Lahjoita hyvään työhön
Valitse summa
Valitse lahjoituksen kohde
Valitse lahjoitustapa
Tarkista valitut kohdat ja jatka tekemään lahjoitus painamalla Lahjoita-painiketta
LahjoitaDigilaitteen määrittelyitä löytyy runsain mitoin, joissain tilanteissa digilaitteilla tarkoitetaan vain tietokonetta, tablettia ja älypuhelinta. Toisissa tilanteissa digilaitteiksi taas katsotaan myös älytelevisiot, pelikonsolit ja jopa kodinkoneet, joita voi jollain tavoin ohjelmoida toimimaan tai hallita etäyhteyksin.
Tällä kurssilla digilaitteina puhutaan suppeasti vain tietokoneesta, tabletista sekä älypuhelimesta. Näissäkin on hyvin paljon erilaisia vaihtoehtoja valmistajasta sekä käyttöliittymästä riippuen.
Kurssilla keskitytään Windows-pohjaisiin tietokoneisiin sekä jonkin verran Android-käyttöliittymän kännyköihin. Käytännössä samat asiat on aina löydettävissä myös Applen macOS ja iOS-käyttöjärjestelmän laitteista, mutta laitteiden toiminta ja asoiden sijainti voi huomattavasti poiketa Windows- tai Androidlaitteista. Tablettiin tutustuminen jää tällä kurssilla vähäiseksi, mutta tabletista löydät lyhyen infovideon kun selaat tämän sivun alas.
Käyttöjärjestelmiä löytyy Windowsin ja macOS:in lisäksi myös Linux, mikä on hyvä ja suhteellisen helppo vaihtoehto, jos tietokoneeseen ei ole saatavilla ns. kaupallista käyttöjärjestelmää tai ei sellaista halua käyttää. Mikäli Linux on itselle tuntematon asia, mutta se kiinnostaa, voi siihen tutustua lähemmin esimerkiksi aloittelijan oppaasta.
Jokainen tietokone tarvitsee käyttöjärjestelmän, sillä se mahdollistaa koneen toiminnan. Käyttöjärjestelmän ja internetin ero on joskus aloittelijalle hankala hahmottaa. Näiden ero on kuitenkin tärkeä tiedostaa, sillä se on oleellista muun muassa tietoturvan kannalta. Tietoturvasta kuulet lisää kurssin seuraavassa osiossa.
Kuten digiosion johdannossa mainittiin, mitä paremmin tietokoneen toimintaa ymmärtää, sitä hallittavammalta, tutummalta ja turvallisemmalta laite tuntuu. Harvoja asioita oppii vain niistä lukemalla, niin myös tietokoneiden kanssa. Onkin siis tärkeää rohkaistua tutkimaan tietokonetta ja Windowsin asetukset-valikko on hyvä paikka aloittaa. Asetusten kautta käyttäjä voi itse määritellä monenlasia asioita, esimerkiksi vaikkapa ulkonäöllisia asioita kuten taustakuva. Osa asetuksista on hyvinkin oleellisia tietokoneen toiminnan kannalta, kuten se, onko wifi-yhteys tai bluetooth päällä tai miten tarkistaa kaiuttimien tai mikrofonin toiminnan.
Tutustu Widowsin asetukset-valkikkoon ja katso, löydätkö seuraavat asetukset valikkorakenteen alta. Asetukset löydät Windows-valikosta, työpöytänäkymän alareunassa olevan Windows-kuvaketta klikkaamalla. Windows 10:ssä kuvake on vasemmassa alanurkassa, mutta Windows 11:sta kuvake on siirtynyt lähemmäs näytön keskiviivaa, mutta sijaitsee kuitenkin edelleen ensimmäisenä vasemmalta katsottuna. Pohdi myös, miksi kyseiset asetukset on hyvä tietää ja osata katsoa.
Mikäli jokin asetus on hukassa, voit sen etsiä tietokoneen työpöytänäkymässä alareunassa olevan ”Haku” kentän avulla. Jos kaipaat esimerkiksi bluetooth-yhteyden asetuksia, voit kirjoittaa hakukenttään ”bluetooth”. Hakukenttä on helppo ja nopea tapa etsiä erilaisia asetuksia, mutta jotta oppii ymmärtämään tietokonetta, on tärkeää myös tulla tutuksi sen valikkorakenteen kanssa.
Tässä digilaitteilla tarkoitetaan tietokonetta (pöytäkone tai kannettava), tablettia ja kännykkää. Digilaitteiden lisääntyessä niille on myös kehitetty omia ohjelmia eli appeja, tai suomalaisittain äppejä, ja aiemmin tietokoneella käytetyt ohjelmat tai nettisivut on saatettu siirtää myös mobiililaitteisiin, eli tablettiin tai kännykkään, soveltuviksi. Joskus käy niinkin, että nettisivupohjainen alusta toimiikin näppärämmin mobiililaitteella, kuten vaikkapa Facebookin kanssa on käynyt. Se, mitä laitetta käyttää mihinkin asiaan on lopulta täysin mielipidekysymys, mutta joitain suosituksia tai vinkkejä voi antaa eri asioiden hoitamiseen.
Pohdi mitä laitetta käyttäisit seuraavissa tilanteissa ja miksi.
Tietokonetta käyttäessä jokainen meistä on varmasti kohdannut erilaisia ongelmia; nettisivu tai koko tietokone jumahtaa, nettiyhteys ei toimi tai ohjelma ei käynnisty. Aloittelevalle, tai jo kokeneemmallekin, käyttäjälle tällaiset tilanteet voivat olla hermostuttavia ja tilanteissa voi mennä täysin lukkoon osaamatta toimia. On kuitenkin olemassa pieniä helppoja toimintoja, joita koneen käyttäjä itse voi kokeilla, ennen kuin on tarve etsiä käsiin osaavampi henkilö.
