Menneet tapahtumat

Riippuvuudet nyt -seminaari nostaa keskusteluun ajankohtaisia puheenaiheita ja tarjoaa uusia näkökulmia niihin.

Riippuvuudet nyt 2021: Haittoja vähentävä työ

Katso webinaarin koko tallenne tästä.

Hannu Jouhki: Webinaarin avaus

Kertaus siitä, mitä haittoja vähentävällä työllä tarkoitetaan ja mitkä ovat työn tyypilliset sisällöt. 

Katso video tästä.

José Queiroz: Why do we need harm reduction? What can we achieve by harm reduction?

Portugalissa toimivan Apdes-järjestön (NGO) toiminnanjohtaja José Queiroz’n esitys keskittyy pitkälle haittoja vähentävän työn eettisiin lähtökohtiin.

Elina Autio: Haittoja vähentävä työote etsivässä asunnottomuustyössä 

Esitys keskittyy kertomaan etsivästä asunnottomuustyöstä huumeita käyttävien ihmisten parissa. 

Katso video tästä.

Jetta Laine, Minna Saari ja Nita Ylönen: Kohtaamisia ja haittoja vähentävää työtä kaduilla ja kodeissa: Katuklinikan kokemuksia

A-klinikkasäätiön Katuklinikan kohtaavassa työssä tavataan päihderiippuvuuteen sairastuneita syrjäytyneitä ja marginaalissa eläviä ihmisiä, joilla on kasautuneita ongelmia. 

Katso video tästä.

Anne Ovaska: Selkeät rakenteet luovat raamit työssä jaksamiselle ja joustavalle asiakastyölle

Haittoja vähentävässä kohtaavassa asiakastyössä kunkin työpäivän kulku on pitkälle ennakoimaton. 

Katso video tästä.

Hannu Jouhki: Webinaarin päätössanat

Haittoja vähentävä työ ei ole vastakohta toipumiskeskeiselle työlle. 

Katso video tästä.

Riippuvuudet nyt 2019: Rahapelaaminen

Riippuvuudet nyt -tapahtumassa etsimme tarkasteltavaksi tuoreita teemoja ja liian vähän puhutuksi jääneitä katveita ja kutsumme tutkijoita, asiantuntijoita, kokemusasiantuntijoita ja toimittajia keskustelemaan niistä.

Järjestimme ensimmäinen seminaarin syksyllä 2019, jolloin nostimme valokeilaan rahapelaamisesta toipumisen. Seminaarin käynnisti kokemusasiantuntijoiden paneeli, jossa keskustelemassa pelaajan maailmasta ja toipumisen poluista olivat kokemusasiantuntijat Mattias Boström ja Jouko Vidgren sekä läheiskokemusasiantuntija Ella-Maria Tuomela

Koordinaattori Jenni Kämppi kertoi kokemuksiapeliongelmista.fi-sivustosta, tutkija Maria Heiskanen Peliklinikalta valotti toipumispääoman käsitettä ja johtava asiantuntija Saini Mustalampi THL:ltä pohti, miten varmistaa tarpeenmukaiset palvelut rahapeliongelmissa. Rahapelaamiseen apua hakevien nuorrten kokemuksista kertoi etsivä nuorisotyöntekijä Tero-Petri Suovanen A-klinikka Oy:n nuorten palveluista Turusta. Professori Pauliina Raento Tampereen yliopistosta tarkasteli ammattimaista vedonlyöjää riskinhallinnan asiantuntijana. 

Katso tallennettu striimi seminaarista täältä.

Riippuvuudet nyt -seminaarin järjestää A-klinikkasäätiön viestintätiimi. Se jatkaa A-klinikkasäätiön suositun Päihdetiedotusseminaarin perinteitä.

Riippuvuudet nyt 2020: Valoisaa työtä pimeässä verkossa

Voit katsoa koko esitykset yksittäin alempaa tai koko webinaarin tallenteen Youtubesta. Koko esitys vaatii kirjautumisen ikärajoituksen vuoksi:

Katso striimin tallenne 

Webinaarin esitykset ja diat

Kaarlo Simojoki: Tavoittavatko terveyspalvelut päihteiden käyttäjät Suomessa?

