Verkko-Vinkki julkaisi opetusvideon terveysneuvonnasta Tor-verkossa

Terveysneuvontaa Tor-verkossa tekevä Verkko-Vinkki on julkaissut opetusvideon, jossa paneudutaan Tor-verkon toimintatapaan.

Opetusvideo on suunnattu oppilaitoksille. Se on hyödyllinen kaikille haittoja vähentävästä päihdetyöstä kiinnostuneille.

Verkko-Vinkki on tarjonnut päihteitä käyttäville ihmisille suunnattua terveysneuvontaa Tor-verkossa vuodesta 2018. Verkko-Vinkki tarjoaa terveysneuvontaa sivustolla, joka poikkeaa muista päihdekauppapaikoista siinä, että se toimii kuten keskustelufoorumi. Sivustolla liikkuu noin 5 000 viestiä vuorokaudessa.

Kahden vuoden aikana Verkko-Vinkin terveysneuvontaan on tullut 250 kysymystä. Tor-verkon keskustelufoorumille tulleisiin kysymyksiin kirjoitetut vastaukset ovat kaikkien sivuston käyttäjien luettavissa.

Parhaimmillaan aktiivinen ja oikeat kohderyhmät tavoittava terveysneuvonta voi johtaa päihteiden turvallisempaan käyttöön. Verkko-Vinkki halusi viedä haittoja vähentävää terveysneuvontaa sinne, missä päihteitä käyttäviä ihmisiä on helppo tavoittaa ja missä avun tarjoajia voi lähestyä anonyymisti matalalla kynnyksellä.

"Tor-verkossa käyttäjät pystyvät kysymään meiltä kysymyksiä täysin anonyymisti. Keskustelufoorumi mahdollistaa myös ammattilaisten osallistumisen ja avaa täten matalan kynnyksen tukipalvelun mahdollisuuden. Kysyjä voi olla täysin varma siitä, että hänen IP-osoitteensa ja identiteettinsä on salattu. Tämä mahdollistaa avoimen ja rehellisen keskustelun omaan tai läheisen päihteiden käyttöön liittyen", kertoo Verkko-Vinkin projektikoordinaattori Juho Sarvanko.

Huumeiden käytön rangaistavuus ja stigmatisoinnin pelko estävät usein ihmisiä hakeutumasta omalla nimellään terveydenhuollon ammattilaisten puheille. Jos apua ei ole turvallisesti ja matalalla kynnyksellä tarjolla, sitä ei välttämättä haeta tarpeesta huolimatta.

Verkko-Vinkki on kiertänyt kouluttamassa eri tahoja Tor-verkon toiminnasta ja siellä tehtävästä haittoja vähentävästä terveysneuvonnasta. Koulutuksia on järjestetty esimerkiksi Pro-tukipisteelle, Helsingin kaupungin Symppikselle, Diakonissalaitoksen Drop In -pisteille, VVA ry:lle, A-klinikkasäätiölle, nopean huumetiedon Nopsa-verkostolle ja Sininauhasäätiön Nuoli-hankkeelle.

Verkko-Vinkin työntekijät Janne Nahkuri ja Juho Sarvanko auttoivat myös A-klinikkasäätiön Helsingissä, Tampereella ja Oulussa toimivaa Katuklinikkaa ja Jyväskylässä toimivaa Sovatek-säätiön VisiittiAutoa saamaan toiminnasta kertovat sisällöt Tor-verkon keskustelufoorumille. Myös A-klinikkasäätiön Dopinglinkkiä ja Pro-tukipisteen Prop-up-hanketta autettiin aloittamaan oma terveysneuvontatyö sivustolla. Kaikki edellä mainitut toimijat ovat raportoineet saaneensa lisää kohderyhmänsä kontakteja sivuston kautta.

Verkko-Vinkin opetusvideon saa opetus- ja koulutuskäyttöön ottamalla yhteyttä Verkko-Vinkin Juho Sarvankoon tai Janne Nahkuriin:

 juho.sarvanko(a)a-klinikka.fi
 janne.nahkuri(a)a-klinikka.fi

A-klinikkasäätiön Verkko-Vinkki hanke tarjoaa haittoja vähentävää terveysneuvontaa verkon välityksellä. Hankkeen kolme pääteemaa ovat C-hepatiittityö, haittoja vähentävien esitteiden tuottaminen ja asiakastyö Tor-verkossa.

Muokattu viimeksi 23.04.2020.

Tiimi-lehti

Tilaa Tiimi-lehti kotiin tai työpaikalle!

Auta meitä saamaan päihdetyölle mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Ovatko osoite- tai laskutustietosi muuttuneet? Päivitä tietosi tästä

Tilaa Tiimi-lehti