Maija Luukkonen

"Työni on ihmisen kokoista kohtaamista. Toimin Turussa ja autan nuoria sillä tavalla, jolla he haluavat tai tarvitsevat tulla autetuksi. En ole lääkäri enkä terapeutti vaan tarjoan käytännön apua."

Image
Maija Luukkonen

Mitä teet työksesi? 

Työni on ihmisen kokoista kohtaamista. Toimin Turussa ja autan nuoria sillä tavalla, jolla he haluavat tai tarvitsevat tulla autetuksi. En ole lääkäri enkä terapeutti vaan tarjoan käytännön apua. Mikään huoli ei liian suuri tai liian pieni etsivän nuorisotyöntekijän kanssa jaettavaksi ja ihmeteltäväksi. Etsitään nuoren kanssa ratkaisuja ongelmiin, joita nuoren elämässä voi olla.  

Työssäni on selkeä päihde- ja mielenterveyspainotus. Käyn säännöllisesti työparini kanssa vieroitushoitoyksikössä, terveysneuvontapisteessä ja päivätoimintakeskuksessa. Sieltä asiakkaaksi voi tulla esimerkiksi nuori, jonka kanssa mietitään, mitä katkaisuhoidon jälkeen.  

Päihteillä tai mielenterveyden ongelmilla oireilevien nuorten palvelut keskittyvät valitettavan usein päihde- ja mielenterveyspalveluihin. Unohdetaan, että he ovat myös ihan tavallisia nuoria ja he tarvitsevat palveluja liittyen esimerkiksi asumiseen, itsenäistymiseen ja mielekkääseen tekemiseen. Näitä kaikkia asioita nuori voi käsitellä minun kanssani. 

Nuorten pääsy erilaisiin palveluihin on usein pitkän jonotuksen takana. Silloin roolini on myös kannatella/motivoida nuorta, että hän jaksaa odottaa palveluun ja seurata, sitoutuuko hän siihen. Jos nuori ei sitoudu, olen saatavilla, jos hän haluaa miettiä vaihtoehtoja. 

Etsivä nuorisotyö perustuu verkostojen voimaan. Kaikki tiedot esimerkiksi uusista palveluista tai hankkeista tulevat verkostojen kautta. Toimin yhteistyössä Turun kaupungin ja Valo-valmennus yhdistyksen etsivien nuorisotyöntekijöiden kanssa. Olen aktiivisesti mukana etsivän nuorisotyön valtakunnallisessa vaikuttamisessa ja alueellisissa etsiväverkostoissa. Pidän yhteyksiä myös seurakunnan diakoniatyöhön, ensisuojaan, nuorten turvataloon, Vamokseen ja Pro-tukipisteeseen. 

Monella nuorena pulmana on yksinäisyys, ystävyys- ja tuttavuussuhteiden häilyväisyys ja tekemisen puute. Talousvaikeudet blokkaavat harrastamista. Palveluja tarjotaan paljon alaikäisille. 18-vuotiailla tarjonta tippuu ja lisää palveluja katoaa, kun nuori täyttää 30 vuotta. Täysi-ikäiset nuoret aikuiset tarvitsisivat samantyyppisiä kohtaamisen paikkoja, joita tarjotaan nuoremmille. Heillä kohtaamisen paikat tahtovat keskittyä baareihin. 

Etsivä nuorisotyö ei tuota pikavoittoja. Yhteiskunta odottaa, että nuoret etenevät pikavauhtia koulutukseen ja työhön. Mutta päihteillä ja mielenterveydellä oireilevilla nuorilla on kokonaan toiset tarpeet/tavoitteet. Heille ne ovat valtavan suuria mutta yhteiskunnan näkökulmasta ne voivat näyttää pieniltä. Voi mennä pitkäkin aika, ennen kuin he ovat siinä kunnossa, että voivat mennä kouluun tai työhön. Tämä pitäisi ymmärtää. 

Mistä innostut työssäsi? 

Siitä kun huomaan luottamuksen syntyneen nuoren kanssa. Silloin tulee sellainen olo, että wau, tuo nuori huolii minut rinnallakulkijakseen. Se on siisteintä ikinä. 

Jos voisit mennä illalliselle kenen tahansa nyt elävän tai historiallisen henkilön kanssa illalliselle, kenet valitsisit ja miksi? 

Menisin illalliselle Petri Rajaniemen kanssa. Hän on muutoksen asiantuntija, joka oli keskustelemassa etsivän nuorisotyön päivillä. Hänen puheenvuoronsa herätti minussa miljoona kysymystä. Rajaniemi puhui esimerkiksi nykyajan digiympäristöistä ja siitä, kuinka kuitenkin edelleen kaipaamme myös yhteisiä jaettuja kokemuksia, kymppitonneja ja speden spelejä, joita voisi katsoa tv:stä koko perheen kesken.