Pääskysestä ei päivääkään

Siipiään kuivatteleva tummanpuhuva merimetso, kaula kenossa ilmaa halkova harmaahaikara ja männyn latvasta maailmaa tutkaileva hemppo. Nämä kaikki ja monet muut siivekkäät voi nähdä Sami Henttosen valokuvanäyttelyssä.

Sami sanoo kuvanneensa lintuja viisi vuotta. Hommaan houkuttelee varsinkin se, miten haastavaa se on.

”No aattele nyt, tuommosia pieniä luontokappaleita, kauanko ne edes viihtyvät yhdessä paikkaa.”

Tarkkana pitää olla. Apuna on järjestelmäkamera ja 500-millinen teleobjektiivi. Siltikin tilanne on monesti se, että kun päivässä tulee ottaneeksi 500 kuvaa, niistä 100 on kelvollisia ja 20:stä voi olla iloinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urpiainen (kuva: Sami Henttonen).

Hyviä kuvauspaikkoja ovat varsinkin Helsingin Viikki ja Inkoo. Lintu, jonka Sami haluaisi saada kameran etsimeen mutta ei ole vielä saanut, on kuhankeittäjä. Toki se on myös harvinainen. Näyttelykuvien linnuista hänen oma suosikkinsa on lapintiira.

”Se on kaunis, siro, rohkea, käsittämättömän hieno lintu. Suomen kolibri.” 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sami Henttonen ja lapintiira.

”Luonto on ollut mulle aina järjettömän tärkeä”, sanoo Sami Henttonen ja lisää, että luonnon tuhoutuminen ihmisen toiminnan seurauksena surettaa. 

”Luonto on mulle elämäntapa. Kuvaaminen on juttu, joka pakottaa ulos liikkumaan talvellakin, ilman sitä tuskin lähtisin mihinkään.”

Isoa kameraa ei aina jaksa mukanaan kuljettaa mutta useammin mukana kulkee pieni pokkarikamera. Sillä Sami on innostunut kuvaamaan varsinkin hyönteisiä.


Sami Henttosen lintuaiheinen valokuvanäyttely on esillä Osiksen tiloissa, Näkinkuja 4, Helsinki. Näyttely on esillä 7.6. saakka maanantaisin ja torstaisin kello 12–15. Lisätietoa Osiksesta täällä.