Ota huumeet puheeksi - huumeista puhuminen ei ole tarttuva tauti

Huumeiden käyttö on viimeisten viiden vuoden aikana kaksinkertaistunut Helsingissä, muistutti Ronja Salmen hiljattain julkaistu artikkeli (HS 24.5.2019). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimuksesta tiedämme, että ongelma ei koske ainoastaan pääkaupunkiseutua. Se ulottuu koko Suomeen.

Karut tulokset eivät ole pahin asia. Vielä suurempi ongelma on vaikeneminen. Huumeiden käytöstä ja huumeita käyttävistä ihmisistä ei haluta puhua. Kenties oletamme, että käyttäjien joukko on kaukana, poissa tutusta ja turvallisesta ympäristöstämme. Tämä on suuri harha. Huumeiden käyttäjät ovat varsin kirjava joukko eri-ikäisiä ja -taustaisia henkilöitä, erilaisissa elämäntilanteissaan. Hän voi olla vastaantuleva opiskelijanuori tai hyvin pukeutunut työntekijä, joka ohittaa sinut aamuruuhkassa. Satunnaiskäyttäjä – THL:n arvioimista noin 200 000:sta – saattaa olla kuka tahansa, lähellä tai kaukana, puolituttu tai tuntematon. Hyvä ystävä vieressä.

Onko niin, että huumeista puhuminen ei ole trendikästä? Särähtääkö se saarnaamiselta tai vanhanaikaiselta? Eikö se sovi moderniin kehittämiskulttuuriin – siihen, joka nousee elämyksistä ja janoaa adrenaliinin lailla menestystä? Kukaan ei halua olla este toisen lujaa menevälle uraputkelle, saati yhteisöä innostavien juhlien ilonpilaaja. Hiljaisuus on helppoa. Vaiti emme rasita ketään.

Lainsäädännön ja dekriminalisaatiokeskustelun rinnalla haluamme muistuttaa, mitä helposti käyttöönotettavia ja joustavia sähköisiä palveluja meillä on jo käytettävissä. Ne auttavat puheeksiotossa.

A-klinikkasäätiön Ota puheeksi päihteet työpaikalla -verkkokurssi on suunnattu alkoholin puheeksioton rinnalla keskusteluun huumeista. Päihteistä puhuminen ei saa olla työlästä tai tuntua työajan tuhlaukselta. Työntekijöiden tukeminen ja työhyvinvointi eivät kuitenkaan varmasti ole hukkaan heitettyä aikaa.

Se, että nostamme huumeet esiin arjessa ei ole tarttuva tauti. Puheeksioton yksinkertainen päämäärä on lisätä avointa keskustelua ja hyvinvointia. Miten tämä voi olla ristiriidassa tyytyväisyyttä, työtä, vapaa-aikaa ja onnellista elämää ylläpitävien arjen raamien kanssa?

Lisätietoa:

Kehittämissuunnittelija Maaret Virtanen, maaret.virtanen(at)a-klinikka.fi, p. 050 4767 250, Puheeksioton verkkokurssit, A-klinikkasäätiö