Tiedätkö mitä voit itse tehdä seuraavissa tilanteissa?
Tietokoneiden kanssa toimiessa ei voi ikinä sanoa jonkin yhden tietyn asian olevan oikea vastaus tai ratkaisu. Monesti ongelmien taustasyyt ovat hyvin erilaisia vaikka tietokoneen ”oire” olisikin sama. Ongelmia kohdatessa ongelmanratkaisutaidot on merkittävässä asemassa ja kyseistä taitoa kannattaakin kehittää jatkuvasti.
Mikäli tietokone ei käynnisty tarkista, onko kone/läppäri verkkovirrassa. Jos ei ole, laita verkkojohto pistokkeeseen. Läppärissä voi akku olla loppu ja pöytäkone ei toimi ilman verkkovirtaa. Jos kone ei käynnisty tämänkään jälkeen, voi kokeilla toista virtajohtoa mikäli mahdollista, mutta ammattilaisen apu saattaa olla muutoin tarpeen. Jos taas kännykkä ei käynnisty, kannattaa se laittaa lataukseen ja odottaa, että se ehtii hetken latautua. Täysin tyhjällä akulla kännykkä ei välttämättä käynnisty heti lataukseen laitettuna vaan vaatii hetken aikaa latautumista. Mikäli kännykkä ei käynnisty ladatullakaan akulla, kannattaa kääntyä ammattilaisen tai osaavan läheisen puoleen, jos sellainen lähipiiristä löytyy.
Jos tietokone tai jokin tietty ohjelma jumittaa paina Ctrl- ja Alt-näppäimet pohjaan ja paina Del-näppäintä. Valitse avautuvasta ikkunasta ”Tehtävienhallinta”. Klikkaa tehtävienhallinta ikkunasta ohjelmaa, joka jumittaa ja klikkaa alareunasta ”pakota lopetus”. Mikäli kone kokonaisuudessaan jumittaa, voi pakottaa kaikki ohjelmat kiinni ja katsoa auttaako se. Mikäli ei auta, tietokoneen voi pakotetusti sammuttaa painamalla virtanappulaa noin 5 sekuntia pohjassa. Koneen käynnistys uudestaan monesti auttaa, mutta tällöin on huomattava, että mikäli koneella on jokin tehtävä kesken, kummatkin näistä toimenpiteistä hävittävät tallentamattomat tiedot. Jos taas kännykkä tai tabletti jumittaa, pakotettu sammutus ja uudelleen käynnistäminen saattaa auttaa. Mobiililaitteet sammutetaan pakotetusti samoin, kuin tietokoneet, eli pitkään virtanappulaa pohjassa painamalla.
Mikäli nettiyhteys ei tietokoneessa toimi, tarkista, onko tietokone liitetty johonkin verkkoon (langaton tai langallinen). Jos ei ole, liity verkkoon. Jos kone ei löydä langattomia verkkoja eikä langallista ole käytettävissä, tarkista onko wifi-päällä.
Vinkki – jos muu langaton verkko ei toimi tietokonetta käyttäessä, voit jakaa älypuhelimestasi netin (mobiilitukiasema).
Kannettavaa tietokonetta voi käyttää seinään kytkettynä verkkovirralla tai ilman johtoa akkuvirralla. Tiesitkö, että voit omalla toiminnalla vaikuttaa siihen, miten pitkään akun virta riittää ja miten ylläpitää mahdollisimman hyvin akun toimivuutta?
Kannettava tietokone toimii parhaiten huoneenlämmössä. Kylmälle tai kuumalle altistuminen saatta vahingoittaa akkua pysyvästi. Tämä on hyvä huomioda esimerkiksi silloin, kun työskentelee läppäri sylissä. Tällöin kone pääsee kuumenemaan helpommin, sillä koneen sisällä olevat tuulettimet eivät välttämättä toimi yhtä tehokkaasti vaatteiden mahdollisesti tukkiessa ilmanottoaukkoja. Kone myös saa lisälämpöä ruumiinlämmöstä. Kannattaa aina pyrkiä suojaamaan kannettava tietokone tarpeettomilta lämpötilavaihteluilta asettamalla esimerkiksi jotain lämpöä eristävää koneen ja oman sylin väliin.
Alla olevasta videosta näet kuinka tarkistaa koneen akun varaustila.
Erityisesti tietokonetta käytettäessa puhutaan paljon myös oheislaitteista. Mitä ne oheislaitteet sitten ovat? Niitä ovat mm.
Nykyään monet laitteet liitetään tietokoneeseen langattoman yhteyden kautta, hiiret ja näppäimistöt bluetooth-yhteyden avulla ja tulostimet myös langattoman verkon kautta. Erityisesti kannettavissa tietokoneissa erilaisten laitteiden langalliset portit ovat vähenemässä ja laitteiden liitinkannat myös muuttuvat kuten USB-portti ja johto ovat vuosien saatossa muuttuneet. Alta olevasta videosta voit tutustua erilaisiin koneen portteihin ja mitä laitteita niihin perinteisesti liitetään. Tulevaisuudessa yhä useammat langalliset laitteet tulevat käyttämään USB-C porttia ja johtoa – kunnes joku keksii taas jonkun paremman idean.
Digiosion seuraavassa osassa tutustutaan tietosuojaan ja tietoturvaan. Tiedätkö, miten nämä termit eroavat toisistaan?