Riippuvuudet nyt 2020

Riippuvuudet nyt tutustutti vuonna 2020 internetin Tor-verkossa tehtävään haittoja vähentävään ja terveysneuvontatyöhön.

Pallokuva
Jukka Koskelo
Kaarlo Simojoki
Juha Nurmi
Juho Sarvanko
Tiina Alanen
Minna Ursin
Joni Askola

Riippuvuudet nyt 2020: Valoisaa työtä pimeässä verkossa

Voit katsoa koko esitykset yksittäin alempaa tai koko webinaarin tallenteen Youtubesta. Koko esitys vaatii kirjautumisen ikärajoituksen vuoksi:

Katso striimin tallenne 

Webinaarin esitykset ja diat

Kaarlo Simojoki: Tavoittavatko terveyspalvelut päihteiden käyttäjät Suomessa?

Kaarlo Simojoki esittelee päihdekäytön kokonaiskuvaa Suomessa. Päihdekäytön lisääntyessä myös siihen liittyvien terveyspalvelujen tarve kasvaa. Vähenevät resurssit on kohdennettu niihin ihmisiin ja sellaisiin akuutteihin vaivoihin, jotka on pakko hoitaa. Päihdekäyttäjien mahdollisuus saada päihde- tai terveyspalveluja ovat heikot ja alueelliset erot tässä suhteessa ovat suuret. On myös stigmaa ja piilopriorisointia.

Juha Nurmi: Tor-verkon toiminta

Tor-selain on vertaisverkkoa hyödyntävä teknologia, joka antaa käyttäjälleen hyvin vahvan anonymiteetin ja yksityisyyden suojan. Tor-verkkoa ja -selainta kehittää yhdysvaltalainen Tor Project Foundation, ja sen rahoitus ja kehitystyö on julkista. Tor-verkon avulla on helppo kiertää sensuuri, ja se on myös rikollisen keskustelun ja laittoman kaupankäynnin areena.

Juho Sarvanko: Tor-verkko haittojen vähentämisen työkaluna – Neuvontaa ja tukea päihdekauppasivuston käyttäjille

Verkko-Vinkin yhtenä toimintamuotona on tarjota Tor-verkossa haittoja vähentävää terveysneuvontaa päihteitä käyttäville ihmisille. Tor-verkkoon haluttiin, koska siellä asiakaskunta oli hyvin edustettuna. Palvelu on osoittautunut suosituksi. Eniten kysytään päihteiden ja päihteiden ja lääkkeiden yhteiskäytöstä ja niiden mahdollisista haittavaikutuksista. Verkko-Vinkki saa rahoituksensa sosiaali- ja terveysministeriön tartuntatautien valvonnan määrärahasta.

Kommentti: Jari Innamo Helsingin Symppiksestä kommentoi Tor-verkkoa ja Wickr-viestisovellusta Symppiksen näkökulmasta.

Esitys on ikärajattu ja vaatii kirjautumisen Youtubeen. Katso esitys täältä.

Tiina Alanen & Elina Holopainen: Poliisi sosiaalisessa mediassa — Miten lähestyä poliisia matalalla kynnyksellä

Tiina Alanen ja Elina Holopainen esittelevät Helsingin poliisin ennalta estävää toimintaa. Poliisit ovat somessa omilla Instagram- ja Facebook-tileillään ja yhteisellä Snapchat-tilillään omilla kasvoillaan ja omalla persoonallaan. Kohdeyleisönä ovat nuoret. Snapchat on tärkein kanava kommunikointiin nuorten kanssa.

Minna Ursin: Kuinka Tor-verkko palvelee Katuklinikan asiakkaita

Minna Ursin esittelee Katuklinikan toimintaa. Toiminnan kohderyhmänä ovat huumeita pistämällä käyttävät ihmiset, jotka ovat esimerkiksi pudonneet palvelujen piiristä. Palvelujen käyttäjät ovat anonyymejä. Katuklinikalla on mainos Tor-verkossa. Tor-verkon kautta Katuklinikalta on pyydetty pistosvälineiden vaihtoa, hiv- ja C-hepatiittipikatestejä ja ehkäisyyn liittyviä asioita.

Kommentti: Taina Holappa & Anna Ruuska kertovat Pro-tukipisteen Prop up -hankkeen toiminnasta ja Tor-verkon merkityksestä siinä.

Joni Askola: ”Aattelin kysyä täällä, kun ei löydy vastausta mistään muualta tähän aiheeseen...” Terveysneuvontaa dopingaineista

Dopinglinkki tekee kuntoilun antidopingtyötä. Joni Askola kertoo kuntodopingista, esimerkiksi käytetyistä aineista, niiden hankintakanavista ja käytön motiiveista ja yleisyydestä. Tor-verkkoon mentiin ja Wickr otettiin käyttöön, koska käyttäjille haluttiin tarjota anonyymi kanava ja mennä sinne, missä käyttäjät ovat. Suosituin kysymysryhmä ovat haittavaikutukset.

Webinaari järjestettiin osana A-klinikkasäätiön 65-vuotisjuhlavuotta

#riippuvuudetnyt #aklinikkasaatio65