Arto Tujunen

"Työskentelen etsivänä nuorisotyöntekijänä Salossa. Työni on ohjausta, opastamista ja mukanaoloa palveluissa. Varmistan, että nuori saa kerrottua asiansa, asia edistyy ja nuori saa hänelle kuuluvat palvelut."

Image
Arto Tujunen

Mitä teet työksesi?

Työskentelen etsivänä nuorisotyöntekijänä Salossa. Työni on ohjausta, opastamista ja mukanaoloa palveluissa. Monella asiakkaanani olevista nuorista on ongelmia päihteidenkäytön kanssa. Usein mukana on myös mielenterveyden ongelmia. 

Salossa päihdeongelmaisia nuoria on paljon 50 000 asukkaan väestöön suhteutettuna. Kyse on huumeista ja ihan kaikkia aineita käytetään. Monet nuorista eivät ole minkäänlaisen palvelun piirissä. 

Ilmoituksia nuorista tulee sosiaalitoimesta, lastensuojelusta ja lastensuojelun jälkihuollosta, kouluilta, päihdekuntoutuksesta ja katkaisuhoidosta. Käyn kuukausittain Salon terveysneuvontapisteessä ja viikottain Open Door -päivätoimintakeskuksessa. Myös niistä ohjautuu nuoria etsivän nuorisotyön asiakkaaksi. Salon kaupungilla on neljä etsivää nuorisotyöntekijää, ja saan sieltä työparin tarvittaessa.

Vanhemmat ottavat yhteyttä yhä useammin. Silloin on tyypillisesti kyse siitä, että nuori on vain kotona huoneessaan eikä käytä aikaansa muuhun kuin esimerkiksi pelaamiseen. Apua toivotaan siihen, miten nuoren saisi motivoitua tekemään muutakin.

Jos nuori näin toivoo, lähden hänen mukaansa palveluihin, esimerkiksi sosiaalitoimistoon, TE-keskukseen, terveyskeskukseen, mielenterveystoimistoon tai päihdepalveluihin. Varmistan, että nuori saa kerrottua asiansa, asia edistyy ja nuori saa hänelle kuuluvat palvelut. Se on sellaista varmistelua ja mukanaoloa. 

Joskus päänavaajana toimii, kun nuoren kanssa konkreettisesti lähtee jonnekin ja saadaan jokin homma hoidettua. Asia voi näyttää hyvinkin pieneltä, mutta nuorelle se voi olla iso. Ideana on, että nuori itse hoitaa asiansa, en tee sitä hänen puolestaan. 

Vaikka ensikohtaaminen nuoren kanssa ei johtaisi mihinkään, takaraivoon voi kuitenkin jäädä tieto siitä, että etsivä nuorisotyöntekijä on olemassa. Yhteydenotto voi tulla joskus myöhemmin, kun tarvitsee jeesiä.

Kontaktin saaminen riippuu aina vähän nuoresta. Mitä asioita voi sanoa ja miten suoraan. Parhaat keskustelut syntyvät ja asiat saa hyvin rullaamaan usein automatkalla. Autossa ollaan kahdestaan ei-kenenkään-maalla eikä ole mitään häiriötekijöitä ympärillä. 

Olen ollut aiemmin tukiasuntotyössä, ja etsivässä nuorisotyössäkin tulee ajateltua asuntolähtöisesti. Annetaan tukea asumiseen ja katsotaan, että perusasiat pysyisivät kunnossa. Että rahat riittäisivät vuokraan, ei tulisi häätöjä ja päihteidenkäyttö edes vähenisi niin, ettei se haittaisi asumista. Rima on aluksi matalalla ja sitä nostetaan tarpeen mukaan.

Mistä innostut työssäsi?

Onnistumisista. Siitä että nuori saa elämäänsä hallintaan. Se tarkoittaa, että nuori pystyy pitämään asuntonsa, talous pyörii niin ettei tule karensseja, päihteidenkäyttö on vähentynyt ja nuori päässyt esimerkiksi kuntouttavaan työtoimintaan. Jos tulee takapakkeja, pyrkimys on päästä mahdollisimman nopeasti takaisin normirytmiin.

Minkä supervoiman haluaisit saada?

Haluaisin osata lentää. Kun tulee 25 000 kilometriä työajoa vuodessa, se on aika tylsää. Olisi hienoa, jos määränpäähän pääsisi suoraan ja nopeasti.