Kaarlo Simojoki esittelee päihdekäytön kokonaiskuvaa Suomessa. Päihdekäytön lisääntyessä myös siihen liittyvien terveyspalvelujen tarve kasvaa. Vähenevät resurssit on kohdennettu niihin ihmisiin ja sellaisiin akuutteihin vaivoihin, jotka on pakko hoitaa. Päihdekäyttäjien mahdollisuus saada päihde- tai terveyspalveluja ovat heikot ja alueelliset erot tässä suhteessa ovat suuret. On myös stigmaa ja piilopriorisointia.

Juha Nurmi: Tor-verkon toiminta

Tor-selain on vertaisverkkoa hyödyntävä teknologia, joka antaa käyttäjälleen hyvin vahvan anonymiteetin ja yksityisyyden suojan. Tor-verkkoa ja -selainta kehittää yhdysvaltalainen Tor Project Foundation, ja sen rahoitus ja kehitystyö on julkista. Tor-verkon avulla on helppo kiertää sensuuri, ja se on myös rikollisen keskustelun ja laittoman kaupankäynnin areena.

Juho Sarvanko: Tor-verkko haittojen vähentämisen työkaluna – Neuvontaa ja tukea päihdekauppasivuston käyttäjille

Verkko-Vinkin yhtenä toimintamuotona on tarjota Tor-verkossa haittoja vähentävää terveysneuvontaa päihteitä käyttäville ihmisille. Tor-verkkoon haluttiin, koska siellä asiakaskunta oli hyvin edustettuna. Palvelu on osoittautunut suosituksi. Eniten kysytään päihteiden ja päihteiden ja lääkkeiden yhteiskäytöstä ja niiden mahdollisista haittavaikutuksista. Verkko-Vinkki saa rahoituksensa sosiaali- ja terveysministeriön tartuntatautien valvonnan määrärahasta.

Kommentti: Jari Innamo Helsingin Symppiksestä kommentoi Tor-verkkoa ja Wickr-viestisovellusta Symppiksen näkökulmasta.

Esitys on ikärajattu ja vaatii kirjautumisen Youtubeen. Katso esitys täältä.

Tiina Alanen & Elina Holopainen: Poliisi sosiaalisessa mediassa — Miten lähestyä poliisia matalalla kynnyksellä

Tiina Alanen ja Elina Holopainen esittelevät Helsingin poliisin ennalta estävää toimintaa. Poliisit ovat somessa omilla Instagram- ja Facebook-tileillään ja yhteisellä Snapchat-tilillään omilla kasvoillaan ja omalla persoonallaan. Kohdeyleisönä ovat nuoret. Snapchat on tärkein kanava kommunikointiin nuorten kanssa.

Minna Ursin: Kuinka Tor-verkko palvelee Katuklinikan asiakkaita

Minna Ursin esittelee Katuklinikan toimintaa. Toiminnan kohderyhmänä ovat huumeita pistämällä käyttävät ihmiset, jotka ovat esimerkiksi pudonneet palvelujen piiristä. Palvelujen käyttäjät ovat anonyymejä. Katuklinikalla on mainos Tor-verkossa. Tor-verkon kautta Katuklinikalta on pyydetty pistosvälineiden vaihtoa, hiv- ja C-hepatiittipikatestejä ja ehkäisyyn liittyviä asioita.

Kommentti: Taina Holappa & Anna Ruuska kertovat Pro-tukipisteen Prop up -hankkeen toiminnasta ja Tor-verkon merkityksestä siinä.

Joni Askola: ”Aattelin kysyä täällä, kun ei löydy vastausta mistään muualta tähän aiheeseen...” Terveysneuvontaa dopingaineista

Dopinglinkki tekee kuntoilun antidopingtyötä. Joni Askola kertoo kuntodopingista, esimerkiksi käytetyistä aineista, niiden hankintakanavista ja käytön motiiveista ja yleisyydestä. Tor-verkkoon mentiin ja Wickr otettiin käyttöön, koska käyttäjille haluttiin tarjota anonyymi kanava ja mennä sinne, missä käyttäjät ovat. Suosituin kysymysryhmä ovat haittavaikutukset.

Webinaari järjestettiin osana A-klinikkasäätiön 65-vuotisjuhlavuotta

#riippuvuudetnyt #aklinikkasaatio65