesi arvioidaan kanssasi. Toiminnan sisältö vaihtelee hieman paikkakunnittain.

Jos työttömyys on pitkittynyt lain kuntouttavasta työtoiminnasta edellyttämällä tavalla, sinulla on oikeus ja myös velvollisuus osallistua aktivointisuunnitelman laadintaan. Se tehdään TE-palvelujen ja sosiaalitoimen kanssa. Suunnitelmassa kartoitetaan palvelutarpeesi ja tilanteesi. Tämän pohjalta mietitään yhdessä työllistymistä edistäviä palveluja. Jos et tulisi työllistymään tai sinulle ei voida tarjota työllistymistä edistäviä palveluja, voi vaihtoehtona olla kuntouttava työtoiminta.

Mistä toimeentulo rakentuu?

Osallistuessasi kuntouttavaan työtoimintaan olet oikeutettu työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen. Tämän lisäksi jokaiselta työtoimintapäivältä saa 9 euroa kulukorvausta, matkakorvauksen ja maksuttoman lounaan. Kuntouttava työtoiminta ei ole työsuhde, joten työssäoloehto ja työeläke eivät siinä kerry. Osallistumisen aikana työnhaku pysyy kuitenkin voimassa.

Kunta järjestää kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvalle tapaturmavakuutuksen. Se kattaa työssä ja työmatkalla tapahtuneet tapaturmat ja niistä aiheutuvat hoitokulut. Työtoiminnassa sovelletaan työturvallisuuslakia.

Kuntouttava työtoiminta 

A-klinikkasäätiön kuntouttava työtoiminta Kotkassa soveltuu kaikille kiinteistö- ja rakennusalasta kiinnostuneille. Erityistä osaamista ei vaadita, aito kiinnostus riittää. Uskomme vankasti perinteiseen ja hyväksi havaittuun malliin, jossa kokenut alan ammattilainen ohjaa aloittelijaa. Monipuolisissa hankkeissamme se antaa varsinkin alasta kiinnostuneille tilaisuuden päästä oppimaan tutustumalla ja harjoittelemalla aidoissa työkohteissa ammattilaisen rinnalla. Kuntouttavassa työtoiminnassa voit saada valmiuksia myös ammatillisten tutkinnon osien suorittamiseen.

Työkohteemme tarjoavat hyvät mahdollisuudet kokeilla erilaisia rakennus- ja kiinteistöalan töitä, verkostoitua työelämään ja hankkia alalla tarvittavaa työkokemusta. Kuntouttavaa työtoimintaa ovat:

 • kiinteistöhuollon työtehtävät: rakennusten ja piha-alueiden kunnostus ja niiden viihtyvyyden parantaminen
 • rakentamiseen ja remontointiin liittyvät työt
 • kuljetuksiin liittyvät työt

Kuntouttava työtoiminta Salossa

Salon alueella on kolme matalan kynnyksen toimintakeskusta, Rysä, Tammitupa ja Vaihtoehto, joissa kaikissa on kuntouttavan työtoiminnan paikkoja. Toimintakeskuksissa työskentelevät A-klinikkasäätiön ohjaajat, jotka ohjaavat ja opastavat sinua mielellään kaikissa mieltä askarruttavissa asioissa. Toimintakeskus tarjoaa mielekästä tekemistä ja yhteisön, johon kaikki ovat tervetulleita. Päihteetön, yhteisöllinen paikka antaa mahdollisuuden uusien toimintamallien oppimiseen ja omien voimavarojen löytämiseen. 

Toimintakeskuksissa on monipuolisesti kuntouttavaa työtoimintaa:

 • keittiössä valmistamme päivittäin lämpimän ruuan
 • verstaalla on mahdollisuus toteuttaa itseään ja tehdä erilaisia puutöitä
 • käsityötaitoisille on vaikkapa ompelua ja pieniä vaatteiden korjaustöitä
 • kiinnostuneille löytyy siivous- ja kiinteistönhoitoon perehdyttäviä työtehtäviä

Salossa tarjoamme myös sosiaalisen kuntoutuksen ryhmiä kysynnän mukaan. Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmässä voit saada uusia näkökulmia omaan elämääsi ja jakaa kokemuksiasi toisten ryhmäläisten kanssa. Tavoitteena on lisätä hyvinvointia, tukea päihteettömyyttä ja edistää työelämään paluuta.

Toimintakeskuksiin voit tulla aukioloaikoina, lähetettä ei tarvita. Kaikki palvelut ovat käytössäsi, kun liityt toimintakeskuksen kävijäyhdistyksen jäseneksi.

Kysy lisää: Palveluesimies Minna Kallio, 044 3424 075, [email protected] ja projektikoordinaattori Leif Storgård, 040 1677 832, leif.storgå[email protected] 

Toimintakeskus Rysä

 • Kirkkorinne 5, 24800 Salo. Avoinna ma–to klo 8–15, pe klo 8–14. 
 • A-klinikkasäätiö ylläpitää Halikossa sijaitsevaa toimintakeskusta sen kävijäyhdistyksen Rinne-Sumppu ry:n kanssa.
 • Ota yhteyttä: ohjaaja Heli Konkola, 045 6365 256
  www.rinnesumppu.fi

Toimintakeskus Tammitupa

 • Lupajantie 22, 25500 Salo. Avoinna arkisin klo 8–14. 
 • A-klinikkasäätiö ylläpitää Perniössä sijaitsevaa toimintakeskusta sen kävijäyhdistyksen Tammitupa ry:n kanssa.
 • Ota yhteyttä: ohjaaja Milla Kerola, 040 6529 566
  www.tammitupa.fi

Toimintakeskus Vaihtoehto 

 • Kaivokatu 4, 24100 Salo. Avoinna arkisin klo 8–16. 
 • A-klinikkasäätiö ylläpitää toimintakeskusta sen kävijäyhdistyksen Vaihtoehto 90 ry:n kanssa.
 • Ota yhteyttä: ohjaaja Rosa Helin, 045 6579 681, ohjaaja Petri Nurmio 045 6576 134, www.vaihtoehto90.fi