Ehkäisevän päihdetyön viikko puhuttaa Hämeenlinnan seudulla

Valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 6.–12.11.2017 teemalla ”Koska on hyvä hetki - ota päihteet puheeksi”. Ehkäisevä ote puhuttaa Hämeenlinnan seudulla asukkaille avattavassa kyselyssä, kahdessa tapahtumassa ja Pakka-toiminnoissa.

Viikon aikana keskustelua toivotaan kaikkialle seudulla tehtävään ihmistyöhön. Ehkäisevän otteen edistäminen kuuluu kaikille: perheitä kohtaaviin palveluihin ja lähiyhteisöihin, kuten kouluihin ja harrastuksiin, sekä peruspalveluihin. Aikuisilta toivotaan vastuullisuutta ja puuttumista aina, kun havaitaan lapsen hätää ja turvattomuutta. Ikääntyvän väestön palveluilta toivotaan sitoutumista päihteiden ja rahapelaamisen puheeksi ottamiseen.

Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa päihdeoloihin Päihdeasennekyselyn avulla. Erityisesti kysytään läheisten kokemuksista. Kuinka esimerkiksi suhtautua päihteiden käyttöön lasten seurassa? Tulokset luotaavat seudun alkoholi-ilmapiiriä ja ne julkaistaan myöhemmin. Vastata voi vuoden loppuun asti. Kyselyyn pääsee vastaamaan täällä.

40. juhlaseminaari ”Merkityksellinen elämä – ikääntymisen viisaus” avaa viikon Verkatehtaalla maanantaina 6.11. klo 8.00–16.00. Avauspuheenvuoron käyttää ikäihmisten palveluiden johtaja Satu Ala-Kokko Hämeenlinnan kaupungilta. Seminaarissa etsitään vanhenemisen taitoa psykologi, psykoterapeutti Marja Saarenheimon johdolla. Luopuminen kuuluu osaksi elämän siirtymävaiheita. Aiheesta puhuu sosiaalipsykologi, saattohoitokodin johtaja Riikka Koivisto.

Miten päihteiden käyttö tai ongelmallinen rahapelaaminen vaikuttavat, kun ihminen ikääntyy? Millaisia ovat vaikutukset terveydelle, hyvinvoinnille ja sosiaalisille suhteille? Kokemusasiantuntija sekä koordinaattori Pelirajat.on -toiminnasta kertovat, miten rahapelaaminen muodostui haasteeksi eläkeiässä ja miten siitä voi selvitä vertaistuen avulla.

Tilaisuudessa on mahdollisuus saada tietoa päihdelääketieteen asiantuntijalta, psykiatrian erikoislääkäri Seija Joukaselta, joka pitää luennon.

Iltapäivällä on kaikille avoin tilaisuus tutustua ehkäisevän työn otteeseen ja moninaisiin toimijoihin Kehräämötorilla klo 14.00– 16.00. Lisätietoja ohjelmasta: www.a-klinikka.fi/juhlaseminaari2017

7.11. Lupa surra -seminaari Ammattiopisto Tavastialla nostaa esiin lapsen päihdekuoleman. Mitä suruprosessiin liittyy? Voiko oman lapsen menetyksestä selvitä? Mikä merkitys kohtaamisella ammattilaisen ja ympäristön kanssa on toipumiselle? Lisätietojawww.a-klinikka.fi/lupasurra

Ehkäisevän työn tavoitteena on vahvistaa seudun yhteisöjä. Ihmisiä kohdataan heidän arjessaan. Menetelmät ovat keskustelevia. Mahdollisuus osallistua on kaikkien kuntalaisten ja toimijoiden ulottuvilla.

PAKKA-yhteistyö on monialaista. Seudun toimijat edistävät sitä aktiivisesti ja yhdenmukaisesti. Alkoholin käytön toivotaan siirtyvän pois kodeista, vastuullisen anniskelun piiriin. Ammattitaidolla varmistetaan, etteivät päihteet, rahapelit ja tupakkatuotteet ole alaikäisten saatavilla, eikä selkeästi päihtyneelle anniskella tai myydä alkoholia. Pakka haastaa myös ravintolat omavalvonnan tarkkailuun. Taksikyyti turvaa matkanteon. Samalla se muistuttaa, että pienikin määrä alkoholia tai muuta päihdettä heikentää ajokykyä.

Näin ehkäistään haittoja käyttäjälle itselleen, läheisille ja sivullisille ihmisille.

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita kaikkiin tilaisuuksiin. Haastatteluista ja mahdollisesta tallentamisesta pyydetään olemaan yhteydessä järjestäjään. 

Lisätietoa: koordinaattori Paula Meskanen, Ehkäisevä päihdetyö, A-klinikkasäätiö, paula.meskanen@a-klinikka.fi tai p. 050 592 1455

www.a-klinikka.fi/epthml